Provkörning: Mercedes E 350 d – säker och snabb sportkombi

Den är praktisk och sportig – rymlig, säker, bränslesnål, snabb och snygg. Nya Mercedes E 350 D har många plus, men det går inte att bortse från att smakar det så kostar det.

Provkörning: Mercedes E 350 d – säker och snabb sportkombi

Sportkombi som stavas med stort SPORT. Tunna 20-tumsdäck, låg front och slimmad design.

Publicerad

Den gör ingen besviken, inte heller den som då och då behöver dra släp. Maximal dragvikt 2 100 kilo, är sådan att man behöver E-körkort. Men, har man det så kan man dra släp med en bil med automatisk nivåreglering, med släpstabiliserande bromssystem, med bakhjulsdrift och snäv vändradie, med elektriskt in- och utfällbar dragkrok samt sällsynt tyst och skön kupé. Bilen på bilden är extrautrustad med hysteriska breda och tunna lågprofildäck i 20-tumsdimension, en eftergift åt fåfängan hos köpare och hos MB´s PR-avdelning. Det valet gör gången lite stötigare och mer spårkänsligt än originaldäcken - men det är också möjligt att hålla högre fart i kurvorna med dessa racinginspirerade däck, om man nu skall hitta något positivt förutom utseendet. Trots det går resan överraskande mjukt och stabilt. Ett resultat av den fina fjädringen, viktfördelningen och den väl kalibrerade styrningen. 

Det är enkelt att hitta en skön sittställning både för förare och passagerare då stolarna har i det närmaste oändligt många inställningsmöjligheter. En liten kopia av stolen sitter på dörrens insida och genom att trycka dörrstolen framåt eller bakåt, uppåt eller nedåt påverkas den riktiga stolen. Lårstöd, sidostöd, nackstöd, ryggstödslutning, ja det mesta man kan behöva i fråga om justering av stolen går att göra, elektriskt. Baksätet har inte lika många inställningsmöjligheter som framstolarna men väl inbyggd elektrisk stolsvärme. Isofixfästen för enkel och trygg barnstolsfästning och ett utfällbart mittarmstöd gör resan ombonad även för den eller de som reser i baksätet.

Sportkombi som stavas med stort SPORT. Tunna 20-tumsdäck, låg front och slimmad design.

Bagageutrymmet kommer man åt genom den starkt sluttande bakluckan som öppnas via knapptryck på bilnyckeln. Dragkroken fälls ut elektriskt och gör den sportiga kombibilen till en mer flexibel arbetshäst med över två ton maximal dragvikt.

Med husvagnen på kroken får man köra max 80 km/h, men ingenting förbjuder en att nå den hastigheten fort som blixten. Vridmomentet i 350d är massivt, hela 620 Nm, när bakdäcken får fäste slungas man framåt och kommer upp i maxfart otroligt snabbt, även med vagn på kroken. När det duggade som det gjorde när vi hade bilen, började däcken i stället att spinna och nödsystemet slog till. Det var antispinnsystemet på instrumentpanelen som blinkade och varnade för halka. Lite lättare gasfot och accelerationen imponerar likafullt. Den extra vikt som husvagnen utgav påverkar bilen knappt kännbart. 

All denna lyx och komfort samt bedövande prestanda får man naturligtvis inte gratis. Bilens grundpris startar någonstans under 550.000 kronor. Men den bil vi provkör är extrautrustad till max och prislappen stannar strax under 1.000.000 kronor. Det betyder att bara extrautrustningen kostar som en rejäl familjebil från något annat bilmärke.

Vad får man då i extrapaketet, vad kan vara värt sådana summor? För det första är bilen i det närmaste självkörande. Den styr och håller kvar bilen i det körfält man valt, den bromsar och accelererar själv och anpassar fart och avstånd till framförvarande bilar. Den går att fickparkera via mobiltelefonen. Med rätt app i sin smartphone kan man faktiskt stå utanför och styra samt köra framåt och bakåt. Inredningens läderklädsel och mycket påkostade teknik ger slösande sittkomfort och i en stor display på instrumentbrädan får du visualiserad information om allt som är möjligt att individuellt anpassa. Dessutom finns det en mycket påkostad backkamera med helikoptervy, ja listan kan göras lång som ett sommarlov.

Bagageutrymmet sväljer 640 liter, 1.800 om man fäller baksätets ryggstöd.

Motorn har sex cylindrar och en modern turbo som ger kraft i överflöd men trots det är förhållandevis snål. Växellådan har åtta lägen, backen inkluderad, och den hittar alltid rätt varvtal, automatiskt. Vill du själv bestämma växel kan du göra det via "paddlarna" bakom ratten. Via head-up display visas aktuell växel, din hastighet och gällande fartbegränsning, på vindrutans insida, i förarens blickfång.

Bagageutrymmet ger plats för 640 liter under insynsskyddet, 1.820 med fällt baksäte. Ryggstödens tre delar fälls via en knapptryckning i bagageutrymmet. Avståndet mellan kaross och backe hålls konstant tack vare den automatiska nivåregleringen som anpassar fjädring efter belastning.

Här finns allt man kan önska sig och även sådant man inte visste att man behövde. "Head-up display" till exempel. Köplusten bromsas upp av priset, inget annat enligt min mening.

