– Tänk att vi har sådana fantastiska matproducenter på hemmaplan, säger Ulla Marklund från Strängnäs. Det är som att besöka Italien blott en timme hemifrån.
Under sensommaren och en bra bit in på höstkanten är Sörmland som gjord för fina gårdsrundor med husbil eller dragbil. Allra bäst är utbudet mellan augusti och oktober, då gårdsbutikerna dignar av nyskördade grönsaker och massor med svensk frukt.
Dessutom finns det säsongsöppna campingplatser som gör att du kan kombinera gårdsbesöken med avkopplande övernattningar vid en sjö eller ställplats.
Bästa tipset är att avvakta med att ställa av husbilen (höstarna verkar ändå bli allt varmare) och avsluta med en fin weekend mellan Trosa och Vingåker. Du som dessutom bor i Mälardalen kan ägna hela hösten åt att utforska olika gårdar och njuta av sörmländska smaker ända fram till jul.
– Så här års borde det inte vara tillåtet att köpa grönsaker och frukt som inte är svensk. Åtminstone inte så länge samma grödor odlas i Sverige, säger Lennart Nyberg som bestämt sig för att äta lunch på Magdakullan sydväst om Eskilstuna. Fördelarna med att besöka gårdsbutiker och mathantverkare på landsbygden är att de flesta har stora parkeringsytor.

Ju längre ekipage desto större utmaningar givetvis.
– Hos oss finns det plats både för cyklister och husbilsfolk. Det finns gott om parkeringsytor och fina måltidsupplevelser i köket, säger lantbrukaren Christer Nordqvist på Magdakullan.
Han har till skillnad från den klassiska bonden inte stannat i traktorn utan bestämde sig redan när familjen tog över hustruns ekologiska gård för elva år sedan (KRAV-certifierades redan 1976) att förädla gårdens kött och bjuda på fina upplevelser på landsbygden. Det började med köttlådor från Rödkullekorna och fortsatte med kaffe och tillbehör.

– Jag tänkte att det kunde vara trevligt att servera kaffe till kunderna när de kom för att hämta sina köttlådor och därefter har det utökats efterhand. Idag driver vi en åretruntöppen restaurang med á la carte, nämner Christer Nordqvist.
Totalt finns det ett hundratal köttdjur på gården av den anrika rasen Rödkullekor ”Rödkullan” som godkändes som en egen ras redan 1912. När det svenska lantbruket var som störst och gårdarna som flest fanns det runt 30 000 av dem i landet. Strax innan kriget (1938) slogs de både rasföreningarna för rödkulla och fjällras samman.
Under 1970-talet hade antalet minskat radikalt och när räddningsaktionen tog fart – för att rädda rasens existens – återstod bara 18 hondjur. Idag finns ett par hundra olika besättningar på lika många gårdar i mellersta och södra Sverige. Helt klart ett kulturarv som är värt att bevara.
Bortsett från gårdens eget kött, ostar från Hälleforsnäs, fisk från grannen och lokal pilsner från Eskilstuna så kan besökarna också njuta av magiska smörrebröd, enligt många till och med bättre än i Köpenhamn.
Den smörstekta Hjälmargösen med potatispuré, ångkokta rotfrukter och champagnesås är helt klart en favorit liksom den enorma råbiffen på oxinnanlår (200 gr) som serveras med bakad äggula, rödbeta, dijonsenap, kapris, picklad steklök och tryffelmajonnäs. Ja ni fattar.
Från Magdakullan fortsätter vi mot Katrineholm, Flen och Hälleforsnäs.

