Tolv kvadratmeter – det låter kanske som ett förråd eller ett studentrum. Men det är en relativt vanlig storlek för en husvagn. Där ska en hel familj kunna trängas in och bo utan problem. En spännande utmaning!
Vid det här laget har husvagns- och husbilstillverkarna lärt sig hur utrymmet ska utnyttjas så effektivt som möjligt, även om det förstås finns en del skillnader mellan olika märken och modeller.
I den här artikeln ger vi våra bästa tips på hur du maxar utrymmet på campingsemestern – utan att sparka bakut och bli osams!
Det här kan låta simpelt, och det är det också, men faktum är att många campare inte utnyttjar de lådor och andra förvaringslösningar som finns inbyggda i husvagnen eller husbilen. Hälften av platserna kring köksbordet kan belamras av väskor och kassar.
Ta dig tid att lära känna ditt fordon och använd varenda liten låda. Ett smart knep är att fästa någon form av etikett på lådorna för att hålla ordning på vad som finns var – då slipper du springa runt och rycka i alla lådor. Kom bara ihåg att använda en "snäll" tejp när du fäster etiketterna, annars kan det bli fula märken när du en gång rycker bort etiketterna.
Ett annat enkelt knep som förtjänar att upprepas. Förtältet blir som ett extra rum på sommaren där alla kan trivas. Inred gärna med fällbara sittmöbler, härliga sittkuddar, hängande ljuslyktor och kanske en klättrande växt?
Kom ihåg att det finns särskilda regler för kylskåp i förtält.
Ett riktigt guldknep. Använd gärna snabbtorkande handdukar så behöver inte dörrar och möbler i husvagnen eller husbilen gå åt för att torka dem.
Bomullshanddukar torkar långsamt, särskilt i en husvagn med dålig ventilation, och kan ge lite sunkig luft inne i vagnen en regnig dag. Då är det smidigt med en snabbtorkande handduk som du sedan kan packa ned.
Funktionskläder torkar också snabbare än "vanliga" bomullskläder.
Om du vill ha egna gardiner och andra textilier i husvagnen kan det vara ett smart knep att "färgkoda" dem. Köksutrymmet kan ha en viss färg på gardiner, dynor bordsduk medan sovutrymmet kan ha ett annat. På så sätt skapas olika "rum" i husvagnen.
Det här är ett lite mer avancerad knep eftersom de flesta husvagnar och husbilar kommer med ett färdigt inredningstema, men om det ändå börjar bli dags att byta ut textilierna kan det här vara ett smart knep att tänka på.
En så här stor tv går bra i superlyxiga Magellano Edition 1 för sex miljoner, men inte i de flesta "vanliga" husvagnar eller husbilar...
Behöver du verkligen en så stor tv? Campingresan upplevs bäst utanför husvagnen. Och om du absolut måste vara inomhus – varför inte spela kort eller spel kring bordet?
Regnar det är det alltid mysigt med en tv, men det funkar faktiskt riktigt bra med en surfplatta ståendes i ett ställ. Då är fördelen att den kan plockas undan när den inte används.
En annan fördel med en smartphone eller surfplatta är att den ersätter väldigt många andra prylar, till exempel radio och väderstation. Använd hellre en app, och kanske en liten, batteridriven högtalare för bättre ljud, än separata prylar för allt.
En spegel ger en illusion av ett större rum. En smart lösning är att använda någon form av spegelplast eller liknande – du vill inte mötas av skärvor av en sprucken glasspegel när du kört över ett farthinder!
Är du måhända förstagångsköpare? Letar du kanske efter en prisvärd, sprillans ny husbil med god kvalitet och resklar utrustning?
Detta år ger campingsajten ACSI för första gången ut ACSI Awards. I och med att 50 000 campare har sagt sitt handlar det om prestigefyllda priser.
Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.
Alla goda ting är tre. Nu finns, för de allra mest äventyrslystna, en tredje fyrhjulsdriven husbilsmodell från Hymer och den heter ML-T 560 4x4.
First Camp, Skandinaviens största campingkoncern, förvärvar Leksand Resort AB. Detta innebär samtidigt First Camp-koncernens sjunde destination i Dalarna.
Råkat ut för deformationer på däcken när husbilen står stilla under längre perioder? För att motverka påfrestningen som vikten kan innebära, har ingenjörerna på Michelins forskningscentrum utvecklat en lösning i Michelin CrossClimate Camping.
First Camp gör nu sin andra norska investering och köper GOL Campingsenter i turistregionen Hallingdal.
Stora investeringar har de senaste åren gjorts för att skapa en resort av märket premium i havsbandet utanför Hudiksvall. Något som fortsätter 2022.
Nu har camping.se presenterat årets vinnare i Camper´s Choice, tävlingen där gästerna själva röstar på vilken campingplats de anser vara bäst. I undersökningen gjorde 6 000 personer sina val och ett dussin campingar blev så att säga vinnare.
Ifjol grundades Campingaffären.se. Redan nu har sajten, som finns i fem olika länder, vuxit enormt.
Över 3 000 inspirerande bilder förvandlar väggar, golv och tak till ett konstverk, som besökarna får uppleva när multimedia-utställningen Van Gogh Alive – The Experience gästar Uppsala och Fyrishov från och med 16 juni kommande sommar.
Har ni redan börjat längta efter sommarens alla nöjen? Fram med almanackan – för nu har den solsäkra showen Diggiloo spikat sin turnéplan.
Under vecka 27–30, kan alla som vill, vara med på en massa roliga aktiviteter tillsammans med Hollistay. Alla evenemang sker digitalt, vilket gör att var ni än befinner er i landet så kan ni medverka.
Efter sju sorger och åtta bedrövelser (läs pandemin) kan Husvagn & Camping med stolthet meddela – kryssningen med Viking Cinderella är tillbaka. Boka in den 10–11 november 2022.
Trots förbud är det fortfarande vanligt att vi i Sverige använder oss av mobiltelefonen när vi kör bil.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.