Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

Karmann Davis 620 Lifestyle: En färgstark klassiker

Publicerad

Alla goda ting är tre. Elegans. Komfort. Smarta lösningar. Allt detta står klassiska Karmann Mobil för. Vi har tagit en provtur i deras Davis 620 Lifestyle.

Wilhelm Karmann grundade företaget 1901 när han köpte karossbyggarna Klages och de blev kända för sina utsökta arbeten med cabrioleter och andra nischade personbilsmodeller.

Exempelvis hade Ferdinand Porsche bett Wilhelm att ta fram en prototyp till en VW-cabriolet. Eftersom andra världskriget satte stopp för både det ena och det andra, dröjde det innan idén blev verklighet.

Den första augusti 1949 skrev Karmann på en order från Volkswagen gällande 1 000 exemplar av Typ 15 – Volkswagen Cabriolet. I personbilskretsar är emellertid Karmann Ghia (en låg och sportig VW) den kanske mest kända modellen där det egna namnet finns med på ett hörn. Upplysningsvis har de även byggt alla cabrioleter av VW Golf Mk1.

Ljus och fräsch interiör. Notera bordets förlängningstillämpning, den fällbara skärbrädan och att det på bilden har bäddats till en dubbelsäng via bäddbreddningsfunktionen.

Även om campingfordonen kom i ett senare skede skulle man kunna säga att Karmann har varit med sedan husbilsindustrins vagga. De första modellerna lanserades i mitten av 1970-talet och givetvis var de baserade på en VW-buss (Typ 2).

Även om inredningen var spartansk med nutidens mått visade de sig vara tillräckligt utrustade för att kunna klara av en campingsemester utan minsta bekymmer.

Cirka fem år senare hade Karmann tillverkat 1 000 enheter av det nya påfundet – husbil. Nu 2022, råder givetvis andra bullar och deras fordon byggs antingen på Ford Transit eller Fiat Ducato.

Singelbäddar med svanhalsbelysning. Notera även skåpet mitt ovanför dörröppningen.

För er som aldrig tidigare har kört en husbil är en "plåtis" rena drömmen att ratta. Visst, den är längre, bredare och högre än en vanlig personbil – men samtidigt betydligt mindre än en "vanlig" husbil – och därmed enklare att rangera och manövrera där det är lite trångt och bökigt.

Vi ställer in sätet, backspeglarna och armstöden och sedan bär det iväg. Vårt testobjekt får uppleva både motor- och landsväg, samt mindre vägar för att vi ska finna fotovänlig miljö. När vi väl vrider av tändningen (cirka tio mil senare) visar det sig att bilen har dragit 0,76 liter milen (blandad körning). Helt okej, eller hur?

Det vi dock inte tyckte om var de breda A-stolparna. Vid rondellkörning skymde de faktiskt sikten ganska mycket.

Ett "normalkök" på alla sätt och vis i en kompakt husbil.

Exteriört har man hittat en god färgkombination mellan svart och grått där svart kylargrill med kromapplikationer gör så att säga sitt på ett förnämligt vis. Bland användarvänliga ting noterar vi markis, cykelhållare och elektriskt infällbara backspeglar. Saker som gör campandet enklare finns det gott om även interiört. 

Den fällbara bordsskivan som också kan appliceras på utsidan av fordonet tycker vi om. Likaså Isofix-fästena, LED-stämningsbelysningen och att det finns ett bäddbreddningssystem. Via ett enkelt handgrepp förvandlas alltså de båda singelbäddarna till en fordonsbred dubbelsäng på bara ett par sekunder. 

Att läsbelysningen i avdelningen för nattbruk är av svanhalsmodell är ett plus i kanten. Hygienutrymmet är ovanligt rymligt för att vara i en plåtis. Det finns duschmöjlighet och effektiva detaljer som toalettrulleshållare, tandbortmuggar och handdukshållare. Såväl takventil som öppningsbart fönster ombesörjer ventilation.

Plats för fyra, fast med tre personer blir det allra bäst.

Köket är givetvis vid dragdörrentrén. Själva bänken är av mineralmaterial och det finns två täckskivor för diskhon. Skärbrädan som går att fälla kommer att bli uppskattad, och likaså att kylskåpet är applicerat i ståhöjd. Däremot är frysboxen inte större än att det max går att klämma in något paket med barnvänlig grillkorv. 

Garderob på golvnivå är det tveksamt om någon tycker om, men eftersom galgstången är utdragbar är problemet så att säga ur världen. 

Hur summerar vi då Karmann Davis 620 Lifestyle när vi lämnar tillbaka den hos Autohallen? Jo, det är en ytterst trivsam plåtis som andas komfort lång väg.

 • Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living V 60 SP: Familjealternativ

  Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-05 07:10

 • Roadcar R540: För en rimlig peng

  Roadcar R540: För en rimlig peng

  Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2023-01-04 07:25

 • Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Knaus Azur 500 FU: Spännande comeback

  Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-30 07:07

 • Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Hobby Maxia 585 UL: Alla goda ting är tre

  Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-28 07:28

 • McLouis MC4 281: Nu på Ford

  McLouis MC4 281: Nu på Ford

  Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-14 06:47

 • Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Eura Mobil V 635 EB: Premiumplåtis!

  Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-09 07:09

 • Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Polar 620 BSA Selected: Varm och ombonad

  Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-07 07:13

 • Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

  Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-12-03 07:10

 • Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Pilote G781 FGJ: Sofistikerad!

  Dags att sätta tänderna i ännu en fransos. Denna gång en helintegrerad Pilote G781 FGJ. Ett varumärke som har börjat prenumerera på en framskjuten placering i registreringsstatistiken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-21 07:01

 • Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Kabe Estate 470 GLE: Liten vagn för stora behov

  Ute efter en liten vagn för två med singelbäddar som dessutom är vinterutrustad? Det är ingen enkel ekvation att få till. Men Kabe har lyckats och Estate 470 GLE har alla förutsättningar att både bli en favorit och en volymsäljare av stora mått.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-18 07:29

 • Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

  Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-15 07:41

 • Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Etrusco T 7400 SBC: Trevlig nykomling

  Vad får man om man kombinerar tysk ingenjörskonst med italiensk känsla för design. Rätt svar är Etrusco. Det är ingen ny sheriff som har kommit till staden, men väl en trevlig nykomling på husbilsmarknaden.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-11-11 07:07

 • Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Knaus Sport 450 FU E.Power – utan gasol

  Utvecklingen sker i rasande takt. Så även inom fordonsindustrin. Av den anledningen har vi valt att kika på en gasolfri husvagn denna gång. Något som var snudd på otänkbart för tio år sedan. Mina damer och herrar – välkomna till Knaus Sport E.POWER Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-25 06:54

 • Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Eura Mobil Profila T 696 EB: Premiumprofilering

  Samma höga kvalitetsstämpel som tidigare – fast ännu ett snäpp bättre. Nu finns nämligen två modeller av halvintegrerade Eura Mobil Profila med Mercedeschassi.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-17 06:42

 • Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE: Massvis med plus

  Tysk ingenjörskonst när den är som allra bäst. Denna gång tog vi oss an en Dethleffs Beduin Scandinavia 550 SE.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-10-11 07:46

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206