Husbil: McLouis MC4-75

Husbil: McLouis MC4-75

Publicerad

Lågt pris, riklig grundutrustning, låga långbäddar och hygienutrymmet i akterpartiet. Men är den verkligen så bra som den låter? Vi har kollat in McLouis MC4-75.

Vi inleder bekantskapen med en tur i trakterna runt norra Stockholm. Mc4-75:an bjuder inte på några större överraskningar och det är heller inte väntat. Det handlar nämligen om ett sju och enhalvmetersfordon som är byggd på Fiat Ducatichassi med en sexväxlad manuell låda och 130 hästkrafter under huven. Alldeles riktigt – ungefär som åttio procent av alla husbilar som rullar på de svenska vägarna. När vi är inne och tråcklar i centrala Kungsängen noteras ett stort plus i kanten ty den är utrustad med fönster bakom passagerarsätet samt ett fönster i entrédörren. Därmed elimineras döda vinkeln vid vänstersvängar i T-korsningar. Bra!

Bakom ratten upptäcker vi dessutom andra detaljer som uppskattas. Färden är tämligen tyst. Plockar fram decibelmätaren och ger mig ut på motorvägen. Håller jämna 100 km/tim och noterar 69 decibel. Bra igen. Med andra ord skulle den eventuella drömresan till södra Europa inte bli till en mardröm. Andra funktioner som bör beaktas är ESP (antisladd), ASR (antispinn), GSI (växelindikator), hill holder, farthållare, höjdjusterbar förar- och passagerarstol, dubbla airbags och inbyggd hastighetsbegränsare. I passagerardörren finner vi dessutom en möjlig livräddare - brandsläckaren.
 
Drar åt handbromsen vid Kungsängens golfbana och gläder mig åt en trio exteriöra bekvämligheter. Solcell inkluderad regulator (130 W) känns helt rätt i tiden då den ständigt pågående miljödebatten lurar runt hörnet. Markis och cykelställ bockas också av. Entrén är försedd med myggnät och själva dörren har papperskorg medan en tygficka finns i direkt anslutning till in- utgång. Att just Mc4-75 har blivit McLouis storsäljare i Sverige är egentligen inte så underligt. Den har planlösningen som många av oss har överst på önskelistan med låga långbäddar, nedsänkbar taksäng och hygienutrymmet allra längst bak. Det bör tilläggas att McLouis även har en modell som är exakt denna lik. Undantaget är att en mängd överskåp här ersätter taksängen. En modell som för övrigt är tänkt att passa pensionärer som ogärna klättrar i och ur taksängen.

När vi ändå är inne på taksängen måste jag notera ett minus. I nedsänkt läge blir entrén inte vad den en gång har varit. Vill man in eller ut, ja då blir det till att huka sig rejält och nästan krypa inunder. Med andra ord – inte helt genomtänkt.

Ljust i sittgruppen, där hyttstolarna är mes bekväma.

Slår mig ned i sittgruppen och ägnar mig åt broschyrläsning en stund. Tak och underredet är glasfiberförstärkt (GFK). Fönstren kommer från Seitz. Spillvattentanken är isolerad och uppvärmd. Värmen är för övrigt luftburen och leverantören heter Truma Combi 6 vars utblås är strategiskt placerade för att sprida värmetillförseln optimalt. Elektrisk golvvärme finns också och vi noterar nio öppningsbara fönster/takluckor, vilket bör leda till mycket god luftcirkulation.
 
Tillbaka till sittgruppen där komforten är helt okej och där sittdjupet pendlar mellan 43 och 47 centimeter beroende på var jag slår mig ned. Bästa tv-platsen är tveklöst hyttstolarna. Bordet är skjutbart, stort och format som en ishockeyrink (100x69 centimeter). Hela denna avdelning andas ljus och fräschör och det tackar vi takfönstret för. Köket är L-format. Där finns 230-uttag, något vi saknade, eller i varje fall missade, vid sittgruppen. Täckskivan till diskhon är rejäl. Andra plus är soft close, turbovent i taket, stänkskydd, stor kyl/frys, ett rymligt skafferi och två "riktiga" skjutdörrar som avskiljer kök och sittgrupp från långbäddarna och hygienutrymmet i akterpartiet.

Låga långbäddar, men sängarna är olika långa; 200 respektive 187 centimeter.

Ovanför den högra långbädden, i husbilens körriktning, hittar jag en detalj jag gillar. Garderoben är utrustad med en utdragbar skena som gör det mycket enkelt att komma åt ombyten.  Det bör även poängteras att garderoben även kan nås från hygienutrymmet. Vidare är sängarna utrustade med justerbara huvudändar vilket uppskattas. Men var är 230-uttaget? På den frågan får jag ett enkelt svar från generalagenten Autohallen: "Vi sätter dit extra eluttag där kunden vill ha dem". Punkt slut. Hygienutrymmet allra längst bak är riktigt bra. Duschkabinen är rymlig och de där små detaljerna vi oftast letar efter finns – krokar, handdukshållare, toalettrulleshållare, 230-uttag samt goda förvaringsutrymmen.   
 
Avslutningsvis återkommer vi till frågan vi ställde i ingressen. Är den här husbilen så bra som det låter? Lite långsökt drar vi en parallell till delikatesserna på en italiensk antipastitallrik där lufttorkad skinka, salami, oliver, soltorkade tomater och en bit gorgonzola samsas på uppläggningsfatet.  För bara 659 000 kronor får vi en italiensk husbil som är utrustad med en mängd godsaker som vi i vanliga fall tvingas pricka för i en extrautrustningslista. Prima!

FAKTA
Pris: 659 000 kronor
Chassi: Fiat Ducato 35
Kaross: Träfri glasfiberkonstruktion med polystyrenisolering
Motor: Fiat Ducato 2,3-liters 150 hästkrafter, manuell sexväxlad
Utvändig L/B/H: 738/235/287 centimeter
Invändig L/B/H: 521/220/209 centimeter
Totalvikt: 3 500 kg
Lastvikt: 397 kg
Hjul: 15 tum
Bäddar: 4 (långbäddar och nedfällbar taksäng)
Bäddmått: 187x80, 200x80 centimeter (långbäddar), 190x145 centimeter (taksäng)
Värme: Luftburen Truma Combi 6 med elpatron, elektrisk golvvärme
Färskvatten: 110 liter
Spillvatten: 100 liter
Kyl/frys: Thetford 149 liter

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1667 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2021-06

  • Husvagn & Camping 2021-05

  • Campingkatalogen 2021

  • Husvagn & Camping 2021-04

  • Husvagn & Camping 2021-03

  • Husvagn & Camping 2021-02

  • Husvagn & Camping 2021-01

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206