Aldrig mer irriterande imma! Frosta av rutorna på halva tiden om du använder de här fyra enkla knepen.
Så här års vet du ungefär vad som väntar när du sätter dig i bilen – förmodligen immar rutorna igen och det blir omöjligt att se ut. Att trycka på defrostknappen är förstås steg ett men det finns mer att göra för att få bort imman på rutorna.
Det finns nämligen fyra enkla saker som du kan ta till för att imman ska försvinna på halva tiden. Filmen nedan är gjord av Mark Rober som experimenterat med många olika sätt och kommit fram till en gyllene formel för att snabbt få bort imman.
1. Sätt på värmen på högsta nivån
2. Sätt på luftkonditioneringen
3. Stäng av återcirkulationen (friskluftsintaget ska vara öppet)
4. Öppna sidorutorna en aning
Varför det är just så här du ska göra för att frosta av bilrutorna förklarar Mark Rober i klippet.
Mer tips!
Det finns ett annat trick som bör nämnas i det här sammanhanget. En minut innan man är på väg att parkera bilen ska värmen slås av helt – bara kalluft. Samtidigt öppnar man en bakre sidoruta på glänt för att effektivare vädra ut varmluften i kupén. Varm luft håller vattnet i den luft vi andas ut och det är det vattnet som sedan i värsta fall kan ge invändig is på rutorna (om man parkerar utomhus på vintern).
Den varma luften kan även ge invändig imma på rutorna, speciellt påtaglig i bilar som inte har luftkonditionering (som inte bara kyler utan även avfuktar). Kall luft kan inte hålla vattnet, den luften är alltså i praktiken torrare = mindre imma och ingen is på insidan.
Motsvarande fenomen kan vi uppleva en sommarmorgon när man går över en gräsmatta barfota. Var kommer vattnet från? Jo, det är den varma kvällsluften som kylts ner under natten och då klarar inte luften av att hålla lika mycket vatten, vilket fälls ut som dagg i gräset. Lite längre fram på dagen har daggen absorberats och torkat upp av solen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 760 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Jag har kattsand i en strumpa som man knytter igen sen tar jag en strumpa som träs över den andra strumpan och knytts igen du kan lägga den vsrt som helst i bilen funkar mycket bra.även i husvagnen.efter en tid bytter jag ut sanden som katter kan använda i sin låda kostar 2 slitna strumpor och sand för 3 kr