Begbil med fräscha däck – eller vänta nu lite…

Publicerad: 2017-05-01   Uppdaterad: 2018-01-09

Däck är superviktiga för bilens prestanda och du vill naturligtvis ha ett bra mönsterdjup, annars är de väldigt dåliga på blöta vägar. En titt in i hjulhuset på den begagnade bil du planerar att köpa brukar räcka. Men se på den här filmen och få en tankeställare, du kan bli så blåst att du inte anar…

Ända sedan Hedenhös har vi på redaktionen tjatat på er läsare: köp bra däck! Skillnaden mellan bra och dåliga däck är enorm. De finaste premiumdäcken är underbara och får din bil att prestera på topp. Men billiga budgetdäck gör en bra bil dålig – och det vill du ju inte.

När vi testar däck upplever vi detta på ett väldigt konkret sätt och vi förmedlar gärna denna viktiga kunskap till dig: det finns inget som gör din bil så bra som fina däck och det finns inget som gör din bil så usel som dåliga däck. I stort sett alla egenskaper som din bil har förmedlas via däcken. Ungefär fyra handflator med gummi som ska fixa allt.

På torr asfalt presterar flertalet av däck hyggligt. Men när det regnar brukar skillnaderna bli större, ibland gigantiska. Förmågan att förflytta regnvatten förbi däcksmönstret hänger intimt ihop med slitaget. Ett litet mönsterdjup på två–fyra millimeter presterar betydligt sämre än ett däck som har sex–åtta millimeters djup. Orsaken är att stora mängder av vatten måste transporteras förbi däckmönstret. Går inte det kan bilen vattenplana och däcket lyfts upp – helt utan grepp.

Bra däck är en investering i säkerhet men vi vet ju alla att det brukar finnas gott om hål som behöver fyllas i hushållsbudgeten. När man köper en begagnad bil är det därför viktigt att kontrollera mönsterdjupet på däcken. Slitna däck innebär att du måste lägga på några tusenlappar innan bilen är säker igen.

Filmen längst upp på sidan visar hur lätt det är att med en maskin skära ut ett nytt, djupare däckmönster ur ett slitet däck. Vid en hastig titt i hjulhuset kan du få intrycket av att däcken är ganska fräscha och inte behöver bytas på ett bra tag. Men kolla noga, handskurna däck går att avslöja på att de tvärgående mönstren helt eller delvis är borta. Likaså saknas ”slitagevarnaren”, den tvärgående ribba i mönsterdjupet som markerar lagliga slitagegränsen 1,6 millimeter.

  

Rulla till toppen