Polisen: Ta med rätt resehandling till Danmarksresan

Publicerad: 2017-05-09   Uppdaterad: 2017-05-15

  ID-kontrollerna vid Öresund är borttagna men själva gränskontrollen ändras inte, eftersom det är två helt olika system. Precis som förut gäller det att ha rätt resehandlingar med sig, vilket polisen i Lund informerar om i videofilmen. Är man svensk medborgare behövs antingen pass, nationellt ID-kort eller ett giltigt körkort som är utfärdat i ett...

 

ID-kontrollerna vid Öresund är borttagna men själva gränskontrollen ändras inte, eftersom det är två helt olika system. Precis som förut gäller det att ha rätt resehandlingar med sig, vilket polisen i Lund informerar om i videofilmen.

Är man svensk medborgare behövs antingen pass, nationellt ID-kort eller ett giltigt körkort som är utfärdat i ett nordiskt land. Med körkortet i plånboken är det alltså inte nödvändigt att ta med sig pass, men har man hela familjen med sig gäller det förstås att tänka på att de också har rätt resehandlingar.

Utländska medborgare har dock mer att tänka på. De måste kunna visa giltig visering, i de fall det behövs. Personer som har uppehållstillstånd i Sverige, eller annat land, måste ha detta med sig.

För resenärer som pendlar går resan snabbare numera. Förut stannades till exempel tågen för att kontrollera resenärers ID-handlingar, eftersom det var transportörens ansvar. Systemet med ID-kontroll infördes hösten 2015.

Kravet på att kontrollera resenärernas ID-handlingar upphörde 4 maj. Regeringen meddelade då att gränskontrollerna ska skärpas, samtidigt som polisen i Skåneregionen var tveksam till detta utan att det först tillförs mer resurser. För att få en fullständig kontroll vid Öresund skulle antalet poliser behöva fördubblas från dagens 130 till runt 250–280.

Rulla till toppen