Ta med hunden i bilen – detta gäller

Publicerad: 2017-02-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Klart att hunden ska med på semestern! Människans bästa vän är en härlig partner att ha med på husvagns- eller husbilsresan och ett utmärkt sätt att komma ut och få motion på semestern. Men det är viktigt att se till att hunden sitter säkert. Precis som i vanliga personbilar måste hunden i husbilen antingen sitta...

Klart att hunden ska med på semestern! Människans bästa vän är en härlig partner att ha med på husvagns- eller husbilsresan och ett utmärkt sätt att komma ut och få motion på semestern.

Men det är viktigt att se till att hunden sitter säkert. Precis som i vanliga personbilar måste hunden i husbilen antingen sitta i en bur som är förankrad i golvet eller i en hundsele (hundbälte) – att åka med hunden lös är olagligt och livsfarligt. Den här regeln infördes 2010 och är förmodligen okänd för många.

Ta med hunden i bilen – detta gäller

Böter om hunden inte sitter säkert

Polisen kan bötfälla hundägare som har hunden lös i bilen och bötesbeloppet ligger på 1.500 kronor per hund. Men straffet kan bli högre än så. En kvinna dömdes 2014 till 40 dagsböter för att ha kört bil med hundvalpen i famnen.

Om du inte säkrar hunden finns risk för att den blir en projektil om du skulle behöva bromsa eller om du krockar. Det innebär att både du, dina passagerare och förstås hunden kan skadas allvarligt, eller ännu värre.

En hund på 15 kilo väger i själva verket 600 kilo om du krockar i 50 km/h, och nästan två ton om du krockar i 90 km/h, enligt NTF.

Undantaget: Brådskande transport till veterinären

Det finns ett undantag till reglerna om att ha hunden fastspänd, och det är om hunden är sjuk eller skadad. Då är det tillåtet att köra hunden till veterinären – förutsatt att transporten är brådskande – så länge det inte finns risk för att djuret kan lida.

Ta med hunden i bilen – detta gäller
Foto: Bigstockphoto

Håll koll på temperaturen

Förutom att hunden sitter säkert är det också viktigt att hålla koll på temperaturen. En bil blir snabbt extremt varm på sommaren, och även under soliga vår- och höstdagar. Det krävs inte speciellt hög utetemperatur för att husbilen eller dragbilen ska bli obehagligt varm.

I vårt eget test blev en svart bil mer än dubbelt så varm på bara en timme med en yttertemperatur på 31 grader. Några timmar senare var temperaturen i bilen hela 73 grader.

Det finns regler som säger att en hund inte får lämnas ensam i en stillastående bil i mer än tre timmar, och riskerar utetemperaturen stiga till mer än 25 grader får hunden inte vara ensam i bilen alls.

”Veterinärer får varje år behandla hundar och katter som fått värmeslag när de lämnats kvar i bilen av sina ägare”, skriver Jordbruksverket.

Läs mer: Även skugga är farligt för din hund

Vatten och rast var sjätte timme – minst

En hund ska erbjudas vatten och rastning åtminstone var sjätte timme under transport, skriver Jordbruksverket. Helst ska hunden erbjudas vatten hela tiden och det finns särskilda skålar som förhindrar vattnet från att spillas ut på golvet.

Fler nyttiga hundtips

• Bind inte fast hunden i dragkroken eller vid bilen. Varje år rapporteras det om fall där bilägaren kört iväg när hunden fortfarande är fastbunden.

• Det finns föreskrifter om hur stort hundutrymmet behöver vara för att ge en naturlig sittställning.

• Det kan vara bra att försöka vänja hunden vid bilen eller husbilen innan ni åker iväg så det inte kommer som en överraskning.

• Om hunden inte trivs i bilen, eller om du inte kan spänna fast den, är det bättre att hunden tar in på djurpensionat.

Rulla till toppen