Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

Publicerad

Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

I utgåva 3/2022 skrev Husvagn & Camping om Alpa 7820-2. Nu har vi ånyo satt tänderna i en av Dethleffs storvuxna husbilsbyggen som har pondus med stort P. Serien Globetrotter är mer eller mindre i ny skepnad för i år och det innebär såväl designmässigt som gällande utrustning och funktioner. 

Om vi börjar exteriört har den här modellserien fått samma enhetliga formgivning som syskonserierna Pulse och Esprit med den svängda dekalkurvan i rött. Bakstammen, som är av glasfiber, har en helt ny design med tydliga kanter, en smal bakljusramp och en diffuser i partiets nedre region.

Modern design gör inredningen ytterst sober.

För att än mer framhäva den släta karossdesignen har Globetrotter utrustats med handtagslösa lastluckor med push to open-funktion och invändiga gångjärn, och samma funktion finns även på garagedörrarna. Centrallås gäller för de sistnämnda medan man kan få samma lyx via ett tillvalspaket för övriga förvaringsluckor (undantagsvis gasolluckan).

Det bör även tilläggas att i detta tillvalspaket ingår då även nyckellös låsning samt upplåsning via ett RFID-chipkort.

Hur är då fordonet att handskas med bakom ratten? Visst, det är lite längre och något tyngre än den stora, breda massan av husbilar – men inte så att det ställer till med bekymmer. Däremot kändes det en smula ovant att ha luftfjädrande säten som i moderna bussar. Som tillval till hytten finns dessutom stolsvärme och funktionen "sittventilation".

Så kallade busstolar med fjädrande system.

Även interiört har det hänt en hel del, där modellen exempelvis fått den senaste generationen belysningssystem – Light Moments – som sträcker sig inom alla tre höjdnivåer – tak, väggar, golv – vilket ger behaglig ljusstämning i bodelens alla avdelningar.

Förslagsvis kanske det inte behövs mer än golvbelysning nattetid så du kan se vart du går utan att behöva störa andra. Inte alla, men de flesta lamporna har dimmerfunktion.

Nytt är också "connect-systemet" som möjliggör övervakning av exempelvis kylskåp, uppvärmning och belysning via en mobilapp.

Snofsig, svängd bordsskiva i köket.

Designen på insidan följer aktuella trender med ljusa ytor och eleganta detaljer i trivsamma gråa toner, vilket bland annat märks tydligt på de nya överskåpen som har en markant indragen form. Tidigare fanns en längsgående bänk på höger sida om den stora, L-formade sittgruppen. 

Nu har den ersatts av en multifunktionell hurts (se bild) som å ena sidan fungerar som förvaringsutrymme, men också som en praktisk avställningsyta. Det bästa med denna möbelmodul är emellertid den understa lådan som består av en belastningsbar sittdyna som utgör ett praktiskt fotsteg för att enkelt komma i och ur taksängen.

Köket har uppgraderats med en bänkskiva gjord av mineral-material. I samma avdelning låses förvaringslådorna automatisk så fort du slår på fordonets tändning. Ugn ingår i standardutrustningen.

Hög kvalitet i avdelningen för nattbruk. Notera den något ovanliga designen på garderoberna.

I sektionen för hygien får vi nästan spakänsla via kakel-imitation i såväl duschkabinen som i tvättrummet. Ståhöjden är imponerande 208 centimeter men det är också en sanning med modifikation. Det är nämligen så att detta mått gäller vid sittgrupp och kök, medan det är en och en halv decimeter lägre från golv till tak i toa/dusch och i "sovrummet".

I sängen noterar vi för övrigt en 15 centimeter tjock 7-zons premiummadrass av klimatreglerande material.

Det låter som att allt är frid och fröjd, till vi kommer fram till priset, för smakar det så kostar det. Antalet kronor man tvingas punga ut med snuddar nämligen vid två miljoner.

Hurtsen vars nedersta låda blir perfekt som fotsteg i och ur den nedfällbara taksängen. 193 centimeter ståhöjd gäller i fordonets bakre regioner.

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

 • Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Malibu T 460 LE: Ingenjörskonst på hög nivå

  Ofta pratar vi om fransk charm, italiensk design och tysk ingenjörskonst. Men vad händer om man tar det sistnämnda och kryddar med de första två? Jo, något som i allra högsta grad påminner om Malibu.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-28 06:05

 • Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Polar Edition 620 FWCA: För sjusovare

  Finns det någon medelstor, enaxlad husvagn på den svenska marknaden som klarar av att förse sju personer med både bra och humana sovplatser? Tro det eller ej, men svaret är faktiskt ja. Häng med när vi kollar in Polar Edition 620 FWCA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-26 06:12

 • Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  Caravelair Titanium 450: Prispressad fransos

  60 års erfarenhet av husvagnsbyggande, men tämligen okända på den svenska marknaden. Nu görs det en satsning på franska Caravelair – med fyra återförsäljare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-21 07:44

 • Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  Sunlight A70: Kompisgängets favorit

  För cirka tio år sedan var alkovmodeller mer eller mindre dödsdömda, ja till och med utrotningshotade. Det mesta går emellertid i cykler och även om halv- och helintegrerade husbilar är populärare är inte "husbilarna med en bula på taket" på något vis ute ur leken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-09-02 07:35

 • Rapido M66: Fabulös fransos

  Rapido M66: Fabulös fransos

  För lite drygt två år sedan testade Husvagn & Camping husbilen Rapido M96. En modell som då var ny på marknaden. Nu är det dags att sätta tänderna i syskonet M66.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-29 06:49

 • Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Dethleffs Nomad 520 ELT: Öppen planlösning

  Bland dryga dussinet olika husvagnmodeller inom Dethleffs Nomad finns det en ny planlösning för i år. En mycket öppen sådan. Det är med förtjusning vi tar oss an Nomad 520 ELT, som finns att beskåda hos DS Husvagnar i Hörby.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-26 06:16

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206