Vintercamping – en fråga om attityd

Publicerad: 2019-01-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

Vintercamping – en fråga om attityd

Många vintersportorter har också välutrustade campingplatser. Det vanligaste är att gästerna stannar under hela säsongen. De kör upp husvagnen på hösten, bygger ett stabilt förtältsgolv, reser ett välsytt vinterförtält eller en förstuga med träväggar och väntar sedan in den första snön hemma. 

När vintervädret kommer blir det sedan många bilresor till campingen där värmen i vagnen slås på via internet eller genom telefonsamtal till campingvärden.

En husvagn som är anpassad för vintercamping är oerhört behaglig att använda. Det är lätt att hålla en skön inomhustemperatur och i den varma garderoben vid pannan torkar snabbt kläder som blivit fuktiga under dagens äventyr ute i naturen.

Vintercamping – en fråga om attityd
På tur med enbart ryggsäck och lättviktstält på ryggen är ett enklare och betydligt primitivare campingalternativ.

Vintercamping i hela landet

Idag är det inte bara de stora vintersportorterna i fjällen som har öppna campingplatser. Även längre söderut i landet finns det möjlighet att ha husvagnen säsongsuppställd på camping för att komma nära naturen. Vintern kan vara behaglig även utan snö.

Vinteröppna campingplatser har, nästan utan undantag, servicehus med dusch, bastu, kök och ofta tvättstuga och torkrum. För många gäster är bastun den självklara mötesplatsen efter dagens äventyr.

Vintercamping – en fråga om attityd
Mysfaktorn i en husvagn vid vintercampande är inte bara hög, den är gigantisk.

Skandinaviska märken

Det är ingen tvekan om att de skandinaviska tillverkarna har ett försprång när det gäller genomtänkt utrustning i både husvagnar och husbilar. Det handlar bland annat om att vatten- och avloppssystemen konstruerats så att de faktiskt fungerar oavsett hur kallt det blir ute. 

Det finns naturligtvis en del begränsningar i vintercamping. En husvagn, och i än högre grad en liten husbil, har begränsade utrymmen och det går inte att ta med sig lika mycket utrustning som om man hyr en stuga. Men det finns de som går på stugturer i fjällen med en ryggsäck på 60-90 liter och vintercampare i husvagnar och husbilar har oerhört mycket mer plats för alla prylar.

Vintercamping – en fråga om attityd
Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar.

Smart packning spar tid

Det är både enklare och kräver mindre tid att ha en liten, genomtänkt packning. Med alla pinaler instoppade på rätt plats finns det få saker som går att jämföra med att komma tillbaka till sitt rullande hem efter en dag i skidbacken eller på fjället. Mysfaktorn är inte hög, den är gigantisk!

Totalt finns det mer än 6 000 säsongsplatser på vinteröppna campingplatser i landet. Ytterligare några tusen familjer använder sin husvagn eller husbil över jul och nyår, under sportlovsveckan eller över påsk.

Vintercamping – en fråga om attityd
Servicehus kan ibland vara utan service. TILL HÖGER: Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar.

Ofta ligger det campingplatser i direkt anslutning till stora skidbackar och skidspår. Hör efter med turistinformationen i det område som lockar dig mest, men gör det innan du åker. När det är högsäsong kan det vara fullbokat på de populäraste platserna.

Vad krävs för att få en trevlig vintersemester i husvagn eller husbil?

Det är inte speciellt besvärligt att vintercampa, men du måste förbereda dig och ditt fordon. Snö och kyla ställer högre krav på utrustningen.

Låt gärna en verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en del som du själv måste ta ansvar för.

Vintercamping – en fråga om attityd
Vi har fyra årstider – nyttja dem på bästa möjliga vis.

Checklista med viktiga kontrollpunkter

De flesta gäller både husvagn och husbil

• Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Om värmepannan slocknar under resan riskerar du annars att komma fram med en djupfryst vagn. Då är det bara att vända hem igen. 

• Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Om det har några år på nacken kan du testa det på till exempel en bilverkstad eller en bensinstation.

Vintercamping – en fråga om attityd

• Du måste ha vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck, på både bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. 

• Även husbilar med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck på drivhjulen, men framhjulsdrivna bilar ska ha vinterdäck även bak. Åker ni utomlands har flera länder lag på att snökedjor ska finnas med i bilen under vintersäsongen.

• Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt och du inte är ansluten till el går det åt mycket gasol. För att slippa att gå ut i kylan om gasolen tar slut mitt i natten kan du montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan.

När du kommit fram till din vintercamping är det några saker kvar att tänka på:

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul, annars finns risk att vagnen fryser fast.

• Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du bli tvungen att lämna fordonet kvar tills det blir mildare väder.

Vintercamping – en fråga om attityd

• Lägg inte elkabeln direkt på marken eller i snön. Risken är stor att kabeln fryser fast. Många vintercampingplatser har speciella linor där du kan hänga upp elkabeln.

• Har reduceringsventilen ett ventilationshål? Vänd det nedåt så minskar risken att ventilen fryser.

• Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem. Tänk på att också skotta av taket. 

• Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Ventilationen måste vara öppen. Behovet av luft ökar om det blir myskvällar med tända stearinljus och om ni är många i sällskapet.

• Tänk på den ökade brandrisken. Skaffa en brandsläckare, brandfilt och annan utrustning som behövs för att snabbt kunna rädda situationen om det börjar brinna. Montera minst en brandvarnare i vagnen/bilen.

Rulla till toppen