Provkörning: Mercedes E 350 d – säker och snabb sportkombi

Den är praktisk och sportig – rymlig, säker, bränslesnål, snabb och snygg. Nya Mercedes E 350 D har många plus, men det går inte att bortse från att smakar det så kostar det.

Provkörning: Mercedes E 350 d – säker och snabb sportkombi

Sportkombi som stavas med stort SPORT. Tunna 20-tumsdäck, låg front och slimmad design.

Publicerad

Den gör ingen besviken, inte heller den som då och då behöver dra släp. Maximal dragvikt 2 100 kilo, är sådan att man behöver E-körkort. Men, har man det så kan man dra släp med en bil med automatisk nivåreglering, med släpstabiliserande bromssystem, med bakhjulsdrift och snäv vändradie, med elektriskt in- och utfällbar dragkrok samt sällsynt tyst och skön kupé. Bilen på bilden är extrautrustad med hysteriska breda och tunna lågprofildäck i 20-tumsdimension, en eftergift åt fåfängan hos köpare och hos MB´s PR-avdelning. Det valet gör gången lite stötigare och mer spårkänsligt än originaldäcken - men det är också möjligt att hålla högre fart i kurvorna med dessa racinginspirerade däck, om man nu skall hitta något positivt förutom utseendet. Trots det går resan överraskande mjukt och stabilt. Ett resultat av den fina fjädringen, viktfördelningen och den väl kalibrerade styrningen. 

Det är enkelt att hitta en skön sittställning både för förare och passagerare då stolarna har i det närmaste oändligt många inställningsmöjligheter. En liten kopia av stolen sitter på dörrens insida och genom att trycka dörrstolen framåt eller bakåt, uppåt eller nedåt påverkas den riktiga stolen. Lårstöd, sidostöd, nackstöd, ryggstödslutning, ja det mesta man kan behöva i fråga om justering av stolen går att göra, elektriskt. Baksätet har inte lika många inställningsmöjligheter som framstolarna men väl inbyggd elektrisk stolsvärme. Isofixfästen för enkel och trygg barnstolsfästning och ett utfällbart mittarmstöd gör resan ombonad även för den eller de som reser i baksätet.

Sportkombi som stavas med stort SPORT. Tunna 20-tumsdäck, låg front och slimmad design.

Bagageutrymmet kommer man åt genom den starkt sluttande bakluckan som öppnas via knapptryck på bilnyckeln. Dragkroken fälls ut elektriskt och gör den sportiga kombibilen till en mer flexibel arbetshäst med över två ton maximal dragvikt.

Med husvagnen på kroken får man köra max 80 km/h, men ingenting förbjuder en att nå den hastigheten fort som blixten. Vridmomentet i 350d är massivt, hela 620 Nm, när bakdäcken får fäste slungas man framåt och kommer upp i maxfart otroligt snabbt, även med vagn på kroken. När det duggade som det gjorde när vi hade bilen, började däcken i stället att spinna och nödsystemet slog till. Det var antispinnsystemet på instrumentpanelen som blinkade och varnade för halka. Lite lättare gasfot och accelerationen imponerar likafullt. Den extra vikt som husvagnen utgav påverkar bilen knappt kännbart. 

All denna lyx och komfort samt bedövande prestanda får man naturligtvis inte gratis. Bilens grundpris startar någonstans under 550.000 kronor. Men den bil vi provkör är extrautrustad till max och prislappen stannar strax under 1.000.000 kronor. Det betyder att bara extrautrustningen kostar som en rejäl familjebil från något annat bilmärke.

Vad får man då i extrapaketet, vad kan vara värt sådana summor? För det första är bilen i det närmaste självkörande. Den styr och håller kvar bilen i det körfält man valt, den bromsar och accelererar själv och anpassar fart och avstånd till framförvarande bilar. Den går att fickparkera via mobiltelefonen. Med rätt app i sin smartphone kan man faktiskt stå utanför och styra samt köra framåt och bakåt. Inredningens läderklädsel och mycket påkostade teknik ger slösande sittkomfort och i en stor display på instrumentbrädan får du visualiserad information om allt som är möjligt att individuellt anpassa. Dessutom finns det en mycket påkostad backkamera med helikoptervy, ja listan kan göras lång som ett sommarlov.

Bagageutrymmet sväljer 640 liter, 1.800 om man fäller baksätets ryggstöd.

Motorn har sex cylindrar och en modern turbo som ger kraft i överflöd men trots det är förhållandevis snål. Växellådan har åtta lägen, backen inkluderad, och den hittar alltid rätt varvtal, automatiskt. Vill du själv bestämma växel kan du göra det via "paddlarna" bakom ratten. Via head-up display visas aktuell växel, din hastighet och gällande fartbegränsning, på vindrutans insida, i förarens blickfång.

Bagageutrymmet ger plats för 640 liter under insynsskyddet, 1.820 med fällt baksäte. Ryggstödens tre delar fälls via en knapptryckning i bagageutrymmet. Avståndet mellan kaross och backe hålls konstant tack vare den automatiska nivåregleringen som anpassar fjädring efter belastning.

Här finns allt man kan önska sig och även sådant man inte visste att man behövde. "Head-up display" till exempel. Köplusten bromsas upp av priset, inget annat enligt min mening.

