Veckans camping: Bjursås Berg & Sjö – swim in/swim out

Publicerad: 2023-06-11   Uppdaterad: 2023-06-26

Ski in/ski out – eller kanske swim in/swim out såhär års? Bjursås Berg & Sjö är kanske mest känt för sin fina skidanläggning, men campingplatsen har mycket att erbjuda under sommaren också – inte minst den vackra naturen.

Vi är nog många som av ren vana förknippar Bjursås Berg & Sjö med endast skidåkning och skidanläggningen vi besökt med familjen eller kanske på skolresan. Men oj så fel vi har haft! För bortom snö och liftar så döljer det sig även en riktig sommarpärla med vackra skogar, badmöjligheter, svampplockning, vandrings- och cykelleder.

Campingens huvudansvarige berättar

Hur kommer då sig att vi är några som har missat detta? Bäst att vi tar det från början, vi har nämligen fått en pratstund med Helena Kvarnström som arbetar som Senior Advisor på Bjurås Berg & Sjö. Helena har även huvudansvar för campingen på anläggningen, och är det någon som vet hur det är att campa i Bjursås så är det definitivt Helena. Hon och hennes man Torbjörn bor nämligen på campingen året om tillsammans med sina tre hundar av rasen Tibetansk spaniel. Vi frågar henne hur det är att bo permanent på en camping – och hur det är att bo på jobbet.

– Det har gått bättre än förväntat att bo i husvagnen eftersom man egentligen inte behöver så många saker, och så kommer vi nära den fantastiska naturen som finns här. En fördel är att jag bor där jag jobbar, så jag har inga restider. Dessutom får jag en bra relation till campinggästerna och miljön runtomkring, jag blir mer som en campingvärd. Nackdelen är väl att jag jobbar jämt, säger Helena och skrattar.

Bjursås fantastiska natur

Under vårt samtal återkommer Helena ofta till naturen som hon menar är fantastisk både vinter och sommar.

 – På vintern har du skidåkningen nära med ski-in ski-out, och på sommaren bor du precis vid sjön med swim-in swim-out. Det är magiskt vackert, berg med fjällkänsla samt en öppenhet till sjön. Du har närheten till skogen med vandring, svamp- och bärplockning samt cykling. Sjön inbjuder till fiske, båtåkning, bad och SUP-paddling, berättar hon och fortsätter:

 – Campingens placering är också en fördel. Bjursås ligger bra till i Dalarna och det finns mycket runt omkring som Leksand, Mora, Falun och många utflyktsmål. Här är också väldigt snösäkert, vilket är en stor fördel på vintern. Närheten gör även att det inte är så långt att åka, man spar tid och bensinpengar vilket särskilt våra barnfamiljer uppskattar. Mindre biltid, mer frifritid!

Mer än bara skidåkning

Att gå från att vara en vinteranläggning till att vara en åretruntanläggning har varit en naturlig och medveten satsning de senaste åren. Sedan cirka sju år tillbaka äger och driver Per Kempe Bjursås Berg & Sjö. Han har en lång och gedigen erfarenhet från skidanläggningen Kläppen i Sälen. Helena hade länge jobbat på Visit Dalarna med hela Dalarna som arbetsfält, och när hon började jobba på Bjursås tog hon med sig sommarerfarenheter vilket har underlättat åretrunttänket.

 – Vi har bytt namn till Bjurås Berg & Sjö vilket passar vår åretruntverksamhet bättre. Vi har även ett bra samarbete med Biking Dalarna som gör att vi har fina cykelleder. Vi är även glada att många av våra vintergäster också är fina sommarambassadörer som kommer tillbaka hit även på sommaren.

Helena berättar även om en del roliga utmaningar som kommer med sommarturismen.

– Vi får allt fler besökare som inte är så vana att vara ute i naturen, vilket är jätteroligt. Men det ställer samtidigt lite högre krav på oss i form av aktiviteter och service. Det behövs kanske svampkurser, guidade vandringsturer etc. Vi får tänka till lite mer!  

Att bero på ovana att vara ute i naturen så berättar Helena en historia om när det kom en grupp indier till anläggningen en sommar.

 – De hade bott och arbetat i Sverige under en längre tid, men brukade alltid resa hem till Indien på semestern. Men under pandemin var det inte längre möjligt så då sökte de andra resmål och hamnade på så vis i här i Bjursås – iklädda varma kostymer! De fick helt enkelt åka och köpa nya kläder, säger hon och kommer osökt på ännu en anekdot:

– Vi har även haft ett lamadjur springandes i skidbacken som hade rymt från sin ägare, Men det är en annan historia!

Årets sommarsäsong

Nu ser Helena med kollegor fram emot att ställa om verksamheten från vinter till sommar och dra i gång årets sommarsäsong.

– Vi ser fram emot att träffa alla sommargäster, och vi hoppas så klart på bra väder, säger hon och fortsätter:

– På Midsommar är det ett fint firande på närliggande Dössberget. Vi har ett större cyklingsutbud i år, och kommer att utveckla aktivitetsprogrammet med lite fler utflykter. Sedan kommer vi förstås finslipa det utbud vi redan har, och håller på att projekterar att få till ännu fler boenden så vi kan välkomna ännu fler till vår oas. Bland annat ingår ett nytt hotell samt villavagnar med ski-in ski-out i framtidsplanerna.

En vacker plats där skogen, bergen och sjön möter varandra. Närhet till mycket, många saker att göra och samtidigt lugn och ro. Året om. Så vill vi sammanfatta intrycket av Bjursås Berg och Sjö efter samtalet med Helena.

Läs mer om Bjursås Berg och Sjö på www.bjursas.com.

Text och intervju: Anna Isberg

Rulla till toppen