Kontroversiella beslutet klart: Vägavgifter på autobahn

Publicerad: 2017-04-03   Uppdaterad: 2018-01-09

Ett kontroversiellt förslag om att införa vägtullar på tyska autobahn blir verklighet. Kritiken mot förslaget har varit hård – grannländerna hävdar att avgifterna diskriminerar utländska bilförare och Österrike har redan beslutat att överklaga beslutet. Europeiska Kommissionen har gått med på en kompromiss för att avgifterna inte ska bli ännu mer orättvisa mot utländska förare. Förslaget...

Ett kontroversiellt förslag om att införa vägtullar på tyska autobahn blir verklighet.

Kritiken mot förslaget har varit hård – grannländerna hävdar att avgifterna diskriminerar utländska bilförare och Österrike har redan beslutat att överklaga beslutet. Europeiska Kommissionen har gått med på en kompromiss för att avgifterna inte ska bli ännu mer orättvisa mot utländska förare.

Förslaget går ut på att avgiftsbelägga autobahn för att minska trängseln och utsläppen. För turister kostar ett tiodagarspass 2,50 euro (cirka 25 kronor) för de klimatsmartaste bilarna. Men för bilar som släpper ut mer blir det dyrare. Det finns tillfälliga tullpass på upp till två månader att köpa för upp till 50 euro (475 kronor).

För utländska bilförare ska avgiften gälla på motorvägarna med start 2019.

Ett årspass kostar 130 euro (cirka 1.250 kronor) för både tyska och utländska förare, men tyska förare som kör en bil som klarar de senaste Euro 6-utsläppsreglerna får i princip tillbaka pengarna eftersom fordonsskatten sänks. Bensinbilar betalar mindre än dieselbilar.

Pengarna ska gå till att rusta upp vägnätet, skriver DN.

Rulla till toppen