Ska husbilar alltid vara byggda på chassin från Fiat? Glöm det. Det råder andra tider nu och det är dags att slopa tunnelseendet och tänka nytt. Som exempelvis McLouis på Ford Transit.
Inte längre tillbaka än 2020 var det näst intill otänkbart att ha en husbil byggd på Ford Transit. Jag behöver bara gå till min egen bekantskapskrets med omnejd där Fiat Ducato regerar.
Samtidigt lite märkligt då ingen av dem skulle kunna tänka sig samma varumärke som personbil. Okej, möjligtvis sneglar någon av mina vänner på ett husbils-chassi inom premiumsegmentet där Mercedes-Benz finns, medan Volkswagen, Ford, Peugeot och Renault fram till nu mer eller mindre hamnat under rubriceringen "otänkbart".
Det här var innan pandemin slog till med full kraft. Fiat-fabrikerna har varit stängda i omgångar och adderar vi sedan komponentbrist till allt elände, ja då kan den italienska fordonstillverkaren bara understryka att det har varit en kaosartad period – som inte är över än.
Medan husbilsbyggarna har tvingats se om sitt hus, vilket i sin tur har genererat samarbeten med andra chassileverantörer, måste vi konsumenter samtidigt också tänka om.
Och visst, kan vi byta den inrutade charter-semestern på Gran Canaria till att se oss omkring via campingliv (som många har gjort under pandemin), ja då kan vi nog också förmå oss att sitta bakom ratten i en trubbnosig Ford Transit.
Det är nämligen det som står på dagens meny när vi besöker Autohallen i Kungsängen, strax norr om huvudstaden. Det bör understrykas att nu gäller inte detta hela McLouis husbilsflotta, utan enbart 200-modellerna, som designmässigt (interiört) är något enklare än 800-serien som i sin tur har kvar Fiat som basfordon.
Provkörningen av McLouis Mc4 281 blir i glädjens tecken. Redan efter ett par hundra meter, i samband med en cirkulationsplats noterar vi att A-stolpen inte stör sikten nämnvärt. Vindrutan känns gigantisk jämfört med Fiat, men det är kanske bara inbillning.
Den tydliga displayen bjuder på stora, digitala siffror som visar hastigheten (det finns traditionella visare också). Att reglagen ser lite annorlunda ut än i Ducato är inte så underligt, det här är ju för bövelen en Transit vi har att göra med.
Det som imponerar stort är tystnaden. Trots att husbilen så att säga är "tom" hörs inget störande gnekande. Dessutom fungerar den sexstegade automaten klanderfritt. Efter att ha avverkat ett par mil på såväl motorväg som landsväg ställer jag frågan högt till mig själv: Kommer vi att kunna tänka om och börja gilla Ford Transit? Svaret blir: Utan problem!
När vi är tillbaka i Kungsängen kommer nästa positiva besked. Via en broschyr kan vi nämligen konstatera att Mc4 281 kostar under 800 000 kronor i sitt grundutförande, vilket numera tillhör ovanligheterna. Okej, testfordonet var extrautrustat med tidigare nämnda automatlåda och överskred därmed 800-strecket.
När vi studerar priserna närmare visar det sig att det faktiskt finns två husbilar i samma serie vars köpeskilling börjar på 749 000 kronor (Mc4 237 med tvärställd dubbelsäng och singelbäddsmodellen Mc4 239).
Bakar vi samman grundpriserna med Autohallens givmilda paketering som de själva kallar "All Inclusive" (solcell inkluderat regulator, cykelhållare, markis, tv, cd/stereo, turbovent och en hel del annat smått och gott) blir det en svårslagen kombination nu när inköpskostnaden för såväl nya som begagnade husbilar har skjutit i höjden.
Innan vi låser och lämnar tillbaka nycklarna har vi några interiöra detaljer som bör lyftas fram. Som att vi nästan får ta fram kulramen för alla olika mått gällande innerhöjd: 208 cm (köksavdelningen), 187 cm (sittgrupp), 196 cm (sängkammaren) och 191 cm (duschutrymmet).
Tröskeln upp till hygienutrymmet och säng-kammaren hade vi kunnat vara utan. Drottningsängen är höjdjusterbar, vilket gör att ni själva kan välja passande läge samtidigt som garageutrymmet kan nyttjas maximalt. Extremt djupt skafferi säger vi nja åt. Face-to-face i sittgruppen får i gengäld ett rungande jaaaa!
