6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat

Publicerad: 2017-07-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Tolv kvadratmeter – det låter kanske som ett förråd eller ett studentrum. Men det är en relativt vanlig storlek för en husvagn. Där ska en hel familj kunna trängas in och bo utan problem. En spännande utmaning! Vid det här laget har husvagns- och husbilstillverkarna lärt sig hur utrymmet ska utnyttjas så effektivt som möjligt,...

Tolv kvadratmeter – det låter kanske som ett förråd eller ett studentrum. Men det är en relativt vanlig storlek för en husvagn. Där ska en hel familj kunna trängas in och bo utan problem. En spännande utmaning!

Vid det här laget har husvagns- och husbilstillverkarna lärt sig hur utrymmet ska utnyttjas så effektivt som möjligt, även om det förstås finns en del skillnader mellan olika märken och modeller.

I den här artikeln ger vi våra bästa tips på hur du maxar utrymmet på campingsemestern – utan att sparka bakut och bli osams!

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
Plats för semesterns härligheter, om du använder husvagnens utrymmen!

Utnyttja lådorna

Det här kan låta simpelt, och det är det också, men faktum är att många campare inte utnyttjar de lådor och andra förvaringslösningar som finns inbyggda i husvagnen eller husbilen. Hälften av platserna kring köksbordet kan belamras av väskor och kassar.

Ta dig tid att lära känna ditt fordon och använd varenda liten låda. Ett smart knep är att fästa någon form av etikett på lådorna för att hålla ordning på vad som finns var – då slipper du springa runt och rycka i alla lådor. Kom bara ihåg att använda en ”snäll” tejp när du fäster etiketterna, annars kan det bli fula märken när du en gång rycker bort etiketterna.

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
Förtältet blir ett härligt uterum när det är fint väder. Och det blir mysigt även när det regnar!

Maxa förtältet

Ett annat enkelt knep som förtjänar att upprepas. Förtältet blir som ett extra rum på sommaren där alla kan trivas. Inred gärna med fällbara sittmöbler, härliga sittkuddar, hängande ljuslyktor och kanske en klättrande växt?

Kom ihåg att det finns särskilda regler för kylskåp i förtält.

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
Ingen anledning att ockupera varenda dörr med torkande handdukar längre.

Snabbtorkande textilier

Ett riktigt guldknep. Använd gärna snabbtorkande handdukar så behöver inte dörrar och möbler i husvagnen eller husbilen gå åt för att torka dem.

Bomullshanddukar torkar långsamt, särskilt i en husvagn med dålig ventilation, och kan ge lite sunkig luft inne i vagnen en regnig dag. Då är det smidigt med en snabbtorkande handduk som du sedan kan packa ned.

Funktionskläder torkar också snabbare än ”vanliga” bomullskläder.

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
Sovutrymmet i vitt, köket i blått – kanske?

Olika färgtema

Om du vill ha egna gardiner och andra textilier i husvagnen kan det vara ett smart knep att ”färgkoda” dem. Köksutrymmet kan ha en viss färg på gardiner, dynor bordsduk medan sovutrymmet kan ha ett annat. På så sätt skapas olika ”rum” i husvagnen.

Det här är ett lite mer avancerad knep eftersom de flesta husvagnar och husbilar kommer med ett färdigt inredningstema, men om det ändå börjar bli dags att byta ut textilierna kan det här vara ett smart knep att tänka på.

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
En så här stor tv går bra i superlyxiga Magellano Edition 1 för sex miljoner, men inte i de flesta ”vanliga” husvagnar eller husbilar…

Inte för stor tv

Behöver du verkligen en så stor tv? Campingresan upplevs bäst utanför husvagnen. Och om du absolut måste vara inomhus – varför inte spela kort eller spel kring bordet?

Regnar det är det alltid mysigt med en tv, men det funkar faktiskt riktigt bra med en surfplatta ståendes i ett ställ. Då är fördelen att den kan plockas undan när den inte används.

En annan fördel med en smartphone eller surfplatta är att den ersätter väldigt många andra prylar, till exempel radio och väderstation. Använd hellre en app, och kanske en liten, batteridriven högtalare för bättre ljud, än separata prylar för allt.

6 smarta tips: Så överlever du med familjen på 12 kvadrat
En spegel kan vara ett smart sätt att få vagnen att upplevas som större än den är.

Spegeln lurar ögat

En spegel ger en illusion av ett större rum. En smart lösning är att använda någon form av spegelplast eller liknande – du vill inte mötas av skärvor av en sprucken glasspegel när du kört över ett farthinder!

Rulla till toppen