Vi tittar här lite närmare på bilen Isuzu D-Max med en Northstar ATV 600 Camper på flaket. I en jämförelse med en konventionell husbil hittar vi många fördelar, nackdelarna är små.
En av de mer uppenbara och praktiska fördelarna är att man inte behöver ha en andrabil. Till vardags fungerar nämligen Isuzu D-Max som familjebil med goda utrymmen och hygglig komfort. En kanske mindre diskuterad fördel är att alla som åker i bilen sitter i en personbil med vad det innebär av krockkuddar och skydd och framför allt har passagerarna en bättre resekomfort.

När man väl stannat och slagit läger för natten eller veckoslutet, kanske för en fiskevecka eller vandringsperiod, känner man snabbt att just storleken har betydelse. Ekipaget är kortare än de flesta husbilar, 560 centimeter, höjden (från flaket) är ungefär densamma och 205 på bredden gör ekipaget lika brett eller smalt som en plåtis, traditionella husbilar är oftast 230 centimeter breda.
Men invändigt finns bara en smal 193 centimeter lång golvyta att röra sig på, resten av camperns totalt 403 centimeter upptas av alkoven med en dubbelsäng och överskåp. Sängen där uppe är längsmonterad och mäter 190×140 centimeter.
Trots de nyss nämnda nätta måtten blir jag imponerad över hur mycket man lyckats klämma in i campern. Den har toalett med dusch, den har ett kök med tvålågig spis, diskho, kylskåp, det finns garderob och förvaringsutrymmen.

Ingång sker från bakstammen. Längs den högra väggen finns en långsoffa som avslutas i vinkel mot alkoven. Längs den vänstra väggen finns toalettutrymmet, med ett extragolv som lyfts bort när man ska duscha, därefter köket som avslutas mot alkoven med en garderob.
På en fiffig flexibel anordning sitter ett bord som är vrid- och skjutbart åt alla håll. När man rör sig inne i campern ska den vila på stödbenen för behövlig stabilitet. Stödbenen vevas ner manuellt men mot tillägg kan benen manövreras elektriskt. Man kan bo i bilen när campern står på egna ben, och då kan man också med fördel veva ner den lågt så att det blir enklare att ta sig i och ur.
Med campern på bilen fäller man ut en trappa med flera steg, annars räcker det med en traditionell husvagnstrappa. Campern är liten och därför är också skåp och umgängesytor begränsade. Även om allt man behöver finns ombord så får man acceptera att man är trångbodd.

Nu ska ingen tro att livet med och i en camper är svårt, tvärtom. De som köper en sådan gör det för dess smidighet och goda funktion, året runt. De som väljer camper är ofta folk med aktiva intressen, som fiske, jakt, vandring och liknande, och då sitter man ju inte inne i campern mer än nödvändigt.
Sover gör man i 600 ATV i tre sängar. En dubbelsäng i alkoven, en i det till överkoj förvandlade skåpet ovanför soffan och en i soffan. Med alla sängar upptagna kan man fortfarande utan besvär komma åt både toalett och kök.
Värmen är luftburen som standard men man kan få den med vattenburen värme, och med solceller på taket, med extramånga ampèretimmar med 2x6V med 60 Ah-batterier.
En snarlik modell finns också med höjbart tak med isolerade mjuka väggar upptill, så kallad pop up.
Northstar bygger campermodeller för olika typer av pickupbilar och de kan fås för bilar med helt platta flak, så kallade flat bed-bilar, eller för bilar som den på bilderna, en Isuzu D-Max med dubbelhytt och ett ganska kort flak med fasta sidor. Dessutom erbjuder man campers med höjbara tak. Den övre delen av väggen är gjord av dubbelt isolerat men mjukt material och taket höjs elektriskt. Lösningen ger lägre tyngdpunkt och lägre bränsleförbrukning. Smidigare körning helt enkelt.

Vår bil, Isuzu D-Max med dubbelhytt och ganska exakt 1.000 kilos lastförmåga, klarar campern med glans. Orken i motorn och den lasttåliga konstruktionen gjorde resan enkel och bekymmersfri. Bilen som sådan påminner om en personbil med fem trepunktsbälten och goda kupéutrymmen.
Insteget är högt, betydligt högre än i en konventionell familjebil men det vänjer man sig snabbt vid. Däremot tar det lite längre tid att vänja sig vid att bilen är lite tung i styrningen och att den har stor svängradie, med andra ord ingen dröm att fickparkera. Men den har farthållare, automatlåda, bra sittkomfort och fin sikt. Den känns robust, vilket accentueras av den ganska hårda fjädringen. Känslan man får efter några dagar tillsammans med bilen är att detta är en liten lastbil, med hygglig komfort och stor lasttålighet, men det är ingen personbil.
Dubbelhytt heter det om den har fyra dörrar, två på var sida. En annan variant heter single cab vilket är en bil helt utan baksäte, och en tredje variant heter extended cab. Det är en bil med något större hytt än single cab, men inte tillräckligt stor för att man skall få plats med ett baksäte. Snarare ett extra lastutrymme inne i hytten.

