• 7 svar
Gasoltest
2019-04-16 kl 13:42

I senaste numret finns det en artikel om gasol och säkerhet runt det. Där står det att Bilprovningen testar med 0,8 bar men hur kan det bli det när de kopplar in sig före tryckregulatorn?

Opel Insignia 2,0T Sports Tourer -11
Cabby C61 -99
2019-04-17 kl 12:49

De menar kanske fram till den?
Eller så står det fel, som så ofta i olika media.

2019-04-17 kl 17:39

apersson850 skrev:
De menar kanske fram till den?
Eller så står det fel, som så ofta i olika media.

Nu förstår jag inte vad du menar. Det är ju inte bara vad det står där, jag har själv sett hur de gör.

Opel Insignia 2,0T Sports Tourer -11
Cabby C61 -99
2019-04-17 kl 18:07

Det kan aldrig mer än 30 millibar så länge man kopplar in sig före regulatorn (undantag vagnar med Primusvärmare där pannankräver högre tryck och vissa äldre tyska vagnar där man har 50 millibar regulator, ofast äldre importvagnar.

Lämnar man in den på husvagnsverkstad så provtrycker dom alltid efter regulatorn med ett lite högre tryck för att få lite säkerhetsmarginal på tätheten i systemet.

2019-04-18 kl 05:00

på dom äldre Primus värmare är det 500 Mbar på regulatorn. Böt ut min gamla då den var från -92,och den var på 500 Mbar.Är det någon åldersklassning på regulatorer liknade Gasolflaskor, någon som vet. Och vad är det för lim till kopplingar med gäng som man använder.Lin och gängtejp får man ju inte använda.

2019-04-18 kl 09:01

R-line skrev:
Det kan aldrig mer än 30 millibar så länge man kopplar in sig före regulatorn (undantag vagnar med Primusvärmare där pannankräver högre tryck och vissa äldre tyska vagnar där man har 50 millibar regulator, ofast äldre importvagnar.

Lämnar man in den på husvagnsverkstad så provtrycker dom alltid efter regulatorn med ett lite högre tryck för att få lite säkerhetsmarginal på tätheten i systemet.


Man får skilja på provtryckning och täthetskontroll!

Provtryckning skall utföras när systemet är nyinstalerat utan lågkännare mm, endast rörsystemet.

Täthetskontroll utföres årligen där trycket inte får överstiga vad den svagaste komponenten tål i tryck och det är ofttast lågkännarna som är godkända för olika maxtryck beroende på typ och utförande.

Så 8 millibar anses nog ligga i den övre gränsen innan något skadligt skall hända och alltid före reduceringsventilen så hela systemet kontrolleras.

De som plockar bort reduceringsventilen och "provtrycker" med ett högre tryck än föreskrivet bör då också ta reda på vilka komponenter som systemet är utrustat med och och var resp. maxtryck för resp. komponent ligger så ingen komponent kommer till skada.

Märks oftast inte förän lite senare när man skall använda utrustningen att den inte funkar som den ska.

Systemmässiga kunskaper är inte fel om man ska pilla med system där fel handlag kan innebära säkerhetsrisker.

I övrigt så innehåller reduceringsventilen ett gummimembran som under tid åldras så ett byte av denna samtidigt som man byter slangen som får vara max 5 år (skall vara märkt med årtal) är ett bra riktmärke. Då vet man när prylarna är bytta och att de fungerar.

2019-04-18 kl 12:58

Det stämmer Hagbard, täthetsprovning bör göras efter regulatorn, men med ett maxtryck med plus 15-20% vad regulatorn kan leverera för att få lite marginal när vagnen hoppar och skakar om på vägen.

Om man tittar på dom vagnar som är utrustade med gasolomkopplare typ duokontroll så täthetskontrolleras dom alltid efter reduceringsventilen.

Tyvärr vet inte Bilprovningen hur man testar vissa gasolomkopplare och har inte utrustning och kunskap för det utan påstår att det läcker gasol när dom testar på sitt vanliga sätt.

 • 7 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206