Avslutningsvis är det bara att lyfta på hatten för italienarna när det gäller design och deras öga för detaljer. Tänker närmast på de naturliga kulörerna brunt/beige, polerat laminatbord, kromade bordshörn och vadderade paneler som skapar en varm och mjuk känsla.
Ljust och mörkt träslag blandas på toaletten. HÖGER: Separat duschkabin där det är hyfsat med utrymme.
En spännande kampanjbil med massor av utrustning. Bara ett begränsat antal kommer till Sverige. Detta lockade oss att fara till Husbilslandet i Kristinehamn för att vi skulle kunna sätta oss bakom ratten i en Knaus Van TI Plus Platinum Selection 650 MEG – byggd på Volkswagen Crafter.
Ny planlösning från KABE. Eller ny och ny – den har gått att beställa i ett halvår nu. Hur som helst har Tenhults stolthet återigen lyckats med konststycket att göra någonting bra ännu bättre. Den här gången gäller det vagnens hemmakänsla. Välkomna att stifta bekantskap med Royal 600 CXL.
Det finns massvis med plåtisar som mäter 636 centimeter. En av dem – Dreamer D62 Selected Limited – skiljer sig markant från i stort sett alla andra på marknaden. Den har nämligen en planlösning som är starkt förknippad med en fullstor husbil.
Liten dragbil? Bara B-körkort? Kanske har ni småbarn och vill husvagnscampa samtidigt som ni inte har den tjockaste plånboken? Eller är det så att ni till och med lägger till ett ja bakom varje frågetecken? Lugn, lösningen finns i Dethleffs c´joy 410 LK.
Är det möjligt att köpa en sprillans ny husvagn av känt märke som inkluderar gott andrahandsvärde och vars prislapp underskrider en kvarts miljon kronor? Jodå, det går men det är inte många husvagnstillverkare som erbjuder några modeller för en så modest summa. Välrenommerade Weinsberg är ett av få undantag.
Husvagnarnas Rolls-Royce. Tabbert kallas allmänt så. Det handlar om ett gediget hantverk, komfort utöver det vanliga och premium med stort P. Vi har kikat på en bamsing i form av Puccini 750 HTD.
Tycker du kanske att fullvuxna husbilar är för stora och normala plåtisar en smula för små? Vad göra? Jo, kolla in Knaus Boxdrive 680 ME. Det är nämligen en fullvuxen plåtis för livsnjutare.
Sofistikerad. Tidlös. Kvalitet. Passion. Innovativ. Passar din kravspecifikation in på detta? Listan på superlativ kan nämligen göras lång när det gäller nya Supersonic 780 SL från Adria.
Sun Living är ett instegsmärke som stadigt klättrar på försäljningslistorna. Från att ha varit förenklade modeller från moderskeppet Adria är de sedan några år tillbaka mer fristående med egen utvecklingsavdelning. Vi har kikat på årets nyhet bland deras plåtisar – V 60 SP.
Det blir allt svårare att finna fritidsfordon som inte gör stora hål i plånboken. Vi tar oss till Tumbo Husvagnar & Husbilar, strax väster om Eskilstuna, för att sätta klorna i marknadens kanske mest prispressade plåtis – en Roadcar R540. Med facit i handen blev vi glatt överraskade.
Många saker kommer och går. De allra bästa består – eller gör comeback. Som Knaus Azur. En husvagn utöver det vanliga som vi lärde känna under 1980- och 1990-talet. Deras återkomst kommer definitivt inte lämna någon sann husvagnsentusiast oberörd.
Två har blivit tre. I fjol lanserade Hobby en ny serie med husvagnar, deras lyxigaste versioner någonsin. Nu har dock storken sett till att utökning sker då duon Maxia vuxit till en trio via 585 UL.
Plåtisar med det där lilla extra. Låter det intressant? Spana då in Eura Mobils nykläckta trio där Husvagn & Camping har provat långbäddsmodellen V 635 EB.
Inför 2022 utförde Polar en remarkabel ansiktslyftning gällande det exteriöra i sin husvagnsflotta. Till 2023 har de lagt ordentligt krut på det interiöra – en satsning som lyfter både design och funktion till en ny nivå.
Via coolare hjul, högre markfrigång och riktigt häftig utstrålning har Adria lyckats med konststycket att förvandla redan balla Action 391 LH till en ännu mer spännande husvagn med lite offroadkaraktär. Välkomna att inspektera den ikoniska vagnen som i viss mån fått ny skrud.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.