Om ni besökte mässan Elmia Husvagn Husbil och tog er importören Bergholms gigantiska monter (5 300 kvadratmeter) har ni säkerligen redan sett den. Eller rättare sagt – dem.
På plats fanns nämligen en sprillans ny Azur 500 FU, men även ett exemplar från 1992 (med tillhörande Volvo 945 som dragbil av samma årsmodell). Allt för att spegla att Bergholm firar 30-årsjubileum i branschen.
Givetvis finns det all anledning att bli en smula nostalgisk eftersom Azur spelade en stor roll för många husvagnscampare innan millenniumskiftet. Här ska vi emellertid enbart rikta in oss på den nya vagnen och dess återkomst.
Azur lanseras i fyra olika tappningar: 460 EU, 500 EU, 540 UE (alla med singelbäddar) och vårt testobjekt 500 FU som är utrustad med fransk säng. Som ni nog förstår av sifferbeteckningarna är ingen i kvartetten särdeles storväxt: från 698 centimeter till 758 centimeter totallängd, inkluderat dragstång. Men tro mig, ingen vagn känns trång. Varenda liten vrå har de tagit vara på – och det på ett sätt vi aldrig tidigare varit med om.
Först och främst är Azur inte byggd på samma sätt som alla andra vagnar. Serien är nämligen uppbyggd av 22 fiberramdelar som har sammanfogats av en robot.
Den självbärande, höghållfastbara karossen säkerställer inte bara högsta möjliga stabilitet och hållbarhet, utan också flexibilitet gällande layout och så att säga rumsdesign. Den trendsättande byggkonstruktionen innebär att möbelmodulerna inte längre håller upp karossen och därför kan de placeras och designas på ett vis som vi tidigare aldrig har sett.
Vid sidan av den nya tillverkningstekniken kännetecknas karossen av en yta som dels är UV-beständig, men hör och häpna: Den är även självläkande. Enbart genom inverkan av värme kan bucklor och lätta tryckmärken försvinna helt av sig själva.
Om vi stannar kvar på utsidan en stund bör även en visuell detalj nämnas. En som kan komma att bli en ”killer” på campingplatserna. Längs med hela karossidan finns nämligen en platt, integrerad markisskena som bjuder på LED-konturbelysning.
Detta är i och för sig ett tillval som kostar 12 700 kronor. Appliceras detta, ja då får ni nog räkna med att just er vagn hamnar i blickfånget. Pst, den är även utrustad med stödben à la bigfoot samt kultrycksindikator på stödhjulet.
Interiört kombineras funktionalitet med hemtrevnad och innovativ teknik. Framför allt är det väggarna som imponerar stort. Ett koncept som har fått det passande namnet Smart Wall och som enklast kan beskrivas som förvaringsutrymmen som i viss mån är dolda och samtidigt integrerade med innerväggarna (se bilder). Detta gör att du som användare kan nyttja vagnens mått mycket effektivt.
Designspråket är sobert och elegant med raka linjer, vilket ger en känsla av ett modernt och lyxigt hotellrum. Under utvecklingen av Azur lades det även stor vikt på ett belysningskoncept där alla möblers skarvband är upplysta och där vardagsrummet tänds och släcks effektivt i stil med ett ”rinnande ljus” som gradvis lyser upp eller mörkar ned avdelningen. Dimbar belysning är som bekant inte något nytt fenomen, men här har Knaus tagit det till en ny nivå.
Mixen av kulörerna brunt, vitt, grått och svart kan kanske låta som mischmasch, men oj vad bra de har lyckats med färgkombinationen och de små detaljerna.