Så stoppar du tjuven!

Publicerad: 2021-08-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.

Den andra sommaren med pandemi, smittspridning och begränsad rörelsefrihet i Europa innebär sannolikt att fler väljer att semestra i Sverige. Det innebär också fler ovana husbils- och husvagnsägare, vilket inbrottstjuvar kommer att tycka om.

Och visst finns det risker. På senare år har det skett omkring 130 rapporterade stölder av och ur fordon varje dag under sommarmånaderna. Det finns en uppsjö av säkerhetsdetaljer till fritidsfordon, från extralås till avancerade narkoslarm som ska skydda mot att man blir sövd och rånad i sömnen – trots att ingen med säkerhet kan säga om det förekommit inbrott med hjälp av gas eller vilken slags gas det i så fall kan handla om.

Den som ständigt är rädd för inbrott får ingen trevlig resa. Men det finns enkla råd om hur man kan skydda sig mot tjuvar, och enkla stöldskydd som man kan montera själv.

Vi har kört genom Europa i många år och hittills klarat oss undan stölder och inbrott. Men det har funnits obehagliga situationer – som en kväll när vi parkerade utanför ett stort varuhus i södra Frankrike.

Vi ställde oss intill några andra husbilar och kände oss trygga som i en vagnborg i Vilda Västern. Tills vi tagit oss något glas vin och hörde de andra husbilarna ge sig iväg. Kvar stod vi på en öde parkering utan laglig möjlighet att ta oss därifrån. Det var inte så kul att se hur några bilar körde nära oss för att kolla in den där främmande fågeln från norr, men inget hände.

Det går aldrig att helt stänga tjuvar ute. Men man kan göra det så svårt som möjligt att ta sig in. Och efter hand har vi byggt ut skyddet på bilens svagaste punkter. Ett par på en camping i spanska Peñíscola berättade om hur deras enkla larm hade räddat dem från att rånas på en ställplats.

Så stoppar du tjuven!
Inre lås för bodelsdörren, hemmasnickrat för vår instegsbil och tillverkad av hoplimmade plywoodskivor.
Så stoppar du tjuven!
Låsets baksida. Det är tillsågat efter en mall av papp, sedan nedfasat för att passa exakt över låset och dörrkarmen. Möbeltassarna ser till att låset inte skaver mot inredningen.

Tjuvarna hade tagit sig in i tre bilar intill och stulit plånböcker och mobiler. Men det svenska paret vaknade av att signalhornet tjöt. Det väckte också grannarna och tjuvarna flydde.

Larmet de tillverkat själva var enkelt: En wire som trätts över ratten och fästs i ytterdörrarna på deras halvintegrerade bil. När någon försökte dra upp dörren utifrån spändes wiren över ratten och signalhornet tutade.

Hemma i Sverige testade vi idén med en lina. Det funkade på vår Fiat Ducato av 2012 års modell, signalhornet tjöt när linan spändes utan att motorn var igång eller tändningsnyckeln satt i.

Stöldskyddsföreningen rekommenderar att man fäster ett spännband mellan förar- och passagerardörr så att de inte kan öppnas utifrån. Bandet bör helst vara färggrant så att det syns tydligt utifrån.

Wiren över ratten fyller samma funktion, men innebär också att hela omgivningen väcks om någon försöker ta sig in. Den halvintegrerade bilens kanske svagaste punkt är bodelsdörren. På vår instegsmodell är låset av enklare modell och lär inte vara svårt att forcera. På insidan är det en större platta av plast med upphöjda ytterkanter. Lösningen blev att specialtillverka en spärr av trä som träs över låset och dörrkarmen.

Så stoppar du tjuven!
Plywoodbiten träs in över dörrlåset…
Så stoppar du tjuven!
…och trycks in över dörrkarmen. Att sätta dit det eller ta bort det går sekundsnabbt.
Så stoppar du tjuven!
En säkerhetsbåge ger bodelsdörren extra skydd mot inbrott, och fungerar utfällt som stöd när man ska ta sig in och ur fordonet.

Vi gjorde först en mall i papp och klippte undan för undan till den så att den passade precis och nådde en bit över dörrkarmen. Sedan tillverkades spärren med cirkelsåg och fasades ner för att kunna sitta stadigt över låset. Wiren över ratten och spärren på dörren innebär att vi känner oss trygga i bilen på natten.

Vill man ha ytterligare säkerhet kan man larma alla fönster med enkla och billiga larmkomponenter för under femtiolappen per styck.

När vi parkerat bilen för att exempelvis gå och handla fäster vi wiren över ratten, men spärren över dörren går ju inte att montera utifrån. Då är en säkerhetsbåge en bra lösning. Den innebär ett extra hinder för den som vill forcera bodelsdörren.

Säkerhetsbågen kostade en tusenlapp i inköp och var inte helt enkel att montera. Är man osäker är det bättre att låta en tekniker göra jobbet.

Det finns fler sätt att öka säkerheten. Vill man inte ha spännband mellan dörrarna eller wire över ratten finns det extralås att montera på insidan av dörrarna i förarhytten. Vill man skydda värdesaker i bilen finns det säkerhetsskåp från några hundralappar och uppåt.

De ska bultas fast men stoppar inte den mest ihärdiga tjuven – en husbilsägare vittnar om hur han monterat fast skåpet i golvet till garderoben, men att en tjuv förstört både garderob och golv i försöken att få loss det. Och vill man hindra den som tänker stjäla hela bilen eller husvagnen finns det relativt billiga spårsändare att gömma inne i fordonet.

Så stoppar du tjuven!

Tips för att förhindra stölder

• Lägg inte värdesaker synliga, varken i framsätet eller på instrumentbrädan.

• Ta med dig värdefulla ting in i sovdelen under natten.

• Välj nattparkering med omsorg. Stanna i ett område som känns tryggt, ställ dig intill andra bebodda fordon på en upplyst plats.

• Parkera, exempelvis utanför köpcentra, så att dörrarna är väl synliga för de som passerar förbi.

• Komplettera med extra lås där det går.

• Använd gärna rattkrycka, även på nyare fordon.

Rulla till toppen