Översikt: Husvagnar med frontkök

Publicerad: 2019-09-09   Uppdaterad: 2023-04-18

I husvagnsbranschen har frontkök blivit årets grej – i varje fall påstår var och varannan återförsäljare det. Men är det en planlösning som har goda utsikter att bestå, eller är det bara en fluga för i år?

Första gången i modern tid som Husvagn & Camping kom i kontakt med en husvagn med frontkök var i utgåva 3/2016 då en Adria Adora 613 HT synades i sömmarna. Halvåret senare var det dags för en Kabe Imperial 630 FK och redaktionen både hoppades och trodde att husvagnsindustrin skulle bombardera sina generalagenter med denna öppna planlösning. Med facit i hand blev det inte så. 

Det är först nu – tre år senare, som det börjar fyllas på i leden. I dagsläget är det Kabe och Adria som går i bräschen med fem modeller vardera. Dessa är i sin tur fördelade på olika vagnstorlekar och valmöjligheter till olika sängalternativ och antal sovplatser. 

Översikt: Husvagnar med frontkök

– Frontköksmodellerna har gott om utrymme i köksavdelningen och bra rymd, något som oftast är sammankopplat med ett panoramafönster. Vi sålde för inte så länge sedan en husvagn till en kock som bara älskar planlösningen med frontkök. Det handlar mycket om känsla i kombination med det praktiska när man väljer husvagn. Min egen favorit är Adria Alpina 753 HK som är en närmast magisk barnkammarvagn, säger Mikael Asp, platschef på M&M Caravane i Bro, som själv har tre barn. 

Än så länge finns det 14 frontkökshusvagnar på den svenska marknaden. Om fler är på ingång får framtiden utvisa. Svar får vi troligtvis inom kort då 2020-vagnarna snart lanseras på diverse pressvisningar runt om i Europa.

Översikt: Husvagnar med frontkök
Översikt: Husvagnar med frontkök
(KLICKA FÖR STÖRRE BILD)
Rulla till toppen