Tekniska data: Mercedes E 350 D

PRIS: Från 532.500 kronor

MOTOR: 2.987 cm2 6-cyl turbodiesel 258 hk 620 Nm från 1.600 varv/min. Förbrukning blandad körning 5,8 l/100 km

BAGAGE: 640 - 1 820 liter

TOTALVIKT: 2.560 kg, LASTVIKT: 670 kg, DRAGVIKT: 2.100 kg

Provkörningen kommer från Husvagn & Camping nr 8-2017

Elegant förarmiljö med stor display för navigation och annan information.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
On
Off

0 kommentarer

 • Inget Elmia Husvagn Husbil i år

  Inget Elmia Husvagn Husbil i år

  Nordens största husvagnss- och husbilsmässa kommer tillbaka i september 2021.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-03 23:38

 • First Camp fortsätter att växa

  First Camp fortsätter att växa

  Nyligen slogs de två campingkedjorna First Camp och Nordic camping samman. Och redan nu har de förvärvat två danska campingplatser.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-02 08:54

 • Hur fungerar nya husbilsskatten?

  Hur fungerar nya husbilsskatten?

  2018 införde Sverige ett så kallat bonus-malus-system för beskattning av fordon. Det nya skattesystemet har utsatts för hård kritik från många håll eftersom det drabbar husbilarna på ett sätt som inte är försvarbart av miljöskäl.

  Nyheter Redaktionen, 2020-06-01 07:41

 • Hemestra blir årets val

  Hemestra blir årets val

  Det nya coronaviruset (Covid-19) påverkar hela vårt samhälle och vårt sätt att leva. En effekt av detta skulle kunna bli ändrade resvanor hos svenskarna, något som kan vara positivt för husbils- och husvagnsbranschen.

  Nyheter Redaktionen, 2020-05-29 07:07

 • Hur påverkar Corona branschen?

  Hur påverkar Corona branschen?

  Inga utlandsresor, restaurangbesök, bio eller teater. Många måste arbeta hemifrån och viktiga möten blir inställda. På bara ett par veckor har allting vänds upp och ned – och orsaken heter Coronaviruset.

  Nyheter Redaktionen, 2020-05-28 08:49

 • LMC: Slimmad jubileumsmodell

  LMC: Slimmad jubileumsmodell

  LMC har sedan 1955 jobbat med passion. I år firar de sitt 65-åriga jubileum med en specialmodell som de har döpt till Van 643 G.

  Nyheter Redaktionen, 2020-05-06 08:15

 • Först till kvarn...

  Först till kvarn...

  Intresserad av en unik husvagn som verkligen är speciell? Tumbo Husvagnar & Husbilar har en Tumbo Edition av Hobby Excellent 460 SL – och den finns endast i tio exemplar.

  Nyheter Redaktionen, 2020-05-05 08:09

 • Ny tjänst visar upp Sveriges campingar

  Ny tjänst visar upp Sveriges campingar

  Digitala rabattkort blir allt vanligare, men Campstop.se tar ett nytt grepp för att visa upp Sveriges campingar. De som köper kortet får halva priset på en natt per år på anslutna campingar.

  Nyheter Redaktionen, 2020-05-04 07:03

 • Grå gåsen blir så mycket bättre

  Grå gåsen blir så mycket bättre

  Det gotländska pensionatet Grå Gåsen och dess 1700-talslada blev kända för den breda svenska allmänheten genom TV4-succén "Så mycket bättre". Nu får verksamheten nya ägare. Ambitionen är att bli en av södra Gotlands mest minnesvärda sommarupplevelser.

  Nyheter Redaktionen, 2020-04-30 07:25

 • Hedesunda camping – mysigast i Europa

  Hedesunda camping – mysigast i Europa

  Hedesunda Camping har återigen fått en fin utmärkelse. För några dagar sedan tilldelades campingen pris för "Loveliest Charm Camping" av den ansedda holländska turistorganisationen ANWB. Fritt översatt – den mysigaste campingen.

  Nyheter Redaktionen, 2020-04-29 08:44

 • Rekordnotering för campingplatser

  Rekordnotering för campingplatser

  Övernattningarna på Sveriges campingplatser fortsätter att öka. Det visar Tillväxtverkets preliminära inkvarteringsstatistik för 2019. Enligt den ökade övernattningarna med 7,7 procent till över 17 miljoner gästnätter, vilket innebär ett nytt rekordår för branschen.

  Nyheter Redaktionen, 2020-04-28 08:34

 • Mycket nytt hos Caravan i Eskilstuna

  Mycket nytt hos Caravan i Eskilstuna

  Anrika Caravan i Eskilstuna AB kan se tillbaka på fem händelserika decennier och troligtvis även på en grann framtid. Nyligen hade de premiär för sin nya Kamabutik och samtidigt presenterar de ett spännande sortiment av plåtisar.

  Nyheter Redaktionen, 2020-04-27 08:31

 • Housecar – airbnb för husbilar och husvagnar

  Housecar – airbnb för husbilar och husvagnar

  Delningsekonomin har aldrig varit trendigare och tryggare. Med Housecars digitala förmedlingstjänst av husbilar och husvagnar.

  Nyheter Redaktionen, 2020-04-24 08:00

 • Ny duo från Hymer

  Ny duo från Hymer

  I fjol lanserade Hymer en hyllad trio kallad B-Class Masterline. I år får den tillökning i den tandemaxlade B-ML I 890.

  Nyheter Redaktionen, 2020-03-30 07:11

 • Här är alla vinnare på CMT-mässan

  Här är alla vinnare på CMT-mässan

  Varje år låter det tyska campingmagasinet Promobil sina läsare rösta på sina favoritmodeller inom husbilssegmentet. 223 olika fordon fanns med och det tävlades i tio olika fordonsklasser.

  Nyheter Redaktionen, 2020-03-27 07:06

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842