Vad gäller på campingen?

Publicerad: 2022-06-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

Vad gäller på campingen?
Så här kan det se ut vid ankomsten till en svensk ställplats och här använder man alltså det tyska ursprungsordet.

Campingplats behöver säkert ingen förklaring men begreppet ställplats är nog fortfarande lite osäkert för många. Det är en lite ”hemmagjord” översättning av det tyska ordet Stellplatz som ibland även förekommer i Sverige.

Primärt är dessa avsedda som övernattningsplats för husbilar, ungefär som en gästhamn för båtar. Med tidens gång har dock många av dem även valt att välkomna husvagnar och man kan ofta få stå där mer än en natt.

Det är viktigt att påpeka att ställplatsens regler sätts av den som driver anläggningen. Ibland kan också kommunala beslut vara gällande. Det finns ingen lag som reglerar vilken service som ska finnas, vem som är välkommen eller hur länge du får bo på platsen. Att husvagnar ofta utestängs handlar i de allra flesta fall om platsbrist.

På ställplatser blir det också mer och mer vanligt att du betalar en parkeringsavgift i en automat och får en kod på kvittot i de fall det finns en servicebyggnad att tillgå.

När det gäller campingplatser är det förstås samma sak, det finns inte några lagar för vad de ska erbjuda. Precis som när du tar in på ett hotell får du respektera det regelverk som gäller på den enskilda anläggningen.

Det finns ett antal campingplatser som tillhör branschorganisationen SCR, Sveriges camping- och stugföretagare, men medlemskapet betyder inte på något sätt att campingen skulle vara bättre eller sämre än någon anläggning som inte är med i denna organisation. Merparten av svenska campingplatser ingår emellertid inte i SCR.

Något speciellt campingkort krävs inte på någon svensk camping, men du bör kunna legitimera dig. Precis som ett hotell vill förstås campingen veta vem som bor på platsen om någon olycka inträffar.

Vad gäller på campingen?
Det finns ingen lag om avstånd mellan ekipagen på en camping men oftast bevakar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att gällande rekommendationer följs. /// FOTO: Lars-Åke Höglund

Nu har vi alltså slagit hål på myten om att det finns lagar eller myndigheter som styr hur våra campingplatser ska se ut.

En annan felaktig föreställning som ofta florerar, är att det måste vara en viss storlek på en campingtomt eller att det måste vara ett visst avstånd mellan ekipagen enligt gällande lag. Någon sådan lag finns inte, men det är viktigt att poängtera att kommunen kan besluta att ett visst avstånd mellan fordon ska förekomma på ortens campingplats.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som bevakar att regelverket följs. I Statens Räddningsverks allmänna råd för campingplatser från 2004 står det att avståndet mellan två campingenheter bör vara minst fyra meter. Också här kan krav från kommunen avvika.

Vad gäller på campingen?
Ställplatser är oftast en vanlig parkeringsyta, men ibland har man turen att erbjudas ett litet grönområde.
Vad gäller på campingen?
Det finns några oskrivna regler – som att tända grillen på opassande tider, när det blåser eller på platser som inte är ämnade för grillande.

Det är dessutom bra om en anläggning har en plan över tomtindelning, körvägar och släckutrustning. Och avståndet mellan släckutrustningar ska helst inte överstiga 50 meter. För byggnader på campingen gäller brandskyddslagen. Som gäst ska du alltså följa campingens regelverk.

Är du ovan campare ska du tänka på att ta reda på hur mycket ström du får när du sätter i kontakten, och följaktligen också veta vad olika saker i ditt fordon kräver. Oftast handlar det om 10 eller 16 ampere.

Som notoriska campare sedan 1960-talet blir vi glada varje gång vi möter en ny campare som förstått poängen med detta fria liv. Häromåret, i radioprogrammet ”Efter tre”, fick vi svara på frågor om vett och etikett på camping- och ställplatser.

Vad gäller på campingen?
Vintercamping är något riktigt härligt, men du ska helst inte åka på vinst och förlust utan ta reda på att det finns en skottad plats dit du kommer.
Vad gäller på campingen?
Kolla att bänken du diskar vid är avsedd för disk och slösa inte med varmvattnet.

Kanske blev våra svar vid intervjun en form av antiklimax eftersom det inte finns särskilda regler, utan mer sunt förnuft och att visa hänsyn och respekt för andra människor. Ska några enkla oskrivna regler punktas – ja då är det följande: 

• Gena inte över en bebodd campingtomt utan gå på campingens körvägar.
• Töm för allt i världen inte spillvatten eller latrin på annat ställe än anvisad plats.
• Man tvättar förstås inte kläder eller borstar tänder vid en diskplats.
• Kolla när det ska vara tyst på just den plats där du bor.
• Tänk på diskretion om någon har svårigheter att parkera eller kanske sätta upp ett förtält. 
• Det är inte alltid det passar att tända grillen, exempelvis när det blåser.
• Skölj inte disken under rinnande vatten i campingens servicehus.

Vi hoppas verkligen att alla som har valt campinglivet som en ny variant för sin semester/fritid ska kunna njuta av detta och inte minst av allt ni ser och gör under resorna mellan övernattningarna. 

Kom ihåg att precis som på hotell får du som gäst respektera reglerna på plats. Emellertid bör det poängteras att det finns massvis med svenska camping- och ställplatser som verkligen gör allt för att du som gäst ska trivas.

Rulla till toppen