6 smarta compact living-tips för camparen – så överlever du med familjen på 12 kvadrat

Publicerad

Tolv kvadratmeter – det låter kanske som ett förråd eller ett studentrum. Men det är en relativt vanlig storlek för en husvagn. Där ska en hel familj kunna trängas in och bo utan problem. En spännande utmaning!

Vid det här laget har husvagns- och husbilstillverkarna lärt sig hur utrymmet ska utnyttjas så effektivt som möjligt, även om det förstås finns en del skillnader mellan olika märken och modeller.

I den här artikeln ger vi våra bästa tips på hur du maxar utrymmet på campingsemestern – utan att sparka bakut och bli osams!

Plats för semesterns härligheter, om du använder husvagnens utrymmen!

Utnyttja lådorna

Det här kan låta simpelt, och det är det också, men faktum är att många campare inte utnyttjar de lådor och andra förvaringslösningar som finns inbyggda i husvagnen eller husbilen. Hälften av platserna kring köksbordet kan belamras av väskor och kassar.

Ta dig tid att lära känna ditt fordon och använd varenda liten låda. Ett smart knep är att fästa någon form av etikett på lådorna för att hålla ordning på vad som finns var – då slipper du springa runt och rycka i alla lådor. Kom bara ihåg att använda en "snäll" tejp när du fäster etiketterna, annars kan det bli fula märken när du en gång rycker bort etiketterna.

Förtältet blir ett härligt uterum när det är fint väder. Och det blir mysigt även när det regnar!

Maxa förtältet

Ett annat enkelt knep som förtjänar att upprepas. Förtältet blir som ett extra rum på sommaren där alla kan trivas. Inred gärna med fällbara sittmöbler, härliga sittkuddar, hängande ljuslyktor och kanske en klättrande växt?

Kom ihåg att det finns särskilda regler för kylskåp i förtält.

Ingen anledning att ockupera varenda dörr med torkande handdukar längre.

Snabbtorkande textilier

Ett riktigt guldknep. Använd gärna snabbtorkande handdukar så behöver inte dörrar och möbler i husvagnen eller husbilen gå åt för att torka dem.

Bomullshanddukar torkar långsamt, särskilt i en husvagn med dålig ventilation, och kan ge lite sunkig luft inne i vagnen en regnig dag. Då är det smidigt med en snabbtorkande handduk som du sedan kan packa ned.

Funktionskläder torkar också snabbare än "vanliga" bomullskläder.

Sovutrymmet i vitt, köket i blått – kanske?

Olika färgtema

Om du vill ha egna gardiner och andra textilier i husvagnen kan det vara ett smart knep att "färgkoda" dem. Köksutrymmet kan ha en viss färg på gardiner, dynor bordsduk medan sovutrymmet kan ha ett annat. På så sätt skapas olika "rum" i husvagnen.

Det här är ett lite mer avancerad knep eftersom de flesta husvagnar och husbilar kommer med ett färdigt inredningstema, men om det ändå börjar bli dags att byta ut textilierna kan det här vara ett smart knep att tänka på.

En så här stor tv går bra i superlyxiga Magellano Edition 1 för sex miljoner, men inte i de flesta "vanliga" husvagnar eller husbilar...

Inte för stor tv

Behöver du verkligen en så stor tv? Campingresan upplevs bäst utanför husvagnen. Och om du absolut måste vara inomhus – varför inte spela kort eller spel kring bordet?

Regnar det är det alltid mysigt med en tv, men det funkar faktiskt riktigt bra med en surfplatta ståendes i ett ställ. Då är fördelen att den kan plockas undan när den inte används.

En annan fördel med en smartphone eller surfplatta är att den ersätter väldigt många andra prylar, till exempel radio och väderstation. Använd hellre en app, och kanske en liten, batteridriven högtalare för bättre ljud, än separata prylar för allt.

En spegel kan vara ett smart sätt att få vagnen att upplevas som större än den är.

Spegeln lurar ögat

En spegel ger en illusion av ett större rum. En smart lösning är att använda någon form av spegelplast eller liknande – du vill inte mötas av skärvor av en sprucken glasspegel när du kört över ett farthinder!