Eftersom Sörmland är stort kan det vara smart att välja en del av länet och hålla sig där för att slippa långa sträckor mellan olika producenter. Fördelen med Sörmland är att landskapet är helt magiskt vart man än vänder näsan och du som är intresserad av slott kan välja mellan massvis där flera av dem håller öppet för besökare.
En favorit är Stora Sundby vid Hjälmarens norra strand (mellan Kungsör och Katrineholm) som drivs av Mauritz och Ida-Sofia Klingspor. Bortsett från en promenad i den fina slottsparken, missa inte det, finns det också en välsorterad viltbod precis ute vid vägen där du kan köpa gårdens viltkött, grönsaker från andra odlare i trakten och goda drycker därtill. Exempelvis cider från sörmländska Pomologi.
Bruket i Hälleforsnäs grundades redan 1659, men det var först på 1800-talet som verksamheten tog ordentlig fart då företaget hade mer än 1 000 medarbetare på lönelistan. Under årens lopp har de tillverkat allt från kanoner och jordbruksmaskiner till rördelar, radiatorer, kaminer och köksredskap. 1997 gick företaget i konkurs och hela orten förlorande en stor arbetsgivare och bygdens identitet.
En gigantisk förlust för Hälleforsnäs, men också startskottet på något nytt och spännande, det som idag kallas för Framtidsbruket där en rad olika företag har sin verksamhet på det gamla bruksområdet.
Exempelvis Lena Engelsmark Embertsén och hennes make Ola Engelsmarks företag Högtorp Gård där de skapar fantastiska smakexplosioner av sådant som de hittar i skogen. Allra bäst är granskottsoljan (neutral rapsolja) på äkta vaniljglass med blåbär bredvid. Vi får smaka den populära granskottsglassen som tidigare tillverkades av en lokal glassproducent som inte finns kvar.
Lena hoppas att det ska gå att hitta en ny samarbetspartner så att hon återigen ska kunna erbjuda den populära sommarglassen. Hur den smakar? Så där magiskt försommaraktigt, lite rosmarin, lite harsyra. Helt enkelt smaken av svensk gran.

Vi fortsätter till Jürss mejeri i huset bredvid där Novali Karlsson låter oss smaka några av dess fantastiska hårdostar. Vi köper en bit Eneby, en Malma och grynig Svecia vid sidan om två granbarksostar, en mjuk ost med en aromatisk kitt- och vitmögelyta som är inlindad i ett hölje av granbark som fungerar som form.
Bäst smakupplevelse får ni om ni smälter osten i ugnen och äter den som en klassisk fondue. Gärna med honung ovanpå eller magisk granskottsolja från Högtorp gård.
Som tur är kan besökarna traska Sörmlandsleden runt den gamla Bruksdammen innan det är dags att äta middag. Dagen till ära en napolitansk pizza på Axel Johanssons Femhundra grader (efter ugnstemperaturen) i brukets gamla personal-matsal.

Jag tar en Getegott, en smarrig pizza bianco med chevré (getost), päron, pinjenötter, mozzarella och parmesan. Jag känner hur lyckan växer och hur kroppen stormtrivs. Lyckligtvis behöver vi inte åka härifrån utan kan övernatta på ställplatsen på brukets baksida för bara 200 kronor natten.
Viktigast av allt är att hinna besöka Osprey Farm & Studios (enbart öppet under lördagar mellan 12.00 och 16.00) strax utanför Strängnäs som drivs av Ina M Andersson och Johnny Andersson.

En helhetsupplevelse i köksträdgården som lägger grunden till fantastiska sommarminnen som du kan leva av under resten av året. Exempelvis vegetariska lunchrätter som tillagas över öppen eld, sallader, bröd, våfflor, vildmarkskaffe och surrande bin runtomkring.
Och så fortsätter det, från en matproducent till en annan. Caféer, krogar, grönsaksproducenter och bagerier. Det är inte svårt att hitta fina matproducenter i Sörmland, men däremot kan det vara svårt att hinna besöka alla på en och samma helg. Lyckligtvis finns det många helger under ett år.
FAKTA
Sörmlands Matkluster består av ett hundratal lokala företag som arbetar med småskaligt mathantverk. Du kan läsa om alla medlemsföretag på www.matkluster.se
Varje höst arrangeras en skördefest ”Aptitrundan höst” i mitten/slutet av september.
Bo: Hälleforsnäs ställplats. www.visitflen.se
Löts Camping (Strängnäs) www.lotcamping.se
Kungsör Ställplatskungsor.se
Företag att besöka: Magdakullan www.magdakullan.se
Högtorp Gård i Hälleforsnäs hogtorp.se
Jürss Mejeri i Hälleforsnäs webshop.jurssmejeri.se
Pizzeria Femhundra grader femhundragrader.se
Osprey Farm & Studio www.ospreysweden.se
Grinda Gårdsglass grindagard.se/glasscafe
Julita Gård och trädgårdar julitagard.se
Stora Sundby Slott storasundby.com
Emma Grön Krog & Kafé www.emmagron.se

















