Säfsen Alpin Vintercamping

Publicerad: 2008-10-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Den här campingen i södra Dalarna har ett riktigt guldläge. Det är en stor camping mitt i backen och här finns ett varierat utbud för alla typer av skidåkare. En dag i mars slog Campingkollen till för att på sedvanligt sätt utvärdera kvaliteten på en campinganläggning. Säfsen Alpin är en vintercamping och vår poängsättning på...

Den här campingen i södra Dalarna har ett riktigt guldläge. Det är en stor camping mitt i backen och här finns ett varierat utbud för alla typer av skidåkare.

En dag i mars slog Campingkollen till för att på sedvanligt sätt utvärdera kvaliteten på en campinganläggning. Säfsen Alpin är en vintercamping och vår poängsättning på punkter som läge och helhetsintryck utgår förstås helt utifrån camparens möjligheter till vintersport.

Vi kommer från Filipstad och just när vi passerar Filipstad vet vi att det ska vara sex mil kvar. Hade vi kört över Ludvika hade situationen varit densamma, sex mil kvar. Och hade vi mot förmodan kommit via Vansbro, så hade även det betytt, sex mil till Säfsen.

Säfsen Alpin Vintercamping

Vackert och bra läge
Säfsen Alpin ligger i utkanten av samhället Fredriksberg och det är väl skyltat. Det är först när vi kommer in på området som vi är tveksamma om vart vi som campare skall ta vägen. Jo, vi ser husvagnarna, men det klassiska mönstret med en entré och en reception finns inte här. Men så ser vi en stor plan där vi förstår att mer rörliga gäster hör hemma, och vi parkerar där.

Receptionen hittar vi i skidshoppen.
Campingen ligger på sluttningen vid sidan om liftanläggningen. Man skulle kunna säga att den består av fem terrasser och kontentan av det är att det är en mycket vackert gjord anläggning.
På kvällen är det rena sagovärlden, då lyktor, julgransbelysningar och nygjorda snölyktor alla sprider sitt sken. Nu talar jag om den del som bebos av säsongsgäster. Lars-Åke träffar någon i diskrummet som har bott på Säfsen i 16 år, och det är lätt att förstå att folk vill komma tillbaka.

Funktionellt men inte handikappanpassat
Det finns tre rödmålade servicehus som i första hand är till för campinggästerna. Längst upp i backen ligger ”tvåan”. Det är inrett innan kakel och klinkers var en självklarhet även på en camping. Alltså är inomhusstandarden enkel med våtrumsmattor, men det är helt och rent. Tre duschar och tre toaletter på damsidan och likadant för herrar. Dessutom finns det bastu och ett rejält tilltaget omklädningsrum utanför den. Det är funktionellt och ganska mysigt.

I det här huset finns också ett kök med två diskplatser, spis och mikro samt ett rum där du tömmer toaletter och spillvatten. ”Ettan” ligger mitt på campingen och ser i princip likadant ut, fast istället för bastu finns här en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Har man varit med om att få magsjuka barn på vintersemestern vet man hur välkommet det är med en tvättmaskin även om det bara handlar om en kortresa. Innanför tvättstugan finns ett torkrum för blöta pjäxor och skidkläder.

”Trean” är det servicehus som ligger närmast oss som är rörliga gäster. Här finns toaletter men inga duschar. Däremot är det ett bra kök med två diskplatser, två mikrougnar och riktig spis med ugn. I det här huset är det även ett rum för tömning av toaletter och spillvatten och så är det en stor vallningsbod. Det kan synas obekvämt att det inte finns någon dusch riktigt nära men vi upplevde inte att det var jobbigt att gå till hus nummer ett ovanför oss.

Dessutom finns det duschar och toaletter i bottenplanet på Värdshuset. Här är det jättefint med kakel och klinkers. Dessa är dock bara tillgängliga när liftanläggningen är öppen (till kl 21.00 tisdag och torsdag). Campingens tre servicehus är öppna dygnet runt utan några krångligheter med kort och nycklar. Det enda som vi tycker är trist är att det skall vara enkronor i såväl duschar som för varmt vatten till disken.

För campingens del är handikappanpassningen inte bra. Däremot finns det möjlighet för rullstolsburna att med lite hjälp besöka de nybyggda toaletterna vid Värdshuset.

Säkerhet och miljö
Säkerhet är en del av vårt poängprotokoll. Som nämnts fanns ingen port eller bom in till området och inte heller någon annan inhägnad. Du bor helt enkelt mitt i skogen, men det kändes verkligen inte otryggt. Anläggningschefen Perra Hansson säger att han aldrig hört talas om att någon förlorat något på campingen.