Tekniska data: Mercedes E 350 D

PRIS: Från 532.500 kronor

MOTOR: 2.987 cm2 6-cyl turbodiesel 258 hk 620 Nm från 1.600 varv/min. Förbrukning blandad körning 5,8 l/100 km

BAGAGE: 640 - 1 820 liter

TOTALVIKT: 2.560 kg, LASTVIKT: 670 kg, DRAGVIKT: 2.100 kg

Provkörningen kommer från Husvagn & Camping nr 8-2017

Elegant förarmiljö med stor display för navigation och annan information.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
On
Off

0 kommentarer

 • Husbilsägare slipper ny skattechock efter nyår – får bibehållen skatt

  Husbilsägare slipper ny skattechock efter nyår – får bibehållen skatt

  "Vi kan pusta ut," säger Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund, HRF. Enligt det ursprungliga förslaget skulle en 3,5-tons husbil få en årlig skatt på 28.000–35.000 kronor.

  Nyheter Redaktionen, 2019-07-19 14:40

 • Vi är alla vinnare!

  Vi är alla vinnare!

  Årets campingföretagare återfinns i Västergötland, närmare bestämt i Lidköping. Priset delades ut i samband med SCR Svensk Campings årskonferens där några av branschens framstående företagare premierades.

  Nyheter Redaktionen, 2019-07-03 08:57

 • Miljövänligt i Kapellskär

  Miljövänligt i Kapellskär

  Redan förra året stod de nya husbilsplatserna klara. I år är hela Kapellskärs camping tillfixat med nytt servicehus, återvinningsstation och automatisk tömning av kassettoaletter samt grå- och svartvatten.

  Nyheter Redaktionen, 2019-07-02 08:52

 • Tesla – som husbil

  Tesla – som husbil

  Varumärket Iridium var i samband med CMT-mässan i Stuttgart i januari 2019 först att visa upp en eldriven husbil. Nu kontrar elbilsjätten Tesla med sin version av el i kombination med mobil fritid.

  Nyheter Redaktionen, 2019-07-01 06:45

 • Fem face-to-face

  Fem face-to-face

  Stor efterfråga har gjort att Niesmann+Bischoff inför en ny planlösning för samvarodelen i fem olika Arto-modeller – och det är face-to-face.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-28 09:41

 • Berts camping femstjärnig

  Berts camping femstjärnig

  Ursand Resort & Camping som ägs av Bert Karlsson är sedan årsskiftet en av 16 campingplatser som fått fem stjärnor av branschorganisationen SCR.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-27 08:37

 • Hyr husbil enkelt och tryggt

  Hyr husbil enkelt och tryggt

  Sedan många år har försäljningen av fritidsfordon ökat i rekordtakt. Samtidigt har efterfrågan på en hyresmarknad för husbilar vuxit. Via Rent and Travel blir det nu möjligt – oavsett var i landet man bor.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-26 08:33

 • Dethleffs trend fortsätter

  Dethleffs trend fortsätter

  Dethleffs presenterade i höstas tre nya modeller i den populära serien Trend. Nu lanseras ytterligare en ny modell.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-25 08:26

 • HRF kräver rim och reson

  HRF kräver rim och reson

  Med anledning av den oproportionerliga och oskäliga beskattning som nya husbilar riskerar att drabbas av från och med 1 september i år bedriver HRF (Husvagnsbranschens Riksförbund) en dialog med Transportstyrelsen och Finansdepartementet.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-24 09:20

 • Plåtis med retrokänsla och bensin i tanken

  Plåtis med retrokänsla och bensin i tanken

  Finns det verkligen en plåtis som är rödvit med rock 'n' rollinteriör, pop-up-tak och är bensindriven? Jodå, nya Westfalia Kepler Sixty.

  Nyheter Redaktionen, 2019-06-03 08:20

 • SCR-kortet blir frivilligt förmånskort

  SCR-kortet blir frivilligt förmånskort

  I fjol skrotades det fysiska SCR-kortet. Nu kommer det tillbaka – som frivilligt förmånskort.

  Nyheter Redaktionen, 2019-05-31 07:18

 • WLTP – nästa skattesmäll för husbilsägare?

  WLTP – nästa skattesmäll för husbilsägare?

  WLTP införs på husbilar i höst. Ett laboratoriesystem som tar fram koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning.

  Nyheter Redaktionen, 2019-05-30 08:45

 • Camper i glasfiber från Dorotea

  Camper i glasfiber från Dorotea

  Under en tid har S Karosser i Dorotea arbetat med konceptet att bygga en premiumcamper i glasfiber. Nu är den klar.

  Nyheter Redaktionen, 2019-05-29 09:22

 • Daftö är barnfamiljernas val

  Daftö är barnfamiljernas val

  Nu har barnfamiljerna tyckt till igen. Finalomröstningen i de olika kategorierna är avslutad och vinnarna har korats.

  Nyheter Redaktionen, 2019-05-28 10:24

 • Gone Camping är tillbaka i TV

  Gone Camping är tillbaka i TV

  Tv-serien Gone Camping har kickat igång sin sjunde säsong och precis som tidigare är det Martin Örnroth och Erica Johansson som guidar tv-tittarna bland campingdestinationer och semesteräventyr.

  Nyheter Redaktionen, 2019-05-27 07:24

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1556 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 613 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842