Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

Fransk säng har vuxit fram till att bli mycket populärt bland svenska husvagnscampare.

Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

Publicerad

Enligt statistiken är det helt klart Weinsbergs små vagnar som säljer allra bäst.

Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

Det var länge sedan el var ett så hett samtalsämne som just denna vinter. I var mans hem har det pratats om när elpriserna sköt i höjden. Vidare diskuteras det även kring frågan hur och när det ska byggas fler laddstolpar till elbilar i områden där befolkningen vanligtvis inte bor i vare sig villa eller radhus?

Kokar vi dessutom ned diskussionerna till vår campingsfär, ja då får vi även addera: Vilka elbilar kan och får dra husvagnar och hur långt har man kommit i uppfinnandet av eldrivna husbilar (se Husvagn & Camping 2/2022). Med detta i ryggen känns det minst sagt naturligt att greppa tag i en modell från Weinsbergs "elektriska" husvagnsserie CaraCito.

Stor sittgrupp i en liten vagn. Enda minuset är att god belysning saknas i denna avdelning.

Kvintetten vagnar rullar nu in på sin andra säsong. Ifjol gjorde de nämligen entré då de ersatte serien CaraTwo. Från 593 till 719 centimeter i yttre längd. Som synes är det inte några bamsingar vi har att göra med. Inte är de dyra heller.

Allra billigast är minstingen 390 QD (tvärställd dubbelsäng fram). Där landar prislappen på 188 100 kronor. Dyrast är i sin tur barnkammarmodellen 500 QDK (237 000 kronor), medan vagnen vi kikar på – 450 FU – hamnar lite mitt emellan med 211 500 kronor i sitt grundutförande.

Under sängen finns det gott om utrymme för de mer skrymmande persedlarna. I bildens vänsterkant skymtar dessutom den spräckliga köksskivan.

Som sagt – bara eldrift. Eller gasolfri om så önskas. Fast det sistnämnda går att få också – trots att elektrisk funktion är standard. Väljer man till gasolpaketet kan man få en klassisk gasspis om så önskas.

Med handen på hjärtat känns det lite märkligt att öppna gasolkofferten och där notera att det enbart finns en stödbensvev och två rangeringsklossar. Det blir väl till att använda utrymmet för lite oömma pryttlar istället. Fast det vill till att man tänker på att det inte får påverka kultrycket.

Interiört är det här en husvagn i all enkelhet. Prislappen har redan avslöjat att vi inte har med alltför mycket extravagans att göra, det är snarare spartanskt.

Toaletten kan även fungera som torkrum. HÖGER: Enkelt kök med kompressorkyl.

Det vi först noterar är bristen på belysningspunkter. Det blir faktiskt skuggpartier på ett och annat ställe (det finns emellertid LED-belysning som tillval). Hade vi varit 40 år hade vi nog inte brytt oss, men när det ska läggas till ytterligare lite drygt 15 år och något försämrad syn är vi inte helnöjda. Och inte blir det bättre av att det inte finns något fönster på bakstammen där sittgruppen är belägen (totalt finns det tre fönster och två takfönster i vagnen).

I klassisk Knaus/Tabbert-anda är toalett och handfat separerade från varandra. Det ger det förstnämnda ett hyfsat stort utrymme samtidigt som det finns rikligt med förvaringsplats både ovan- och nedanför tvättstället.

Under den franska sängen är batteri, klimatanläggning och vattentank placerade. På det hela taget är ändå 70 procent ledigt och som gjort för de mer skrymmande persedlarna. I köksavdelningen noterar vi en kompressorkyl, induktionshäll med två plattor samt en spräcklig och modernt designad bänkskiva.

Vanligtvis är det nästan tomt här, men gasol finns som tillval.

I sittgruppen är soffdynorna ganska hårt stoppade. Bäst är kanske storleken på U-gruppen som är väl tilltagen med tanke på vagnens ringa storlek.

Andra plus i kanten som kan vara svåra att se är klimatanläggningen som även inkluderar värmefunktion med upp till 3 000 watt värmeeffekt. Detta sköts med hjälp av en fjärrkontroll. Vi önskar även lyfta fram vattenfiltersystemet Bluuwater som avlägsnar baciller och bakterier till 99,99 procent. 

Sammanfattningsvis så är CaraCito en serie där avskalad design möter ungdomligt tänkande. Priset är minst sagt attraherande – och spännande är det att vagnarna endast har tillgång till el i sitt grundutförande.

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

 • Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Malibu I 490 LE: Stiligt syskon

  Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-15 07:02

 • Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Knaus Südwind 500 FU: Ikonisk 60-åring

  Visst, det var Schwalbennest (Svalboet) som lanserades allra först av Knaus 1961. Året efter kom Südwind som i allra högsta grad lever vidare som en av de mest ledande modellserierna i husvagnsbranschen – alla varumärken inkluderade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-11 07:06

 • Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover: Grovmönstrat äventyr

  Hymer ML-T 570 Crossover är inte bara en udda husbil. Den är kaxigast i klassen och inbjuder till något som de konventionella husbilarna aldrig kommer att mäkta med – ett äventyr även vid sidan av vägen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-03 06:19

 • Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Dethleffs C´Joy 480 FSH: Prispressad serie

  Finnes: Välrenommerat varumärke. Synnerligen prisvänlig vagn. Låg vikt. Fem olika skepnader. Sökes: Nytillkomna campare som inte vill offra en halv förmögenhet på en sprillans ny husvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-03-01 07:40

 • Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Weinsberg CaraCore 700 MEG: Specialbyggd!

  Är verkligen Weinsberg ett instegsmärke? Svaret blir nog både ja och nej, beroende på vem eller vilka man frågar. Pratar vi koncernspråk och syskonen Knaus och Tabbert, blir svaret naturligtvis ja. När Husvagn & Camping kikar på helintegrerade CaraCore 700 MEG lutar det betydligt mer åt ett nej.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-11 08:45

 • Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight Cliff 600 RT Adventure: Vanlife de Luxe

  Sunlight må vara ett varumärke som prismässigt ingår i kategorin "något billigare". Men när vi sätter tänderna i deras Cliff 600 RT Adventure Edition med pop-up-tak blir vi en smula förvånade. Det har nämligen inte snålats in på en enda pinal.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-09 07:06

 • Caravelair Artica 542: Made in France

  Caravelair Artica 542: Made in France

  En trotjänare gör nu en spännande entré på den svenska husvagnsmarknaden – Caravelair. Vi åkte ut till Mobilen Stockholm och satte tänderna i modellen Artica 542.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-02-07 08:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206