Det är rikligt med brandposter, det vill säga väl synliga brandsläckare. Elskåpen är låsbara och utrustade för vanliga stickproppar. Säsongsgäster betalar el efter förbrukning och det finns en centralanläggning som gör att man kan ringa före ankomst, så är elen påslagen.

På tal om trygg om natten måste jag få säga att en sådan total tystnad som rådde vid vårt besök är det sällan jag har upplevt. Säkert hälsosamt.

Sophanteringen är bra och realistisk. Det finns containers för grovsopor medan det finns specialtunnor för glas, plåtburkar och batterier. Någon plats att tömma husbilstankar finns inte, men Perra Hansson säger att det lätt skulle kunna åtgärdas i framtiden.

Skidåkning för alla
Campingen tjänar er som älskar vintern och vintersport. Och det är lätt att trivas i Säfsen som i motsats till stora skidanläggningar är överskådligt. Det är lätt för en familj att hålla samman. Liftsystemet ligger vid foten av Solberget, som är 495 meter högt.

Säfsen Alpin Vintercamping

Säfsen är ett populärt vinterresmål bland barnfamiljerna.

Det finns exempelvis en grön nedfart som är 1 600 meter lång och det finns en tvärbrant svart pist från toppen, som utmanar de allra skickligaste åkarna. flesta.

Säfsen Alpin Vintercamping

Längdåkningsmöjligheterna är fantastiska. Totalt finns det 11,5 mil skidspår i olika längder. Två man arbetar kontinuerligt från Luciahelgen i december till påsk med att hålla spåren i gott skick. Och de är verkligen välpreparerade och gratis, vilket inte längre är en självklarhet. Det finns även elljusspår.

 

Säfsen Alpin är samlingsnamnet för campingen, liftanläggningen, stugbyn och restaurang Hyttan. Men vid campingen finns bara liftanläggningen och spårcentralen, sedan är det två kilometers promenad till stugbyn och restaurangen. Stugbyn har cirka 1 500 bäddar och här är även en liten handelsbod.

Säfsen Alpin Vintercamping

Grillad korv smakar aldrig så gott som när man har åkt skidor.

 

Vilken service har campingen?
Jo, precis som vid traditionella skidanläggningar finns här en skidshop med kläder, skidutrustningar och tillbehör, samt uthyrning av skidor. Värdshuset har restaurang, cafeteria och bar. Det finns en värmestuga som på kvällstid gärna får användas av campinggästerna. Du kanske vill gå samman och ha lite knytis eller så vill barnen ha någonstans att leka inomhus.

På fredagskvällen knackade en dam på vår dörr och frågade om vi ville beställa nybakat bröd från bagaren till morgonen därpå. Vi förstod snabbt att det var tradition med den här servicen på lördagsmorgnar.

Vilda djur på nära håll
Vi hade önskat att vi mött en varg när vi var ute i skogen, men tyvärr hade vi inte den turen. Det är nämligen inte alls så ovanligt att vargen syns i omgivningarna eller till och med promenerar över campingen. En kväll i veckan kan man följa med guider på ”Vargnatt i Säfsen”. Det handlar om en vildmarksupplevelse och möjlighet att höra vargarna yla.

Andra guideturer är ”vintervandring i vinterskogen” och ”vinterfiske”. I dessa ingår transport med fyrtaktsskotrar. Guideturerna ingår i det veckoprogram som rullar hela vintern. En röd tråd i programmet är naturupplevelser. De skogklädda bergen runt omkring och de över 300 istäckta sjöarna och tjärnen ger förutsättningar för både människor och djur. Här folk sett både järv och lo, och det är ingen slump att älgen syns i Säfsens logotype.

Säfsen Alpin Vintercamping

Camilla Andersson och dottern Linnea från Kristinehamn tar en paus i Filuriland.

 (Ur H&C 1/2008)

Campingkollens poäng (max 10 poäng per punkt, där 5 anses godkänt men inte mer)

Läge – 8
Service – 5
Standard på gemensamma anläggningar – 6
Handikappanpassning – 1
Skötsel av gemensamma anläggningar – 8
Lekplats – 7
Campingtomt/uppställningsplats – 8
Säkerhet – 6
Miljö – 7
Helhetsintryck/Välbefinnande – 8
Summa poäng: 64

FAKTA
FC319 Säfsen Alpin Vintercamping
Solbergsvägen
770 10 Fredriksberg
Tel.0591-77 55 00 fax 0591-77 55 05

Info: www.safsen.se

Antal platser: 215 elplatser

Fler vintercampingar som Campingpatrullen besökt

Rulla till toppen