Resultatet för 2021 års undersökning visar att 10 procent av förarna har en syn som är oskarp redan på en meters avstånd.
Över 670 000 bilförare i Sverige kör med olaglig syn, vilket innebär att man inte uppfyller de lagstadgade kraven för att ta körkort.
Det visar färska siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare i ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. 9 av 10 bilförare, motsvarande cirka 6 miljoner, vill ha en lag för synkontroll vid körkortsförnyelse, men politikerna agerar inte.
– Det är svårt att själv upptäcka synförsämringar, eftersom de ofta kommer gradvis med åldern. Att införa obligatoriska syntester i samband med körkortsförnyelsen skulle öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.
Närmare 30 000 bilister har under åren svarat på attitydfrågor kring syn och bilkörning. Varje år visar resultatet att 9 av 10 bilister i Sverige vill se ett lagkrav för återkommande synkontroller i samband med körkortsförnyelse, något andra EU-länder redan har.
Med olaglig synskärpa menas att de testade personerna inte uppfyller den gräns (minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen) som Transportstyrelsen har vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort – en syn som blir oskarp på en meters avstånd, strax efter bilrutan.
– Trafiksäkerheten på våra vägar handlar om såväl säkra fordon som säkra förare. Regelbundna synkontroller för förare borde därför vara lika självklart som att besikta sina fordon, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.
På ett av Järvsös bästa lägen i direkt anslutning till barnområdet vid Järvsöbackens norra skidområde byggs nu Alpterrassen. En etablering på tolv lägenheter där barnfamiljer är i fokus.
Efter en sommar med den högsta beläggningen på många år storsatsar nu Borås camping med ett nytt och unikt boende – två glaskupoler.
Campingkedjan First Camp, fortsätter att växa. Nu har de gjort sitt tionde förvärv i landet då de förvärvar Århus Camping på Jylland.
Nästan varannan bilist, 45 procent, känner otrygghet inför att stanna på en rastplats under kvällstid. Nu vill Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige, se ökade trygghetssatsningar.
Alla vet att det råder stort brist på nya husbilar hos många återförsäljare. Emellertid finns det alltid undantag – som i den nya lokalen hos Autohallen i Karlstad.
Priset som har delats ut 29 år i rad, har denna gång tilldelats Pater Noster i södra Bohuslän.
På Husbil- och husvagnsbranschens Riksförbunds (HRF) årsmöte valdes Per Nilsson till ny ordförande.
Kistamässan i Stockholm kommer att inleda 2023 med det tunga artilleriet – husbilar. Det har nämligen blivit klart att arrangemanget Husbil Stockholm hålls här 31 mars–2 april.
Hur såg registrerings-statistiken ut för nya husvagnar och husbilar under fjolåret? Har Sverige måhända två topplaceringar sett till hela den europeiska marknaden?
Nyinvigda HymerCenter i Lomma är en unik anläggning. De är nämligen först i Europa att vara godkänd av Mercedes.
I samband med mässan Caravan Salon var det premiärvisning för samarbetet mellan Hobby och Volkswagen. Något som har mynnat ut i plåtisen Maxia Van 680 ET.
Nu erbjuder den tyska tillverkaren Bürstner, under benämningen "Bürstner Individual", möjligheten till en professionell styling av nya Camper Van.
Både stölder av bilar och reservdelar minskar något i Sverige. Under årets första sex månader stals fem procent färre bilar (2 984 stycken), jämfört med motsvarande period i fjol.
Från fyra kvadratmeter till ett dussin. Låter det en smula märkligt inom campingfordonsindustrin? Inte om vi ska diskutera franska Beaurer.
Under den gångna våren fick KABE-återförsäljaren Erikssons Husvagnar i Stenstorp besök av ett par som har varit deras kunder sedan flera år tillbaka.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.