Veckans camping: Saltviks Camping – en moden västkustsresort

Publicerad: 2023-06-18   Uppdaterad: 2023-07-04

Havet, klipporna, vidderna, utsikten och stranden - man golvas nästan av den vackra naturen som omger Saltviks Camping. Men så är den också beläggen vid det fantastiska naturreservatet Tjurpannan utanför Grebbestad på Västkusten.

Just nu är det bråda dagar för många campingägare, det är mycket som ska hinna bli klart inför sommarsäsongen. Vi lyckas haffa Joakim och Elin Ulvhammar över ett videosamtal mitt i förberedelserna när de sitter i bilen utanför ett byggvaruhus. De ansvarar idag för driften av Saltviks Camping, en camping som varit ett familjeföretag i årtionden.

Campingen har en fascinerande historia. Under andra världskriget låg svenska soldater stationerade här i det som idag kallas Tjurpannans naturreservat. De förälskade sig i omgivningarna och när kriget var över tog de med sig sina familjer hit och slog upp sina tält.

– I takt med att det kom fler människor hit ökade behovet av faciliteter och då inrättade två lokala fiskarbröder kallduschar och toaletter, berättar Joakim och fortsätter:

– Fiskarbröderna var min pappas morbröder. Senare tog min pappa Dick Ulvhammar över campingen och sedan 2012 är det jag och Elin står för den huvudsakliga driften inklusive butik och restaurang.

Familjen Ulvhammar bor med sina två barn i en privat villa på campingområdet.

– Det är bra för man har nära till jobbet, men det blir svårt att inte rycka så fort det är något eftersom man bor så nära. Sen är det är alltid så vackert här och häftigt att titta på när det blåser. Höststormarna är verkligen spektakulära, säger Elin.

Havet utanför är välkänt av båtfarare för sina starka vindar. Men campingen och stranden ligger väl skyddat i viken, och man kan bada och hoppa från klipporna.

Miljötänket är viktigt för företaget och de senaste åren har de arbetat mer aktivt med gröna åtgärder.

– Vi har nästan inga bensinbilar på området, vi har vi bytt ut de flesta mot elbilar. Källsortering finns så klart och alla lampor är bytta till lågenergilampor, berättar Joakim.

Elin tillägger att de har tagit hjälp av en energirådgivare för att bli mer elsmarta och att det finns en plan att sätta upp solceller inom en snar framtid. De tycker att gästerna har respekt för miljön och nedskräpningen.

– Även barn har blivit mycket mer miljömedvetna och kastar inte gärna skräp på marken, säger Joakim.

Vid en titt på campingens hemsida slås vi av det stora utbudet av aktiviteter med koppling till naturen.

– Vi har många pensionärer och barnfamiljer som besöker oss, men vi försöker jobba på att även locka hit fler gäster som vill aktivera sig, säger Elin och fortsätter:

– Det bästa sättet att uppleva naturen här är från havet, det är en riktigt fin upplevelse så här vill vi utöka med fler båtturer och utflykter, fortsätter hon. Man kan också hyra egen båt, sup och trampbåt för att ta sig ut på havet. Sen vill vi bli bättre på att marknadsföra våra vandringspaket och våra båtupplevelser.

Sköna dagar vid havet

Utöver aktiviteter kopplade till havet och klipporna så erbjuder campingen också utomhusträning, hinderbana, träningspass och ett helt nytt utegym som invigdes förra säsongen. Paret saknar verkligen inte planer och idéer.

– Det har vi massor av, men man måste ta det lite lugnt, man kan inte göra allt på en gång. Förra året invigde vi som sagt utegymmet, och vi gjorde en jättesatsning på vår restaurang, menar Joakim.

Elin fyller i och berättar att den verkligen fått ett jättelyft.

– Den är modernt inredd och har en terrass med fantastisk utsikt över havet. Men om det är någonting vi skulle vilja göra framöver så är det en relaxavdelning med bastu med mera. Men det är lite jobb med detaljplaner och annat som ska falla på plats först.

Vi fastnar för de fina villavagnarna på klipporna med utsikt över havet. Det känns som camping i ett riktigt lyxigt format. Dessa är sprillas nya, ligger längs med bergskanten och är omgivna av terrasser.

– Gäster vill gärna ha fin utsikt och kan tänka sig att betala extra för det. Det är ett bekvämt och lyxigt campingboende som främst lockar barnfamiljer och kompispar, säger Elin.

Det ska märkas att campingen ligger mitt i naturen

Det märks att Joakim och Elin är stolta över hur anläggningen har utvecklats under de senaste åren och de känns att de är ett bra team att driva verksamheten tillsammans.

– Elin är den som är mest idédriven, medan jag väl är mer praktisk och får gå in och bromsa lite. Kanske lite tråkigt men nödvändigt ibland, skrattar Joakim.

Trots utveckling och gott om idéer betonar de vikten av att anläggningen ska kännas som en naturcamping, beläggen i naturreservatet omgiven av naturen.

– Det ska vara lugnt, skönt, nära naturen men bekvämt för gästen. Gästerna vill ha det bekvämt, de är vana vid det, säger Elin.

Nu ser Joakim och Elin framemot den kommande sommarsäsongen.

– Det är så härligt när campingen fylls upp igen med glada gäster, familjer och lekande barn. Vi fick en försmak av det nu under påsk, och det var så trist när alla åkte igen, säger Elin.

– Vi la ner mycket slit förra året framför allt på restaurangen som vi är väldigt stolta över, och det ska bli kul att se resultatet av allt arbete nu till sommaren, avslutar Joakim.

Saltviks Camping ligger i Grebbestad på Västkusten. Här finns ca 385 campingtomter och 25 stugor. Läs mer på www.saltvikscamping.se

Intervju och text: Anna Isberg

Rulla till toppen