Veckans camping: Kristianopel Resort med 1600-tals vibbar och ABBA-minnen

Publicerad: 2023-05-29   Uppdaterad: 2023-06-13

Närhet till bad, härlig musikunderhållning, trygg atmosfär och ett stenkast från den mysiga byn – allt på en plats med en lång historia. Välkommen till Kristianopel Resort i Fågelmara, Blekinge!

Vid ett besök i Kristianopel och Kristianopel Resort slås man genast av historiens vingslag. Den gamla stadsmuren som skyddade befolkningen mot danskarna på 1600-talet finns till viss del fortfarande bevarad och omger idag campingen. Stämningen på campingen är lugn och gemytlig. Här samsas pensionärer med husbilar och barnfamiljer som uppskattar tryggheten, avsaknaden av biltrafik, närheten till bad och till Kalmar.

Vi har fått en pratstund med Marielle Dahl som tillsammans med sin bror Thomas Dahl driver campingen sen ca 10 år tillbaka.

– Min bror Thomas tog över campingen och jag hjälpte till en del då jag var tjänstledig från mitt jobb för att plugga till socionom, men när jag sen var färdigutbildad så var jag fast på campingen, berättar Marielle och skrattar.

Marielle tycker att mötet med gästerna är otroligt roligt, men också att bidra till utvecklingen av orten.
– Jag är uppvuxen i Fågelmara bara några kilometer från Kristianopel. Att genom vår verksamhet kunna hjälpa till att sätta Kristianopel på kartan känns väldigt bra.

Något man snabbt inser är att musik och evenemang är en viktig del av verksamheten på Kristianopel Resort. Här finns två scener och evenemangsprogrammet brukar vara späckat på sommaren.
– Byn har en lång tradition av populärmusik, berättar Marielle och fortsätter:

– På 70-talet hade festplatsen ”Masten” sin storhetstid i Kristianopel och artister som ABBA och Gyllene Tider har spelat där. Och det finns fortfarande en aktiv skivstudio i byn. Campingens förra ägare var själv musiker och satsade mycket på musikevenemang, och det har varit självklart för oss att fortsätta med det.

Vi frågar såklart Marielle om hon kan avslöja någon artist som kommer att uppträda på campingen i sommar.
– Men absolut, i juli får vi bland annat besök av Peter Simson som tidigare var medlem i Drängarna. Vi fortsätter med våra populära musikquiz på onsdagar men gör dem lite längre i år på publikens begäran. Sen är det även musik och bryggdans i hamnen en gång i veckan hela sommaren vilket brukar uppskattas av våra gäster.

Men dansar själv det gör inte Marielle.
– Nej själva dansandet får gästerna stå för, skrattar hon.

Utöver bad och musikunderhållning har Kristianopel en hel del annat att bjuda på. Det är härligt att bara strosa runt i byn, titta på alla gamla hus, vackra blommor och besöka små butiker och loppisar. Man kan även delta i guidade vandringar i byn och ta del av Kristianopels intressanta historia.

– Kyrkan i Kristianopel har en jättefin barnverksamhet 5 dagar i veckan på sommaren. Man går och badar, åker hölass, har ansiktsmålning och andra aktiviteter tillsammans. Vi rekommenderar dem verkligen, det är så välarrangerat så därför har vi inte satsat på egna barnaktiviteter på campingen, berättar Marielle.

Midsommar är också ett stort event på campingen då många gäster samlas här och firar ihop.
– På midsommar har vi faktiskt 30-årsgräns för våra gäster om man inte har målsman med sig. Anledningen är att det under några år var rejält med fest här, det byggdes midsommarstång av ölburkar med mera. Visst var det festligt men vi tyckte att det gick lite överstyr på bekostnad av våra målgrupper barnfamiljer och pensionärer. Därav denna åldersgräns. Så numera är midsommarfirandet lite lugnare men mycket trevligt, berättar Marielle.

Det som Marielle ser mest framemot inför säsongen är att träffa alla gäster igen. Och det ser redan ut att bli en bra säsong då det börjar boka på. På Kristianopel Resort ser man positivt på framtiden trots det lite ansträngda ekonomiska läget i Sverige och Europa.

– Många köpte husvagn och husbil under pandemin vilket är positivt för oss och resten av campingbranschen. Man har vant sig vid att semestra hemma i Sverige och att välja mer prisvärda alternativ. Restaurangbranschen har ju en utmaning men vi tror att vi som driver säsongsrestauranger har det ok eftersom gästerna ändå unnar sig lite under semestern.

Kristianopel Resort planerar inga större nyheter inför säsongen, men det finns planer på att testa ett kortsystem med självcheck-in berättar Marielle.

– Framför allt för att det ska gå smidigare för våra gäster, men också för att kunna frigöra lite tid från oss som arbetar här så att vi kan vara ute mer på anläggningen, möta gästerna och vara tillgängliga. Och inte behöva fastna i rutinuppgifter bakom disken i receptionen.

Till sist frågar vi Marielle varför hon tycker att Kristianopel Resort är värt ett besök.
– Våga komma hit, många som kommer blir glatt överraskade! Det är otroligt fint här!

Och det kan vi verkligen hålla med henne om.

Intervju och text: Anna Isberg

Läs mer om Kristianopel Resort på www.kristianopelresort.se.

Rulla till toppen