Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Skön, sportig interiör med en tvärställd sittgrupp i vagnens frontparti.

Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

Publicerad

Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

Om vi slår ihop kvalitet och camping, får vi då måhända kvamping? Frågar vi personalen som för fanan vidare efter grundaren Arist Dethleffs, är det nog så. Vid sidan av att de är stolta över sitt arv kan faktiskt Dethleffs skryta med 350 återförsäljare och servicepartners runt om i Europa. Skulle en vagn mot förmodan gå sönder ligger det 18 500 olika reservdelar permanent tillgängliga på lagerhyllorna.

Husvagnsserien som vi nu ska kika på – Beduin Scandinavia – är deras top-of-the-line. Grundutrustningen är riklig och hela flottan mycket komfortabel. Den finns i tio olika tappningar: från minstingen 540 QMK, som är en ytterst populär barnkammarvagn, till den knappt nio och en halv meter långa 740 BFK, även det en barnkammarmodell med våningssäng.

Vi har emellertid valt att kika på en annan av Dethleffs storsäljare – 550 SE med singelbäddar – en modell som är ämnad för två personer.

Njutning med stort N. Här noterar vi tillvalet uppskjutbar tv samt den breda entréöppningen.

När det gäller utseendet har designavdelningen lyckats mycket väl med Beduin. Invändigt är det både sportigt, ombonat och nytänkande på en och samma gång. Kulörmässigt samsas kombinationen grått och vitt, medan de nedre luckorna och garderoben har ljust trä.

Vilken del i vagnen som är pricken över i:et är svårt att säga. En något ovanlig sofflösning kan vi dock avslöja – då den är applicerad på tvären (se bild). Soffgruppen får hela avdelningen att kännas som att vi är i ett vardagsrum, mer än i en husvagn. Ena delen av den påminner om en schäslong medan båda hörnen har högre nackstöd, vilket i sin tur generar optimerad komfort.

Mitt emot sittgruppen finns en förvaringsmöbel. Antingen använder man den till just förvaring eller så tar man till tillvalet uppskjutbar och finurligt dold tv (se bild). I samvarodelen noterar vi även bra ljusinsläpp via tre fönster samt ett takfönster där belysning dessutom är integrerad i dess konsol. Läslamporna löper på skena och är således justerbara. Det sistnämnda gäller även för ett USB-laddningsuttag.

Plus för "riktig" spis med gasolugn. Till höger om spisen finns den utdragbara trådkorgen.

I taket sitter en ventil och precis intill denna är det fördraget för installation av aircondition – om så önskas. Annat som inte kan ses med blotta ögat är det dubbla shunt-systemet. Där styr den ena golvvärmen medan den andra har hand om radiatorerna.

Avloppstanken är isolerad och uppvärmd. Det sistnämnda ingår i ett Premium-paket som är standard på den svenska marknaden. Att Aldes vattenburna värmesystem (med iNet-boxstyrning) finns på plats, vilket även gäller golvvärmen, kan bara ses som ett enda stort plus i kanten.

Och på tal om plus bör också systemet AirPlus nämnas. I klarspråk betyder det att alla skåp och möbelmoduler är bakventilerade så att luftcirkulation kan ske. Lägger man samman allt detta förstår ni nog att Beduin Scandinavia räknas in bland så kallade åretruntvagnar.

Singelbäddar med bäddbreddningsfunktion. HÖGER: I hygienutrymmet finns element, massvis med krokar och ett takfönster – däremot saknas dusch.

I köket hittar vi en "riktig" spis som inkluderar gasolugn. Det utdragbara skåpet med trådkorgar kommer förmodligen många användare också att gilla.

I avdelningen för nattbruk har singelbäddarna feta 7-zonsmadrasser och bäddbreddningsfunktion. Det är alltså ni som väljer om ni vill ha var sin 85 centimeter smal säng, eller en dubbelbädd på hela 200 x 208 centimeter. Naturligtvis är det gott om utrymme för skrymmande persedlar under de båda sängarna.

Även exteriört finns det godsaker att förmedla. Slät plåt (vit är original, silvermetallic går att få som tillval). Stödbensskruvarna är tämligen lättåtkomliga såväl fram som bak. Lastlucka, AL-KO-chassi och aluminiumfälgar bockar vi också av. Lägg även till ramfönster och en 70 centimeter bred entré. Prima!

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

  Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-19 07:30

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206