Det frigörs massvis med yta när sängen blir tvärställd. Fast att kanske behöva klättra över sin partner är å andra sidan ingen hit. På bilden ses också det svarta, och mer konservativa tygvalet Belleville.
Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.
Finns det inte en uppsjö av varumärken och modeller att välja mellan? Jodå, men om ni är ute efter en vagn som är klippt och skuren för såväl sommar- som vinteraktiviteter samt är utrustad med våningssängar för barnen, alternativt barnbarnen – ja, då är det mycket möjligt att det är en svenskbyggd Kabe ni kommer att tråna efter.
Inom Kabes digra sortimentportfölj finns det inte mindre än 51 olika barnkammarvagnar (husvagnar som är utrustade med våningssängar). Stor familj? Inga problem. 15 av dessa har nämligen våningssängar med alternativet tre bäddar istället för två.
De barnanpassade varianterna är fördelade på serierna Estate, Ametist, Safir, Royal, Hacienda och Imperial i storlekar från 558 till 1 035 centimeters karosslängd. Har då alla dessa samma typ av planlösning? Givetvis inte!
Vissa modeller har våningssängarna bredvid en fransk säng allra längst bak. Andra har ett fordonsbrett hygienutrymme i akterpartiet – och sedan kommer sängarna. Våningssängarna kan även dela på utrymmet längst bak med toalett/dusch. I dessa fall är den franska sängen centralt placerad. Eller som i vårt testobjekt 600 GDL där bäddplatsen för de vuxna är fram och ungarnas i aktern.
Som ni ser på överskåpsluckorna är det en Estate vi har tagit i besittning, en ny serie. Eller ny och ny förresten, den hette tidigare Classic och är Kabes egen instegsserie. Fast här och nu i en helt omarbetad och modern tappning som har tagit husvagnsentusiasterna med storm.
Just denna planlösning är en favorit bland många barnfamiljer eftersom den känns extremt rymlig. Detta beror till stor del på att den tvärställda dubbelbädden är placerad allra längst fram intill entrédörren.
Det gör att den stjäl så lite som möjlig av vagnens totala boyta (14,1 kvadratmeter). Således blir det stort utrymme över till vardagliga sysslor som utförs i vaket tillstånd.
Centralt i vagnen finns dess hjärta – köket och sittgruppen – som båda håller hög klass. Den långa köksbänken inbjuder till att bolla bland livsmedlen och även till att laga en och annan kulinarisk rätt vid sidan av kidsens favoriter – korv stroganoff eller spagetti med köttfärssås. Fläkt finns, utdragbar skärbräda och en mängd förvaringslådor likaså.
Komforten bland soffdynorna går inte heller av för hackor. Allra bäst trivs man i de svängda hörnen. Ett plus i kanten får dessutom de utdragbara förvaringslådorna under soffan.
Kabes syfte – att skapa ett prisvärt alternativ till det övriga sortimentet – har man lyckats mycket bra med. För trots att Estate är av arten instegsmodeller i 17 olika planlösningar har de en utrustningsnivå som få konkurrenter mäktar med.
Alla grundläggande värden som gör de olika vagnarna till en äkta Kabe finns där. Det är stilsäkert. Det är nästan som hemma och det handlar i varenda liten vrå om smart komfort som passar för åretruntbruk.
Rent estetiskt är det passande att ta till filmtiteln Tillbaka till Framtiden. Interiört har nämligen designavdelningen hämtat inspiration från den stilrena enkelheten som många av oss känner igen från 1950-talet.
Ta bara överskåpens raka linjer som ett exempel, eller att sofftextil kan väljas i två olika kulörer. Antingen den konventionella, svarta Belleville eller varför inte den betydligt mer vågade, gröna Appleton. För att ni ska se hur skillnaden blir har vi fotat dem båda två.
Exteriört är vi så långt ifrån 50-talet som man kan komma via en unik dekalsats med lite 3D-känsla. Hänger den nya bakgaveln som kom 2021 med? Jajamensan, bara det bästa är gott nog – även i och på en Estate.
Fotnot: Testobjektet Estate 600 GDL tillhör en av de 15 barnkammarvagnar som kan beställas med tre våningsbäddar.
När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.
Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.
Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.
Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.
Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!
Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.
Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.
Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.
Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.
1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.
Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.
Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.
En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.
Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.
Klart och tydligt står det Malibu – a company of Carthago på karossidan bredvid entrédörren. När vi stiger in blir det synnerligen uppenbart att det här är ett varumärke som förpliktar och det klarar denna husbil med bravur.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.