Veckans camping: Åsa Camping & Havsbad – ett vykort från Västkusten

Publicerad: 2023-07-03   Uppdaterad: 2023-07-03

I 16 år har Peter och Annika drivit Åsa Camping som har ett fantastiskt läge på västkusten mellan Göteborg och Varberg.

När vi möter Peter från Åsa Camping & Havsbad i en videointervju får vi ett väldigt härligt och avslappnat intryck. Peter avnjuter en välförtjänt glass och i bakgrunden hörs sorl från gäster och personal. Väldigt ”gemütlich” som man säger på tyska – och just tyskar finns det gott om på campingen.

– Runt 30 procent av våra gäster är tyskar. Vi gjorde en medveten satsning på tyska gäster för många år sedan, för att hitta nya marknader och förlänga säsongen. De har semester mer utspritt både före och efter vår högsäsong, berättar Peter.

Sedan 16 år tillbaka är det Peter och hans fru Annika som driver campingplatsen, och deras två barn hjälper också ofta till. Peter har varit verksam inom svensk camping i mer än 40 år och det märks att han är både erfaren och klok. Han är till exempel noga med att betona hur mycket bygden betyder för verksamheten.

– Läget är ju verkligen ett A-läge. Och vi har förmånen att Åsa by finns, som är en destination i sig med butiker, restauranger och ett eget bryggeri, säger Peter och fortsätter:

– Sen är vi bra på ”campingtyska” också. Det är viktigt för att få alla våra tyska gäster att trivas och känna sig välkomna.

Gott om sevärdheter i närheten

Åsa Camping har många fina tips på sin hemsida om vad man kan hitta på runt omkring Åsa.

– Det är viktigt att man säljer in omgivningen. Finns det att göra utanför campingen så stannar gäster ofta längre, förklarar Peter.

Han pratar väldigt varmt om området och det märks att han är stolt över naturen, den vackra stranden och byn och poängterar att det är viktigt för honom och Annika att förvalta campingens läge. De är också måna om att gästerna ska trivas och lyssnar mer än gärna på vad de har att säga, men också att hålla det rent, snyggt och lugnt och få gästerna att känna sig hemma, vilket inte är svårt när det finns hela 200 tomter.

– Det är de små, små sakerna som gör att gästerna trivs. De bästa betygen vi kan få är att gästerna vill stanna kvar längre, menar han.

Vi blir nyfikna på campingplatsens historia och Peter berättar att man tror att den bildades 1934. Mycket tyder på att de som drogs hit till Åsa Havsbad och som etablerade campingplats här drogs till naturen och havets skönhet. Även om Åsa Camping & Havsbad är en modern anläggning idag så är historien viktig för Peter och hans kollegor.

– Jag brukar leta efter gamla vykort från Åsa Havsbad på Tradera som folk skickat härifrån till familj och vänner. Där kan man få reda på rätt så mycket historia. Flera skriver till exempel ”Vi bor i en klunga om 50 tält”, och liknade. Det var nog ett sätt att tala om att man bodde nära andra och var trygg och inte ensamma. Så redan på den tiden sökte man sig tätt ihop och gemenskap.

Peter berättar att han skrivit en text om historian som heter ”Längtan”. Den och gamla bilder från Åsa Havsbad ligger på vår hemsida för den som är intresserad. Här hittar du den!

Eftersom Peter har varit med så länge i campingbranschen är vi intresserade av att veta hur han tror att världsläget och konjunkturen kan komma att påverka camping i det närmaste.

– Camping är inte en konjunkturkänslig bransch. Gästerna kommer även i sämre tider. Det vi kan se hos oss är att färre campar, men de campar oftare, menar Peter och fortsätter:

– Man är ute mycket mer, har kanske investerat i en dyr husbil som man vill använda. Husbilarna har blivit en viktig målgrupp, de rör sig mer frekvent även under vår och höst.

Under pandemin upplevde campingplatsen ett uppsving.

– Det var galet! Halva Göteborg kom till Åsa Havsbad och tidningarna skrev om ”Kaosstranden”. Men det finns ju så mycket ytor här och alla var utomhus så det gick att hålla avstånd, förklarar Peter.

Inför sommaren ser man främst fram emot mötena med gästerna, alla återbesök och samtal med campinggästerna. På Åsa gör man inga stora förändringar till sommaren. Det är små saker som fixas och moderniseras, som att till exempel installera en CamperClean för tömning.

– Det är det som är charmen. Det finns en trygghet för gästen i att veta vad man kommer till och att man känner igen sig.

Det är också det vi framför allt bär med oss från samtalet med Peter. Åsa Camping & Havsbad känns som ett vackert vykort från en klassisk, anrik, välbevarad campingplats med sikte mot framtidens campinggäster.

Åsa Camping & Havsbad ligger i Göteborg. Läs mer på www.asacamping.se.

Intervju och text: Anna Isberg

Rulla till toppen