Att njuta av unik mat är något som intresserar väldigt många resenärer som far till klassiska matdestinationer som Frankrike, Italien, Japan och Thailand.
Men precis detsamma kan du göra under Sverigeresor. I vårt land är det gott om ätbara godsaker som bara finns här – och då tänker vi inte enbart på surströmming – som för övrigt inte är en ursprungsskyddad matprodukt.
EU har hittills gett runt 3 500 jordbruks- och livsmedelsprodukter, inklusive drycker, skyddad beteckning. Det är ett sätt att främja mat av hög kvalitet och att bidra till att tillverkningen kan fortsätta och arbetstillfällen skapas på landsbygden. Genom märkningen skapas möjligheter att skydda mot plagiat; konsumenterna ska veta att parmesanosten verkligen kommer från Parmaregionen i Italien och inte – hur god den än må vara – tillverkats i, låt säga, Danmark eller Frankrike.
I Sverige har allt fler produkter fått skyddad beteckning och arbete pågår för att fler ska kunna dra nytta av märkningen – som delas upp i två kategorier:
Skyddad ursprungsbeteckning, SUB, avser ett namn som identifierar livsmedel från en specifik och avgränsad geografisk region, där samtliga råvaror och produktionssteg måste framställas/ske i detta område och ha en unik karaktär kopplad till platsens naturförhållanden och lokal kunskap.
Skyddad geografisk beteckning, SGB, liknar SUB, men här krävs endast att minst ett av produktionsstegen skett i en avgränsad region, samtidigt som det man framställer ska uppvisa en kvalitet, ett rykte eller andra egenskaper som huvudsakligen är kopplade till det geografiska ursprunget.
Skillnaderna mellan SUB och SGB kan tyckas små, men vill man förenkla kan man säga att en SUB-beteckning är mer unik och därmed lite finare. I Sverige finns för närvarande elva SUB-produkter och 14 SGB-produkter. Och när man är på semester i vårt land är det extra kul att handla dem i den trakt där de tillverkas.
SUB
• Allåkerbär från Norrland
• Bohusläns blåmusslor
• Gotlandslins
• Grebbestadostron
• Hjälmargös
• Hånnlamb
• Kalix Löjrom
• Rökt Vättersik
• Upplandskubb
• Vänerlöjrom
• Wrångebäcksost
SGB
• Bruna bönor från Öland
• Kullings kalvdans
• Lappländsk fjällröding
• Skedvi Bröd
• Skånsk spettkaka
• Svecia
• Svensk Akvavit
• Svensk Punsch
• Svensk Vodka
• Sörmlands Ädel
• Vindelnrökt skinka
• Vit färsksaltad östgötagurka
• Värmländskt skrädmjöl
• Äkta Gränna polkagrisar
ÄKTA GRÄNNA POLKAGRISAR (SGB)

Grännas många godisbutiker formligen dignar av olika sorters polkagrisar. En Äkta – namnskyddad – Gränna polkagris är dock noggrant definierad: den ska vara en hård godistång som väger 50 gram och enbart innehålla socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, och – så klart – vara handgjord i eller strax utanför Gränna. Polkagrisbakningen börjar med att socker, glykossirap, vatten och ättika kokas till en deg som hälls ut på ett bakbord för att svalna. När temperaturen sjunkit från 150 till 70 grader börjar bagaren att arbeta in luft så degen blir vit och porös. Man arbetar för hand men också med dragmaskin eller en krok på väggen. Degen smaksätts med pepparmyntsolja och en liten del tas åt sidan och färgas röd. Bagaren har sedan bara tio minuter på sig att baka ut degen. Den görs långsmal och den röda degen läggs på. Sedan viks och tvinnas degarna till en stor polkagris som rullas ut på bakbordet och delas i två, som rullas ut till tunnare stänger som i sin tur delas. Processen upprepas till dess storleken är den rätta. Därefter får stängerna svalna helt och slås in i papper – klara att säljas.
Gränna har dock flera attraktioner – som Grenna museum med sin stora utställning om ingenjör Andrés katastrofala försök att nå Nordpolen i ballong, Kaffestugan på Grännaberget och Visingsö, en kort färjetur över Vätterns vatten.
Mer info: jkpg.com/sv/grenna/
Bo i närheten: Året runt-öppna Gränna-Vättern camping ligger fint vid sjön, precis intill färjeläget och en rad matställen. firstcamp.se/destinationer/granna-vattern

