Veckans camping: Ava Havsbad & Camping – drivs av Norrlands discokung

Publicerad: 2023-06-12   Uppdaterad: 2023-06-19

Några mil norr om Örnsköldsvik hittar du Ava Havsbad & Camping, precis intill havet. Här har musik en central del, för campingen drivs av Conny – Discokungen av Norrland.

Det går inte att prata om Ava Havsbad & Camping utan att prata om Conny Berglund. Conny är ”Discokungen av Norrland” som under 70-, 80, och 90-talen turnerade runt som DJ och anordnade discon. Vi blev såklart nyfikna på Conny och hans historia, och hur det kommer sig att han idag driver en välbesökt camping beläggen mellan Örnsköldsvik och Umeå. Vi ringde upp och fick en längre pratstund med en driven och entusiastisk Conny.

– I över 20 år turnerade jag runt som Dj med disco, ljus och ljud. Vartenda år var vi i väg. Ett tag turnerade vi ihop med Björkmans Tivoli, vi hade ett disco med ljusgolv det var det första ljusgolvet i Sverige, berättar Conny stolt och fortsätter:

– Jag hade även ett discobord med ett akvarium i. Guldfiskar, tillägger han när vi nyfiket undrar vilken sorts fisk han hade i akvariet.

Efter att ha drivit ”Mias Grill” i Umeå tillsammans med sin dåvarande tjej Mia i några år sadlade de om och blev ägare till Ava Havsbad & Camping. Nu driver Conny campingen själv sedan 14 år.

Musik och evenemang viktigt

Något Conny tagit med sig i verksamheten är passionen för evenemang och musikunderhållning, vilket präglar verkligen campingen idag.

– Gästerna måste ju ha kul, folk vill träffa folk, menar Conny.

När han tog över campingen så var den lite sömning och det var ont om gäster. Musik och artister blev snabbt ett bra sätt att locka besökare och gäster.

– Det gäller att ligga steget före och få publicitet. Att annonsera, få dem att de skriver bra om en i tidningen och att man ligger högt upp på sökningar på internet. Syns du inte finns du inte, förklarar han.

Sommarens generösa underhållningsprogram är bokat och klart och utannonserat på hemsidan. Artister tillsammans med sommarbuffé, thailändsk buffé eller pubkvällar brukar locka många gäster till campingen.

– I juli får vi besök av dansbandet Martinez. När vi har dansband på besök tar vi betalt i inträde, annars går det inte ihop. Men annars är underhållningen alltid gratis, berättar Conny.

Vill ge gästerna personlig service

Som vana campare noterar vi att det inte är möjligt att boka campingplats i förväg på Ava Camping & Havsbad. Anledningen till detta visar sig vara att Conny och personalen vill ge gästerna en unik personlig service.

 – Vi vill att de ska få välja plats själva. Så jag går runt med gästerna så får de välja en ledig plats som de gillar. Vill man stå lite längre än man tänkt så ska man kunna stå kvar på samma plats och inte behöva flytta för att platsen är bokad, förklarar Conny.

Det märks att han tycker att detta är en viktig service som han gärna ger gästerna. Vi undrar om det finns en risk att man inte får plats för att det är fullt på campingen.

– Det finns ALLTID plats, någonstans. Det löser vi. Vi kör drop-in hela sommaren, säger han.

Gästerna gillar närheten till havet

På Ava Havsbad och Camping har man en rätt så blandad publik med allt ifrån medelålderspar och pensionärer till barnfamiljer. Många kommer tillbaka för att de gillar havet och badet. Många sommarstugegäster gästar också badet och restaurangen, och det finns en brygga för båtgäster.

– Vi har många utländska turister också, särskilt tyskar förklarar Conny och fortsätter:

– Sen är det många som stannar här som är på väg upp norrut till Vildmarksvägen eller Finland. Och så har vi har cirka 35 stycken långliggare, med altaner och liknande.

Ser positivt på årets säsong

Under samtalet slås vi av hans positiva inställning och energi. Han är 73 år och förklarar att han kommer köra på så länge han orkar. Just nu tycker han att det ser ut att bli en bra säsong.

– Många köpte husvagn under covid och de kommer och campar. Kanske blir det lite kämpigt med restaurangen då priserna stiger och många har ont om pengar. Men camparna de kommer och är mer än välkomna, säger han och avslutar:

– Att få komma i gång med säsongen ordentligt!

Ava Havsbad och Camping ligger vid havet längs östkusten ca 4 mil norr om Örnsköldsvik.

Läs mer om Ava Havsbad & Camping på www.avahavsbad.se.

Intervju och text: Anna Isberg

Rulla till toppen