On
Off

0 kommentarer

 • Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Inställda mässor och extrem efterfrågan får husvagns- och husbilsimportören Bergholm att ställa om och genomföra sin största satsning någonsin för att säkra campingsugna svenskars semesterbehov.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-03 06:28

 • Nya uppdaterade Fiat Ducato

  Nya uppdaterade Fiat Ducato

  Det är inte bara husvagns- och husbilstillverkarna som vidareutvecklar sina modeller, detta gör även chassitillverkarna – som exempelvis Fiat sin Ducato som är marknadsledande i Europa inom husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-01 07:37

 • Laika – nu på västkusten

  Laika – nu på västkusten

  Italienska husbilstillverkaren Laika förstärker sitt återförsäljarnätverk och välkomnar Västkustens Husbilscenter AB som återförsäljare.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-31 07:02

 • Bara fyra av tio kollar gasolen

  Bara fyra av tio kollar gasolen

  Fram till april 2009 kontrollerades gasolen obligatoriskt på samtliga husvagnar och husbilar. 2020 års besiktningsstatistik från Bilprovningen visar att andelen numera är mer än halverad.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-30 07:57

 • Topp 5: Natursköna grillplatser

  Topp 5: Natursköna grillplatser

  Efter en lång höst/vinter präglad av social distansering och hemmajobb blir naturen en skön tillflykt med en uppsjö av härliga platser att upptäcka.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-27 07:07

 • Här är bästa rastplatserna

  Här är bästa rastplatserna

  M Sveriges vägombud har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2020 bedömdes cirka 300 rastplatser runt om i Sverige.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-26 07:26

 • Husbilar rekordökar på Blocket

  Husbilar rekordökar på Blocket

  Ny statistik från Blocket visar att efterfrågan på begagnade husbilar har stigit rejält. Antalet sökningar på husbilar har ökat med 60 procent under perioden 1 januari-31 maj, jämfört med samma period föregående år.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-25 07:18

 • Hobby: Tre nya husvagnsserier

  Hobby: Tre nya husvagnsserier

  Hobby blev först ut att presentera sina nyheter inför modellåret 2022.Inom deras husvagnstillverkning händer det minsann en hel del intressant då tre nya serier lanseras.

  Nyheter Redaktionen, 2021-08-24 07:16

 • Bürstner vann prestigefyllt pris

  Bürstner vann prestigefyllt pris

  Den tyska husbils- och husvagnstillverkaren Bürstner har vunnit ett prestigefyllt pris inom German Innovation Award.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-30 07:54

 • Här är macken som har bästa korvarna

  Här är macken som har bästa korvarna

  Lite småhungrig samtidigt som det är dags att tanka hus- eller dragbilen? Är det dessutom en korv man är sugen på är det tydligen hos Circle K som stoppet ska ske.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-29 07:44

 • 300-procentig ökning för att hyra campingfordon

  300-procentig ökning för att hyra campingfordon

  Intresset för att hyra campingfordon håller i sig. Uthyrningstjänsten Rent and Travel har under årets första fyra månader haft tre gånger fler bokningar jämfört med i fjol.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-28 07:39

 • 4,25 ton med B-körkort

  4,25 ton med B-körkort

  EU öppnar för att höja den maximala totalvikten till 4,25 ton för husbilsförare med B-behörighet på sitt körkort.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-27 08:32

 • 5 000 nedladdningar på två månader

  5 000 nedladdningar på två månader

  Hollistay gör succé, och det med besked. Inte mindre än 5 000 personer har tankat ned deras app som bara har funnits under två månader.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-26 07:22

 • Beachy – för stranden!

  Beachy – för stranden!

  Det finns en mängd husvagnar i olika former och storlekar, och nu finns även Hobby Beachy! En lättviktare som inte är som alla andra campingfordon.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-23 08:17

 • Var femte husvagn har allvarliga brister!

  Var femte husvagn har allvarliga brister!

  Under rådande pandemi är hemester och camping mer populärt än någonsin. Samtidigt påvisar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2020 stora brister hos både husvagnar och husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-07-22 06:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206