Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

Bra läsbelysning och hög bäddkomfort.

Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

Publicerad

Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

När Malibu med pompa och ståt lanserade sina första hel- och halvintegrerade husbilsmodeller i samband med mässan Caravan Salon i tyska Düsseldorf år 2015 var vi många som höjde på ögonbrynen.

Sedan dess har det hänt en hel, både inom husbilsindustrin rent allmänt men i synnerhet hos Carthago-gruppen och dess huvudsäte i Aulendorf.

Om vi backar sju år i tiden var Malibu i viss mån tänkt som ett instegsmärke för nytillkomna husbilsresenärer som sökte ett premiumfordon från allra första början, men som ekonomiskt kanske inte riktigt var mogna för koncernens flaggskepp Carthago.

Idag känns inte Malibu som en lillebror längre. Nej, de byggs också med avancerad karossteknik, högkvalitativ komfort och funktionsduglighet av rang. Allt sammanslaget placeras de utan tvekan i premiumsegmentet.

Det finns en hel del "plus i kanten" att beakta. Vissa av dem ser vi med blotta ögat, annat kan så att säga dölja sig bakom väggarna.

Två singelbäddar blir till en dubbelsäng via ett enkelt bäddbreddningssystem.

Vi börjar med det som vi enkelt kan se på egen hand: XL-entrédörr med breddad öppning (63 centimeter) tas emot med öppna armar. Ett bodelsgolv utan nivåskillnader och ett enormt stort, uppvärmt förvaringsutrymme (med nyttjandehöjd upp till 48 centimeter) i dubbelgolvskällaren likaså.

Det utdragbara skoskåpet under den L-formade sittgruppen och det skjutbara soffbordet (med fotpedal) är också med på ett hörn bland många användarvänliga ting.

Vi fortsätter resan med smarta saker till hygienutrymmet där det svängda handfatet ger utrymme för en rund, avgränsningsbar duschkabin med två separata avlopp. Under sängarnas fotändor kommer vi enkelt åt ombyten. Här gäller nämligen delade 7-zons kallskummadrasser med så kallad lift-funktion. Dessutom noterar vi ett uppskattat bäddbreddningssystem.

Här ses det svängda handfatet tydligt. HÖGER: En liten köksavdelning gäller i T 460 LE.

Sedan har vi det där med osynlig lyx. Tittar vi till karossen gäller där en stabil hopsättning utan köldbryggor med limmade balkar och PU-profiler. Själva utsidan av väggarna är av aluminium medan isoleringen består av fuktresistent RTM-skum och vattenavvisande PU-förstärkningar. Både takets och golvets undersidor är glasfiberarmerade.

För att inte behöva "byta" hela fordonet vid en eventuell olycka är de strängpressade sidokjolarna sektionsbyggda, så även stötfångaren. Värmen är förstås svår att se eller att ta på – den känner vi.

Malibu bjuder på ett koncept som innebär vattenburen centralvärme, helisolerad dubbelgolvskällare, effektiv isolering med RTM-skum (som vi nämnt tidigare) samt extra "riktad" uppvärmning till köldkänsliga delar som exempelvis förvaringsutrymmena och entrén.

Kaffemaskinen finns på tillvalslistan och för oss java-älskare är den kanske ett måste.

Hopsättning av möbler sker via skruvar och tappar. Robusta gångjärn används, medan dörrvred och beslag håller "hemmakvalitet". Filtbeklädnad gäller vid alla möbelhopsättningar och det är mikrofibermaterial i alla överskåp. Tillsammans bidrar detta till en lägre ljudnivå inne i fordonet när vi är ute på vägarna. 

Rent estetisk är det givetvis upp till var och en att avgöra om det är tilltalande eller inte. Fast håll med om att runda, mjuka linjer är att föredra framför vassa kanter?

Tilltalar inte T 460 LE som planlösning? Lugn, lugn – det finns ytterligare sex halv- och åtta helintegrerade modeller av olika längd och sängalternativ.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

  Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-30 06:22

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206