Ljuskronor i servicehuset och en ny vintage- och secondhand butik – ja Snibbens Camping överraskar verkligen. Campingen är vackert beläggen på en halvö i Mörtsjön bara 2 kilometer från Högakustenbron, strax norr om Härnösand. Så vackert belägen att de 2022 vann priset Camper ́s Choice för vackraste läget.
Vi har fått en intervju med Jessica som driver campingen tillsammans med sin man Jocke sen 16 år tillbaka. De köpte då campingen av Jessicas pappa och hans fru som drev campingen tidigare, så den har funnits länge inom familjen.
När vi ringer Jessica en onsdagsmorgon är hon i full färd med att måla ett utrymme där den nya, större affären ska ta plats.
– Det gäller att fixa och måla på morgnarna innan vi öppnar receptionen. Inte så roligt att möta gästerna när man är kladdig av färg, skrattar Jessica.
– Vi ska utvidga vår vintage- och secondhandbutik. Både jag och mina döttrar har det som intresse och vi får så många saker över när vi renoverar och då är det kul att kunna sälja dem vidare. Sen tror jag det är roligt för gästerna att gå in och kika i affären. ”Judit och Bertil” heter butiken, efter Joakims farmor och farfar. De var båda från Småland och Bertil var glasblåsare.
Det märks tydligt att Jessica gillar inredning då det går igen i resten av campingen. De har nyligen fräschat upp lägenheterna i vandrarhemmet med ny färg och nya möbler.
– Vi vill at det ska vara fint och personligt och kännas lite som att komma hem, säger Jessica.
Man återanvänder mycket och köper saker begagnat som renoveras. Ljuskronorna i servicehuset är ett exempel på det, och det skapar ett mer personligt och trevligt intryck än lysrör.
Det går inte att prata om Snibbens Camping utan att nämna det prisbelönta läget. Campingen är belägen vid den stora sjön Mörtsjön och är omgiven av björkar och gräs. Det finns ett utsiktsberg med grillplats och vacker utsikt. På sjön kan man paddla SUP och kanot som finns att hyra på campingen.
–Vi har många platser vid vattnet för tält, husvagn och husbil med extra närhet till bad, fiske och andra aktiviteter. Dessutom är det många som tycker det är skönt med lite extra avskildhet när vi har många gäster, förklarar Jessica och fortsätter:
– Vi håller också på att göra stugor med självhushåll och terrass vid vattnet, med en känsla av att bo på vatten. Vi börjar med en stuga i år men totalt ska det bli fyra.
Förutom en ny stuga och den nya secondhandbutiken har man även byggt en rymlig terrass bakom vandrarhemmet inför årets säsong så att gästerna kan njuta av sjön och utsikten. Man kommer även testa att ha lite fler spelningar och evenemang på restaurangen detta år, vilket Jessica ser mycket fram emot.
Snibben är ju ett lite kul namn vilket man tror att det kommer från ett äldre utryck för halvö, alltså den plats där campingen är belägen. Jessica förklarar att gästerna som kommer på besök är av en blandad målgrupp.
– Vi har en bra mix av gäster vilket vi gillar och det är trevlig stämning bland alla. Det är medelålders par, barnfamiljer med små barn, tyskar och en del holländare. Många tyskar är redan på plats. Jag är själv halvtyska och pratar bra tyska, vilket de uppskattar. En del gäster vandrar mycket och tar dagsturer och har Snibben som bas för det de vill uppleva och se. Hon fortsätter:
– Vi har en del ungdomar med vans som har börjat komma hit också. Det känns som att myten från 80, 90-talen om att camping inte är så hippt har förändrats och att unga idag tycker att det känns kul med camping. Det är trevligt tycker vi!
I samband med pandemin upplevde man på Snibben att de kom en hel del nya gäster.
– Vi märkte absolut ett uppsving, inte av utländska gäster då förstås men det kom många fler svenskar vilket bland annat beror på att många köpte husvagn eller husbil då och det är jättekul. Jag tror att camping kommer gå fortsatt uppåt då fler och fler upptäcker möjligheterna camping kommer med.
Snibbens Camping erbjuder 60 campingplatser, 20 stugor och 6 stycken smakfullt inredda vandrarhemsrum/lägenheter. Mer information, bilder och bokning hittar du på www.snibbenscamping.se. Där finns även bra med information om ulyktsmål i närheten och omkring Höga Kusten.
Intervju och text: Anna Isberg