SKEDVI BRÖD (SGB)

Den södra halvan av Dalarna är Sveriges verkliga knäckebrödsland. Många resenärer stannar exempelvis till vid Leksandsbröds fabrik med prisvärd fabriksförsäljning och det finns en rad andra tillverkare i Dalarna, några av dem tämligen exklusiva – som Pyramidbageriet, utanför Dala-Järna. Men bara en knäckebrödstillverkare har i dag EU-skyddad geografisk beteckning, SGB, och det är Skedvi bröd i Stora Skedvi, 2,5 mil sydost om Borlänge. För det krävdes ingen evighetslång tradition, Skedvi bröd grundades så sent som 2014. Och det är inte heller en speciellt avancerad produkt – knäckebröd består ju bara av rågmjöl, vatten, jäst och salt – där brödkakorna gräddas i vedeledade ugnar. 2021 satsade företaget för att bli en matdestination med bageri, saluhall, restaurang, växthus och sommarcafé och lockar numera över 100 000 besökare varje år. Självklart kan du se bagarna i arbete om du prickar in dagar då det bakas (det görs ett uppehåll i juli då bagarna tar semester).
När man är i trakten är det värt att stanna till på något av grannorten Säters fina museer – Biograf- & TV-museet och Mentalvårdsmuseet. Eller så följer man minnesmärkena längs Gustav Vasas berömda rutt genom Dalarna på flykt undan danskarna något år innan han kunde utropas till svensk kung. Är sommaren het sitter dessutom ett dopp vid någon av den vackra sjön Runns badplatser fint.
Mer info: skedvibrod.se
Bo i närheten: Familjeägda Säters camping ligger knappt 1,5 mil från knäckebrödsbageriet. www.saterscamping.se

RÖKT VÄTTERSIK (SUB)

För att få kallas Rökt Vättersik måste fisken ha fångats i djupa, långsmala Vättern och sedan rökts i en vedeldad ugn. Vanligtvis eldar man med al, men körsbärsträ förekommer också och veden huggs oftast lokalt. Rökningen ger fisken sälta, röksmak och en sötsyrlig ton. Genom att den som sköter rökningen luktar på fisken, känner på dess konsistens och på hur hårt fenorna sitter avgörs när fisken är färdigrökt.
Vättersik fiskas året runt, men främst sommartid eftersom vi konsumenter är som mest sugna på rökt fisk då. Tänk nykokt svensk färskpotatis, en fräsch sallad, en kall romsås, gott knäckebröd med smör och ost, en sval öl från något mikrobryggeri som Jönköpings stolthet Idlewind och rökta fiskfiléer – mums!
En campingresa runt Vättern är en riktigt god idé. Med början i Askersund i norr kan man göra dagsturer i Tivedens trollskogslika nationalpark, fortsätta till Karlsborg med sin mäktiga fästning, njuta av Hjos rara trähus och sköna bad, slå runt en helg i Jönköping som har ett allt bättre restaurang- och barliv med levande musik på många ställen sommartid, stanna till för Andrémuseet och polkagrisar i Gränna, kanske en dagstur på cykel på Visingsö, en vandringsdag på Omberg, klosterkyrkan och det mäktiga slottet i Vadstena, Varamobadets låååånga sandstrand utanför Motala och så var varvet komplett och en härlig sommarvecka avslutad. Och när det vankas middag i husvagnen är rökt fisk närmast ultimat som sommarkäk – god tur!
Mer info: runtvattern.se
Bo i närheten: Husabergsudde Camping är öppen från mitten av april till mitten av september och ett trevligt val strax utanför Askersund. www.husabergsudde.se
GREBBESTADSOSTRON (SUB)

