Cykelhållare – det här är vad du ska tänka på

Publicerad: 2023-10-09   Uppdaterad: 2023-10-06

En härlig tur med husbilen eller husvagnen, då kan det givetvis vara trevligt att även ha med sig cyklar. Men det finns en del att tänka på innan du hänger upp hojarna på cykelhållaren och drar iväg. Framför allt för säkerhetens skull.

De flesta tillbehörsbutikerna inom campingbranschen märker tydligt att efterfrågan på hållare för de lite tyngre elcyklarna ökar.

– Det är cykelhållare för montering på bakväggen på husbilar som är mest populära. Däremot ser vi ingen ökning på höj- och sänkbara cykelhållare. Många kanske inte vet att sådana finns, eller så är det den lite högre prislappen som gör att de väljer enklare och fasta cykelhållare, säger Johan Paldanius på tillbehörsbutiken Camping4U i Sundsvall.

Han vill också tipsa dem som funderar på att köpa cykelställ att kolla igenom manualen innan köpet, oavsett modell.

Cykelhållare
Den enklare cykelhållaren finns i olika höga varianter och är smidig att passa in på en stabil plats på akterväggen på husbilen.
+ Klarar oftast en vikt på upp till 50–60 kilo. Två vuxencyklar och två barncyklar brukar hamna under den gränsen. Tämligen enkel att montera.
På grund av den ofta stora och ganska höga bakre plaststötfångaren på många campingfordon, kan det krävas hjälp att lyfta upp en tyngre cykel till hållaren.

– Du ska fråga dig om du kan montera produkten själv, eller om du bör ta hjälp av en verkstad. Om det sistnämnda gäller måste du vara ute i god tid under högsäsong för att få det gjort, poängterar Johan Paldanius.

Från Transportstyrelsens sida pekar de på att cykelhållare kan vara antingen tillfälligt eller fast monterade på ett fordon. Med det förstnämnda avses exempelvis att du har den på en dragkrok eller på ett takräcke på biltaket. 

– Då gäller allmänna bestämmelser för last, som krav på lastsäkring och att det måste finnas extra belysning och registreringsskylt om den ordinarie är skymd av last, förklarar Lars Billstedt, utredare på Transportstyrelsen.

Numera finns flera varianter av sänkbara cykelhållare, som gör pålastningen mindre kraft-
krävande. Hållaren lyfts upp och ner med vev eller eldrift.
+ För de tyngre eldrivna cyklarna är det välkommet att bara behöva lyfta dem några decimeter.
Mer komplicerade att montera, inte minst att dra fram el till hissmotorn. De är tyngre och kräver stabila fästpunkter på väggen. Kostar betydligt mer än en traditionell, enkel hållare.
I takt med att de tyngre eldrivna cyklarna bli vanligare har utbudet av kraftfulla cykelhållare ökat.
+ Klarar ett par tunga elhojar eller fyra normala trampcyklar.
Viktigt att de monteras på stabila delar av väggen eller fästs i underliggande rambalkar. Tyngden ökar på det bakre överhänget på husbilen, som kan påverka stabiliteten på vägen.

Är däremot cykelhållaren fastskruvad på en vägg med dolda skruvar/beslag och inte enkel att ta bort, bedöms den vara permanent fastsatt och utgöra en del av fordonet. I vissa fall krävs en registrerings-besiktning om fordonet ändras mycket.

– Om längden ändras med en permanent monterad cykelhållare, men att det ändå bedöms vara en mindre avvikelse i fordonets utstyrsel som inte försämrar dess säkerhet, då krävs inte registreringsbesiktning, tillägger Lars Billstedt.

 Han pekar också på att Transportstyrelsen inte gör sådana enskilda bedömningar och inte heller reglerar vem som får eller inte får montera en fast cykelhållare på fordon.

På plåtisar monteras oftast cykelhållaren på bakluckan, som ger lättillgängliga cyklar.
+ Den speciella cykelhållaren kläms fast runt ytterkanten på antigen den uppåtfällda bakluckan eller på den ena bakdörren. Rätt monterad ger sådana hållare inga skador på baklucka eller bakdörr.
Kan medföra besvär att öppna en baklucka som är behängd med tunga cyklar. Kolla noga hur mycket last sådana cykelhållare klarar.
Det går vanligtvis att fästa hållare för tyngre elcyklar och skotrar i de underliggande rambalkarna på husbilar.

– Men de ska givetvis sättas dit på ett fackmannamässigt och trafiksäkert sätt och tillverkarens anvisningar om montering och användning ska följas, betonar Lars Billstedt och fortsätter: 

– I grunden har alltid ägaren och föraren ansvar för att fordonet är i trafiksäkert och rätt utrustat skick. Utöver det ska både polisen i trafiken och besiktningsorganen i besiktningshallarna bedöma fordonen.

Det finns flera sorters fästen för cykelhjul på hållaren. Det är viktigt att sätta fast cykeln ordentligt.
Rulla till toppen