Fixa högre lastvikt på husvagnen

Publicerad: 2013-01-14   Uppdaterad: 2015-07-29

För låg lastvikt på husvagnen kan leda till böter för övervikt, men med utökad B-behörighet får du dra tyngre husvagnar – här får du veta hur du får högre lastvikt på din husvagn. Sedan den 19 januari 2013 gäller det tredje körkortsdirektivet. Då får man, med utökad B-behörighet, köra bil och släp med sammanlagd totalvikt...

För låg lastvikt på husvagnen kan leda till böter för övervikt, men med utökad B-behörighet får du dra tyngre husvagnar – här får du veta hur du får högre lastvikt på din husvagn.

Sedan den 19 januari 2013 gäller det tredje körkortsdirektivet. Då får man, med utökad B-behörighet, köra bil och släp med sammanlagd totalvikt 4 250 kilo. Dessutom får vagnens totalvikt vara tyngre än dragbilens tjänstevikt, (men inte tyngre än bilens högst tillåtna släpvagnsvikt).

Många moderna familjebilar får dra mer än vad körkortet tillåter, till exempel Volvo V70 som i många varianter tekniskt är godkänd för dragvikten 1 800 – 2 000 kilo, men man kan inte dra mer än cirka 1 250 kilo – om föraren har B-körkort. För många bil- och husvagnsägare kommer därför den nya sammanlagda vikten 4 250 kilo som en efterlängtad förbättring. Haken är att husvagnen är registrerad med totalvikt anpassad för B-behörighet på körkortet. Hos bilprovningen liksom hos importörer och tillverkare tror man att många vill ha sin vagn uppvägd. Problemen med de låga lastvikterna är allmänt omvittnade, och de kan gå att åtgärda.

Totalvikten går i många fall att ändra. Med hjälp från tillverkare eller importör kan man lösa problemet relativt enkelt, och till en kostnad som ligger långt under vad det kostar att köpa en ny och tyngre vagn. Vi besökte Västerås Husvagnar en kväll i december när Robin Falkenhem, teknisk expert hos Bergholm, informerade om tredje körkortsdirektivet och om hur man gör när man vill väga upp sin husvagn för högre lastvikt.

Om husvagnens lastvikt är låg så kan det vara en vagn som av tillverkaren är angiven med olika alternativa totalvikter, men registrerad ”viktsänkt” för att klara de körkortskrav som körkort B utan utökad behörighet ger. (Bil och släp max 3 500 kilo, släpets totalvikt lägre än bilens tjänstevikt).

Då finns det möjligheter att ”väga upp” vagnen igen. Man behöver ett intyg från tillverkaren eller importören, i andra fall räcker det med att begära en besiktning med högre totalvikt.

Enklast går det om vagnen är av årsmodell mellan 2005/2006 – 2010 och det i typgodkännandet finns angivet alternativa totalvikter. Om så är fallet räcker det med att beställa ett intyg från importören eller producenten som visar att vagnen är byggd för att klara även de tyngre viktalternativen, och hos bilprovningen göra en besiktning och registrera vagnen med högre totalvikt.

Kostnaden stannar då vid priset för en registreringsbesiktning: 940 kronor plus den avgift importören/tillverkaren vill ha för intyget (minst 1000 kronor)

Vagnar som är av årsmodell 2005 och tidigare, behandlas olika beroende på vad som står i tilläggstexten på registreringsbeviset.

Om vagnen är registrerad före den 1/1 -05 eller på registreringsbeviset har texten ”Mått och vikter enligt 97/27/EG” krävs att man byter påskjutsbromsen, en åtgärd som kostar cirka 7 000 – 8000 kronor.

Om vagnen är registrerad före 1/1-05 och saknar texten ”Mått och vikter enligt 97/27/EG” räcker det med att man byter till däck eller kulhandske med högre viktklassning. Då skall vagnen godkännas med lastvikt på minst 100 kg + 10 kilo per kvadratmeter bodelsyta, en viktförändring som vanligen ger cirka 250 kilos lastvikt. 

För nyare husvagnar, inregistrerade 2010 och framåt, krävs normalt en teknisk förändring, byte av påskjutsanordning för att få igenom viktförändringen. Kontrollera med din vagns tillverkare eller importör, och fråga hur du skall gå tillväga med just din vagn. Med hjälp av vagnens registreringsnummer kan de avgöra om en viktändring är möjlig och vad som i så fall krävs.

Så här får du utökad B-behörighet:
Beställ tid för uppkörning hos transportstyrelsen. Vid uppkörningen skall du köra i varierande trafiksituationer i minst 25 minuter och uppkörningen innehåller säkerhetskontroll samt vissa manövrar, till exempel backning runt ett hörn. Fordonskombinationen som används skall väga mellan 3 500 och 4 250 kilo, släpet skall vara utformat så att man inte kan se igenom eller över det. Kostnaden är 800 kronor plus eventuell avgift för lånefordon.

Vad betyder…
Husvagnens tjänstevikt
: Vikt i körklart tillstånd inklusive full vattentank och full gasolflaska.
Husvagnens totalvikt
: Husvagnens högsta godkända vikt (tjänstevikt + max last).
Lastförmåga:
Skillnad mellan totalvikt och tjänstevikt.
Bruttovikt:
Den vikt som visas vid vägningstillfället.
Tågvikt:
Den sammanlagda vikten av dragbil och släp

Rulla till toppen