Double cab, eller dubbelhytt, har ett ordentligt baksäte och bakdörrar. Komforten i baksätet i Isuzu D-Max är helt okej, inte som i en personbil men utrymmet kan också utnyttjas som lastutrymme. Man sitter aningen lågt och på en platt sittdyna. Dynorna går att vika upp mot ryggstöden och då frigörs stora ytor för last och tanken är att man där förvarar och fraktar sådant som av olika skäl inte lämpar sig på flaket, utomhus. Det kan vara stöldbegärligt gods eller frostkänsligt, eller bara sådant att det bör skyddas för väder och skiftande temperatur rent allmänt. Då pratar vi om bilen som arbetsbil. För den som sitter i baksätet under veckosluten eller när bilen används som familjebil finns på komfortsaldot både mugghållare och elektriska fönsterhissar.
Flaket som är standardutrustat med plastinklädnad har lastöglor strategiskt placerade så att man kan spänna fast lasten. För optimal fastsättning av en camper finns öglor att fästa utanför flaket men det kräver borrning och åverkan på bilen vilket vi inte ville utsätta testbilen för. Istället valde vi att fästa i bilens originalöglor vilket var krångligare och mer tidsödande men efter en stund var den säkrad på flaket och dess trafikbelysning kopplad till bilens 13-poliga elanslutning vid dragkroken.
Med cirka 675 kilo på flaket sjönk den en aning baktill men inte mycket och väl ute på vägen gick bilen mjukare än olastad. Camperns tyngdpunkt i just denna kombination ligger bara ett par centimeter bakom bakaxelns centrum, vilket förklarar bilens balanserade uppträdande. Med större camper som sticker ut längre baktill är extraförstärkt fjädring eller luftfjädrad bakaxel en varm rekommendation.
Vi körde ekipaget både i branta grusbackar och på motorväg. Ingenstans kändes det obehagligt eller utmanande, tvärtom, ekipaget har imponerande stabilitet och framkomlighet, betydligt bättre än man kan tro vid en första anblick.

När jag återlämnar campern och kör hemåt med D-Max utan last börjar tankarna formulera fördelar och nackdelar jämfört med att ha en husbil av mer traditionell art. Fördelarna är ganska många, som att behovet av en andrabil faller bort och att en camper vare sig trafikförsäkras eller besiktas och inte heller behöver man betala skatt.
Nackdelarna är storleken eller rättare sagt bristande storlek. Visserligen finns det mesta man kan behöva för att leva bra, men det är otvetydigt trängre än i en konventionell husbil. Är man två eller fler krävs nog hög disciplin, ordning och reda för det känns som om en hård nysning kan ställa till oreda i den lilla bostaden.
Men, den har tveklöst stor charm och med en fyrhjulsdriven bil under kan man komma åt platser man inte kan med en vanlig husbil. Summa summarum kommer man undan med mindre pengar, och man kommer åt fler platser än med en traditionell husbil, men man får acceptera ett trängre boende. Valet är ditt.








Northstar Camper ATV 600
Pris: 266.250 kronor (inkl moms)
Utvändig längd/bredd/höjd: 403/205/220 cm + flakhöjd)
Invändig längd/bredd/höjd: 383/ca 195/196 cm
Antal bäddar: 4 st
Kyl: 85 liter
Färskvatten: 65 liter
Spillvatten: 28 liter
Vikt: 670 kilo, kvar till övrig last 410 kilo (på Isuzu D-Max)
Isuzu D-Max
Pris: Från 214.900 kronor (exkl moms), visad bil 279.900 kronor (exkl moms)
Motor: 4-cyl diesel med variabel turbogeometri, 164 hk, 360 Nm vid 2.000 r/min
Växellåda: Manuell med hög- och lågväxel, 2WD alt 4WD
Längd/bredd/höjd: 529/186/i u cm
Maxlast: 1.081 kilo
Max släpvikt: 3.500 kilo
Flaklängd: 2.305 cm (single cab), 1.795 cm (extended cab), 1.552 cm (double cab)
Garantier: 5 år eller 10.000 mil fabriksgaranti, 3 år eller 10.000 mil tillbehörsgaranti, 12 år mot genomrostning, 2 år eller 2.000 mil serviceintervall