Ostron från Västkusten har ätits sedan stenåldern. Från 1600-talet och framåt levererades de både till det svenska och till det danska hovet. Men 200 år senare riskerade ostronbestånden på Västkusten att försvinna. I resten av Europa slogs de flesta europeiska ostronen ut av parasiter på 1960-talet eller så konkurrerades de ut av de gigaostron som i dag serveras på resturanger. Men tack vare det kallare vattnet och den lägre salthalten klarade sig de svenska ostronen och så småningom började man åter skörda dem – nu på ett mycket mer varsamt sätt. Grebbestadsostron handplockas av dykare eller fångas med håv av vadande fiskare i Grebbestads norra och södra skärgård och de gör uppehåll under sommarens reproduktionsmånader.
Det absolut roligaste sättet att få ta del av dessa ostrons ljuvliga smaker är att hänga med på en ostronsafari. Bröderna Klemmings dykhjälp ordnar sådana på fredagar och lördagar från april till juni och från slutet av augusti till november. Annars finns de också att äta på flera av det anrika fiskelägets restauranger och det erbjuds dessutom lyxig ostronweekend med spa-besök och den som har dykcertifikat kan gå ostrondykarkurser.
Oavsett om ni deltar i ostronplockningen eller ej – sörpla och njut och upptäck att våra inhemska ostron faktiskt är snäppet elegantare, nyansrikare och godare än allt vi importerar från de franska ostronbankarna.
Mer info: klemmingsdyk.se
Bo i närheten: Den året runt-öppna stora campingen Edsvik-Grebbestad ligger strax söder om Grebbestads centrum. firstcamp.se/destinationer/edsvik-grebbestad

HÅNNLAMB (SUB)

Ett trevligt inslag under en rundresa på Gotland är alla rara gotländska får – eller lamm som man säger på ön. Extra härligt är det att resa runt under senvår och försommar när det finns gott om nyfödda, skuttiga lamm.
Gutefår är en fårras som härstammar från det gotländska utegångsfåret och som betar på – ibland rätt karga – naturmarker. Dess päls håller högre kvalitet än andra gotlandsfår. Färgen varierar i vitt, grått, svart, skäck och till och med i bruna nyanser. Både baggar och tackor har horn, men baggens horn är kraftigare. För att uppfylla SUB-kraven ska djuren vara födda och uppvuxna på Gotland med intilliggande öar och holmar. Köttet från dessa djur kallas hånnlamb. Det är smakrikt och präglat av det karakteristiska gotländska landskapet.
I Sproge socken på södra Gotland ligger Snoder. Här finns den enda kvarvarande ursprungsbesättningen av gutefår. Rasen var på väg att försvinna under 1900-talet och till slut fanns bara ett tiotal djur kvar. Nu är de fler igen och betar i Spronge socken och på Stora Karlsö.
Snoderbyns Gårdsbutik i Sproge säljer hånnlamb-kött året runt och dessutom vackra fårskinn och hornprydda gutefår-troféer. De har inga fasta öppettider men kan kontaktas på 070-522 68 91. Kanske lockar ett stycke fint lammkött till kvällens grillning under en resa där ni upptäcker södra Gotlands fascinerande raukområden, det stockholmshippa Sudret och så klart Hoburgsgubben längst i söder?
Mer info: hannlamb.se
Bo i närheten: Enkla Burgsviks camping ligger tre mil längre söderut och är endast öppen sommartid. www.burgsvikscamping.com
VÄRMLÄNDSKT SKRÄDMJÖL (SGB)

