Rent historiskt har Eura Mobil rullat på i många år och det i olika skepnader. 1959 grundades Blessing KG och husvagnsproduktionen tog sin början. Tio år senare var det dags för ett företagsövertagande och därmed även för ett namnbyte till Mayr KG (fordonen kom då att heta Eura Caravan). Det var emellertid 1983 som de började producera husbilar under det nuvarande varumärket Eura Mobil.
Till fjolårets säsong lanserades Eura Mobil Contura 716 EB på ett chassi från Mercedes. En husbilsmodell som nu har fått två syskon som också har en drivlina från den tyska kvalitetstillverkaren. Fast nu inom en annan modellserie – Profila T 676 EB och T 696 EB.
Husvagn & Camping har kikat närmare på den sistnämnda. Det bör dock understrykas att de två Profilabilarna är lika långa, så låt er inte luras av sifferskillnaden – det som skiljer dem åt är mittpartiet i bodelen.
Att det byggs husbilar på andra chassin än Fiat Ducato är inte så underligt, framför allt inte i dessa tider när bristen på komponenter bidrar till stora förseningar hos den italienska bil- och chassitillverkaren.
Samtidigt betyder inte ett samarbete med Mercedes enbart att husbilsbyggarna kringgår leveransproblematiken. Nej, snarare handlar det mer om att statusen höjs på de utvalda modellerna.
Det finns inget ont att säga om Fiat Ducato, framför allt inte sedan de lanserade sin nya automatlåda som är hästlängder bättre än den tidigare robotiserade. Men Mercedes är Mercedes och det kan ingen ta ifrån dem.
Med en hel hop av assistansfunktioner och en stor dos personbilskänsla bakom ratten (vårt testobjekt har även tonade rutor och ett ljuddämpningspaket till motorrummet) är de svårslagna i vägronden.
Även interiört finns det massvis med lovord att ta till.
I T 696 EB har designavdelningen lyckats med konststycket att framhäva en synnerligen mjuk stil via en tygliknande finish, och det gäller såväl golvet som de matta överskåpsluckorna. Den ergonomiskt välvda köksfronten (som inkluderat en arbetsplatta av mineralmaterial) är dessutom en fröjd för ögat.
Intelligentast är lösningen i hygienutrymmet där handfatet enkelt kan vridas åt sidan för att på så vis trolla fram ett duschutrymme. Ingen direkt nyhet i dagens innovativa husbilsbransch, men alltjämt är det synnerligen platsbesparande och smart.
En mindre begåvad lösning är belysningen bak vid sängarna. Hur tänkte de när de applicerade ”riktiga” lampskärmar på var sin sida om singelbäddarna? Visst, det ser hemtrevligt ut, men användarvänligheten blir det lite si och så med. Här hade den traditionella svanhalsvarianten, där ljusbilden går att rikta, varit att föredra.
Vi stannar kvar i den horisontella avdelningen, men nu över till plussidan då vi uppskattar att det finns ett sängbreddningssystem som alternativ.
Tummen upp gör vi även för den öppna och ljusa känslan i ”vardagsrummet”. Det finns ett fönster i hytten (sky view) och ett stort takfönster ovanför sittgruppen som bidrar till de positiva vibbarna. Dessutom är sittkomforten i den bältade soffan inte bara bra utan mycket, mycket bra.
Addera sedan användarvänliga ting som solcell, markis, cykelhållare, elektrisk takfläkt, automatisk klimatanläggning, utvändig dusch plus en hel del annat smått och gott.
Med det sagt vore det tusan om man inte skulle trivas maximalt på campingsemestern!