Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd

Publicerad: 2022-12-03   Uppdaterad: 2023-04-25

Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Coola aluminiumfälgar – och något större. Dessa är nämligen på 16 tum, att jämföra med 14 tum på de andra Actionhusvagnarna.

Med sin speciella karaktäristiska karossutformning är Action en udda – men mycket populär – fågel i husvagnsbranschen och det inte enbart hos den nya generationen husvagnscampare, utan i alla åldrar. Action, som fortfarande är tonåring (lanserades 2005 i samband med Adrias 40-årsjubileum), har till och med en egen fan club. 

Några år tillbaka i tiden kopplade Husvagn & Camping en Action 361 LH på kroken. Vi valde där och då att samtidigt kika på 2017 års registreringsstatistik. Det visade sig att Action hade en förnämlig sjätteplats totalt bland alla husvagnsmodeller på den svenska marknaden och deras försäljningsuppgång, jämfört med året innan, var majestätiska 56,7 procent.

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Liten vagn med stort utrymme för nattbruk. När man har bäddat på detta vis kan dessutom tre personer sova i 391 LH.

Av den anledningen finns det orsak att ånyo dyka ned bland siffror och statistik, fast denna gång via tämligen färska nuffror från augusti 2022. Okej, de har tappat en placering men Action är fortfarande en storsäljande och synnerligen omtyckt produkt.

Det sägs att man inte ska ändra på ett vinnande koncept och det har den slovenska tillverkaren inte heller gjort. Actionvagnarna har kvar sin aerodynamiska, futuristiska look och bland specifikationerna har det ändrats minimalt sedan begynnelsen.

Generellt skulle man kunna säga att det är en liten vagn som imponerar stort. Ingenjörerna har med fingertoppkänsla utnyttjat i stort sett varenda centimeter och samtidigt som det är en liten och lättdragen vagn (behöver dock skrämmas upp till maximal totalvikt för att få till någon form av human lastförmåga) är den förbluffande rymlig.

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Plats för sex personer? Som synes är det inga som helst problem.

Nyckeln till denna framgång är en kombinerad sittgrupp/säng där ljusinsläppet är smått fantastiskt via tre öppningsbara fönster och ett gigantisk skyroof-fönster. Från ritbordet har man valt en platsbesparande lösning även i hygienutrymmet, via ett uppfällbart handfat, något som i sin tur genererar duschmöjlighet.

Att det får plats sex personer i sittgruppen (sofforna ställda mitt emot varandra i typisk, gammal brittisk stil) är dessutom mycket bra i en så liten husvagn.

Andra kanske mindre plus i kanten vi har snappat upp är: Svanhalsbelysning i sittgruppen, så kallad stalldörr vid entrén som inkluderar såväl papperskorg som fack för mindre pryttlar, lastlucka på båda sidor av karossen och att vagnen är förberedd för en cykelhållare. Däremot är utrymmet i överskåpen inte mycket att tala om. Fast lite måste väl få stryka på foten i en minivagn som denna.

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Via uppfällbart handfat finns det även utrymme för dusch.

Det bör understrykas att 391 LH är den enda i Actionserien som går att få i Sportutförande – samt även som ”vanlig” om offroadskruden inte tilltalar. 

Syskonen 391 PD, 391 PH och den invändigt tre decimeter kortare 361 LH har alltså kvar sitt utseende i så att säga originalförpackning. Vad är det då mer som skiljer nya Sport 391 LH från lillebror 361 LH? Sett till enbart planlösning är de likadana.

Vårt testobjekt har emellertid stor kyl (142 jämfört med 90 liter, och Thetford istället för Dometic), högt placerad garderob, elektriskt fotsteg, nästan en decimeter högre markfrigång, stödben à la bigfoot, stryktåliga 16-tums lättmetallfälgar, samt att en gasolkoffert är placerad på draganordningen.

Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Smidig köksavdelning alldeles intill entrén. HÖGER: Till skillnad från syskonet 361 LH har denna vagn stor kyl och garderob i ståhöjd.
Adria Action Sport 391 LH: Charmtroll med mer attityd
Rulla till toppen