Värmländskt skrädmjöl görs på rostade havrekärnor. För att det ska få heta Värmländskt skrädmjöl ska havren både ha odlats, torkats, skalats och rostats i Värmland.
Skrädmjölet kom troligen till Värmland med finska nybyggare på 1500-talet. På 1800-talet började man bygga speciella kvarnbruk för rostning, skalning och malning av havre, vilket blev en värmländsk specialitet som på 1900-talet såldes i hela Sverige. Nobelpristagaren Selma Lagerlöf var en av dem som startade försäljning av värmländskt skrädmjöl.
Skrädmjöl används i traditionell värmländsk nävgröt, men också till brödbak, pannkakor, sockerkaka och andra söta bakverk.
Det finns i dag flera kvarnar i Värmland som tillverkar skrädmjöl – Stöpafors Kvarn, Kristinefors kvarn, Björkaholm Qvarn och Nedre Femtå Qvarn. Ingen av dem är öppen för spontanbesök, men alla erbjuder förbokade studiebesök.
Vill du smaka på skrädmjölsprodukter finns det fortfaranden gott om ställen i Värmland – som Selma Lagerlöfs Mårbacka där kaféet bland annat serverar spröda skrädmjölsdrömmar till kaffet och sin välkända Mårbackakaka.
Längre norrut i landskapet har det fina Utmarksmuseet, strax norr om Sysslebäck, både skrädmjölsgröt och skrädmjölspannkakor på cafémenyn.
Mer info: Marbacka.com, www.utmark.se
Bo i närheten: I Sunne, en mil från Mårbacka, ligger populära, året runt-öppna Sunne-Fryksdalens camping. firstcamp.se/destinationer/sunne-fryksdalen
WRÅNGEBÄCKSOST (SUB)

Wrångebäcksost är en svensk hårdost med en lätt syrlig, komplex smak och krämig konsistens. Den tillverkas i dag på Almnäs bruk, strax söder om Hjo på Vätterns västra sida. Både ystning och lagring sker i enlighet med ett recept som började användas redan i slutet av 1800-talet. Varumärket ”Wrångebäck Sweden” registrerades den 8 april 1889 och är Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.
Almäs bruk är en av Sveriges största ekologiska gårdar och har, som många andra jordbruk i trakten anor från medeltiden. Vill du köpa Wrångebäcksost och gårdens andra ostar på plats har Almnäs bruk en liten butik med självbetjäning. På hemsidan listas dessutom alla ostbutiker som säljer Wrångebäcksost och runt 25 av dessa ligger i Västergötland, närmast är det till Delicatezz Bianca i Hjo.
Hjo är ju en charmerande trästad med långa badtraditioner och oavsett årstid är det fint att flanera i centrum och genom stadsparken och se på alla fina trävillor.
Mer info: almnas.com
Bo i närheten: Året runt-öppna Hjo camping ligger vackert vid Vättern på skönt promenadavstånd från centrum. Hjocamping.se
KALIXLÖJROM (SUB)

Siklöjan smakar i och för sig fint som matfisk. Men honornas rom är den verkliga delikatessen med prislapp därefter och allra finast är den rom som kommer från siklöjor fångade i Bottenviken mellan Haparanda och Piteå. Kalix, orten som gett Kalixlöjrommen dess namn ligger fem mil väster om Haparanda.
Fisket och produktionen av Kalixlöjrommen pågår bara fem veckor om året, 20 september–25 oktober, den är MSC-certifierad och antalet fiskare med tillstånd att fiska löjrom är bara 35. Produktionen sker med gamla hantverksmässiga metoder. Efter klämningen av siklöjehonorna sköljs och rengörs rommen och sedan torkas den på galler. Slutligen saltas den och packas innan den fryses in. Rommen måste tas ut för hand inom 24 timmar efter att fångsten landats och salthalten är enligt strikta regler satt till fyra procent – något som garanterar hög och jämn kvalitet. Följs inte reglerna får rommen inte säljas som Kalixlöjrom även om den skulle vara fångad i dessa vatten.
Att prislappen per kilo ligger på mellan 1 000 och 2 500 kronor är kanske lättare att förstå då man vet att varje hona bara bär på tre till åtta gram rom. Alltså måste många fiskar klämmas för hand innan man har ett kilo. Nästan alla norrbottningar känner någon som känner någon som har löjrom att sälja. Vi andra hittar den i butiker i hela landet, men nog är det ett roligare matminne att ta med den hem från Norrbotten.
Sportfiskare söker sig snarare till älvarna längs Norrbottenskusten än till Bottenviken, i hopp om att få harr, lax, öring och röding på kroken. Det är också gott om båtturer i Bottenvikens skärgård sommartid – som M/S Symfoni som tar dig från Luleå till en rad öar.
Mer info: www.kalix.se
Bo i närheten: Arcus camping i Luleå är öppen året runt. firstcamp.se/destinationer/arcus-lulea/










