• 1 svar
VIKTIGT ATT VÄGA!!
2012-09-03 kl 14:54

I senaste numret av "Husbil och husvagn" kan vi i avsnittet KONSUMENT hitta en artikel med rubriken "Räkna på viktmarginalerna" av Lars Erik Paulsson som arbetar för Husvagnbranschens Riksförbund.
Artikeln berättar att "Sedan några år utnyttjar de flesta tillverkare möjligheten att låta utfärda ett EU-typgodkännande för husbilar". Samt varför vikten på två till synes identiska fordon, enligt ett EU-direktiv, kan och får skilja +- 5 % av i katalogen angiven "Vikt i körbart skick".

Visserligen berör saken ännu inte husbilar och husvagnar eller har någon som helst juridisk betydelse, utan visar bara på branschens vilja att öppet deklarera att och hur en bil kan ha en starkt reducerad lastförmåga, i stället för att tiga om det som i dag.

Nu är det ju inte så mycket en husbilsägare kan göra åt saken förutom att väga sin bil och se hur mycket det sedan går att lasta. Men det är en helt annan sak om man är på väg att köpa en husbil eller husvagn.
Som exempel går det att tjäna cirka 300 kg lastförmåga genom att välja rätt exemplar av bilar som uppges ha vikt i körbart skick runt 3 ton. Det är nämligen så mycket som det tillåts variera mellan olika exemplar. Med andra ord så gäller det att få fordonet vägt med stipulerad mängd vatten, gasol och gråvatten innan man gör sitt val. Och varför inte låta väga alla bilar som man spekulerar på.

 • 1 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206