Fortfarande 120 km/t för husbilar över 3,5 ton

Publicerad: 2010-08-20   Uppdaterad: 2010-08-20

  Transportstyrelsen har studerat behovet av en särskild hastighetsbegränsning för personbilar klass II med totalvikter över 3,5 ton. Slutsatsen är att det inte behövs. Anledningen är att konsekvenserna för ägare och förare till personbilar klassII inte står i proportion till vad den marginella säkerhetseffekten torde uppnå. Därmed avslutar transportsyrelsen ärendet vilket innebär att personbilar klass...

 

Transportstyrelsen har studerat behovet av en särskild hastighetsbegränsning för personbilar klass II med totalvikter över 3,5 ton. Slutsatsen är att det inte behövs.

Anledningen är att konsekvenserna för ägare och förare till personbilar klassII inte står i proportion till vad den marginella säkerhetseffekten torde uppnå.

Därmed avslutar transportsyrelsen ärendet vilket innebär att personbilar klass II åker i samma fart som just – personbilar.

Man betonar att man sänkt hastigheten från 90 till 80 på cirka 1 200 mil av det svenska vägnätet och att andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder ständigt pågår, exempelvis utbyggnaden av vajerräcken som ger mötesseparerade vägar.

Transportstyrelsen betonar i sitt meddelande att det torde vara mer effektivt och motiverat att se över fartgränser för de cirka 1 840 bostadsinredda fordon i landet som väger mer än 7,5 ton. Den frågan har dock inte utretts.

Husbilen på bilden visar Hymer B-klass 694 som väger 4 ton och susar fram i 120 – även i fortsättningen.

Rulla till toppen