Veckans camping: Sveriges bästa läge – en oas vid Siljan

Publicerad: 2024-06-03   Uppdaterad: 2024-06-26

Att säga att man som camping har Sveriges bästa läge är väl kanske att sticka ut hakan lite? Men faktum är att Sollerö Camping i Dalarna prisats för sitt läge.

Det var så sent som i år som Sollerö Camping prisades som den campingen i Sverige som har det allra bästa läget. Priset delades ut av inga mindre än ACSI, Europas ledande campingplatsspecialist efter en medlemsomröstning.

Sollerö Camping är verkligen en perfekt bas för den som vill upptäcka den vackra Siljansbygden. Här har du max 5 mil till de flesta sevärdheterna så som Gesundaberget, Tomteland, Leksand Sommarland, Mora, Nusnäs och Rättvik för att nämna några.

Det är något märkvärdigt med Sollerön

Sollerö Camping ligger mitt i Siljan, omgiven av strand och vatten. Men enligt Christer Persson som arbetar som säsongsboknings- och aktivitetsansvarig på campingen så är det inte bara det fina läget som lockar gästerna att återkomma år efter år.

– Det är något märkvärdigt med Sollerön som inte riktigt är något man kan beskriva, säger Christer när vi får en pratstund med honom över telefon. Han fortsätter:

– Det bara är något när man kommer hit. Man känner hur allt bara rinner av och det gäller både ung som gammal. Det är en härlig känsla när man åker in genom porten till campingen. Sen har vi bra service också, vår lotsservice har vi fått jättemycket cred för. En campingvärd följer alltid med gästen till campingplatsen, svarar på frågor och visar vad som finns och vart allt är.

Utflykternas gömda pärlor

Christer har campat och jobbat som volontär på Sollerön i 19 år och har koll på några gömda sevärdheter i Siljansbygden som alla kanske inte känner till.

– Springkällan utanför Rättvik är häftig, en vandringsled som tar en till en källa med vatten som sprutar rätt upp och aldrig sinar. Sen har vi ju Malibambo utanför Gesunda by, en plats dit Solleröbor flydde på 1300-talet för att undkomma Digerdöden. Hit kan man vandra och idag finns där en minnesplats med ett altare och en klocka. Sen är ju Sollerön en stor Vikingabygd med vikingaled, gravplatser och avrättningsplatser. För att bara nämna något av allt som finns att uppleva.

Vad händer på campingen i sommar?

Christer slår gärna ett slag för udden vid vattnet på campingen där man kan uppleva fantastiska solnedgångar och njuta av utsikt mot Gesundaberget. Det anordnas också en hel del aktiviteter på campingen så som vinprovning, piratskattjakt, Midsommarfirande, kräftskiva, musikquiz och After Beach med livemusik.

Nytt för i år är en helt ny minigolfbana och en ny grillkåta vid stugorna. Campingen har även en ny hemsida med en onlinebokning. Även lekparken får en renovering inför varje år med lite nyheter för barnen. Och ett tips från Christer till alla barn – missa inte linbanan och hoppkudden på campingen!

Kort fakta

Platser: 204 elplatser, 7 platser utan el, 8 ställplatser med el, tältplatsområde, 15 stugor
Prisexempel campingplats med el: 330kr/dygn (CC-medlem) 390kr/dygn (icke medlem)

Läs mer och boka på www.sollerocamping.se.

Intervju och text: Anna Isberg.

Rulla till toppen