Nybörjar hjälp / av Diffy

 • 7 svar
Nybörjar hjälp
2018-08-02 kl 11:33

Jag har sedan flera år varit sugen på att skaffa husvagn men inte gjort nått åt saken. Men så såg jag att furuvik camping hyrde ut Spretans nya kabe classic 560 med barnkammardel vagnar som kommer ut i september. Så ja vi hyrde en natt och gick på parken och både jag och familjen blev sugna på en egen.. men vi har inte pengar att köpa en sådan och vi vet inte ens om vi skulle gillade det fler än en natt...

Så vi funderar på att köpa en billigare begagnad vagn, men det ska ändå få plats 2vuxna och 2barn 8 och 10år så vore ju skönt att slippa bädda sängar varje kväll och ha en barnkammardel.
Vad ska man tänka på när man köper begagnat? Köpa från en butik eller privat? Toa är ett måste, gärna myggnät och takfönster. Myggnät till ytterdörren var ju kanon att ha då det va så varmt och knott och mygg, har alla vagnar myggnät?

Vad är sköna bekvämligheter som borde finnas? Skulle behöva veta bra att ha saker bra att veta. Vi kommer endast att bo i den på somrarna istånnafall. Och hur mycket pengar ungefär borde man minst lägga? Vill ju ha en vagn som håller länge om vi nu blir frälsta helt :)

Kan man använd toaletten hela tiden eller bör man gå på service hus? Ac är det nått man kan installera sen eller finns det något annat bra tips att få svalka i vagnen?

Hur gör man med packning måste man ha allt i bilen?

Sen tips på bra återförsäljare nära sthlm :)

2018-08-02 kl 12:50

Oj, det var mycket på en gång. Jag börjar väl lite, så får fler fylla på.
Butik eller privat? Privat bör vara billigare än butik eftersom garantier saknas. Butik omvänt lite dyrare (men inte alltid eftersom privatpersoner ibland prissätter efter butikspriser), men tryggare eftersom man har garanti och kan reklamera om något går sönder. Sen finns det ju seriösa och mindre seriösa firmor också...

Nä, alla vagnar har inte myggnät för dörren. Äldre vagnar saknar det oftast och jag upplever att det kom först på sydeuropeiska vagnar.

Vad gäller olika vagnars planlösningar och finesser så är mitt tips att besöka nån större firma och kolla in olika vagnar och fabrikat. Det är nog enklaste sättet att avgöra vad ni gillar och ogillar. Då får ni även en uppfattning om vad olika vagnar och årsmodeller kostar.

Hur mycket man bör lägga är svårt att svara på och beror ju på hur mycket ni vill betala. Generellt kan man väl säga att ju äldre och billigare, desto svårare hitta ett fint o friskt exemplar. Men visst går det hitta pärlor även bland dom, om man letar lite. Är man okunnig så kan ju seriösa firmor med testprotokoll vara att föredra. Privatköp kräver ju att man undersöker mer själv. Men du kanske känner någon mer erfaren som kan följa med?

Visst kan man använda toaletten hela tiden, om man tycker det är kul gå o tömma toaletten. Ju mer den används, desto oftare behöver den tömmas. Därför är det väl klokt att gå till servicehuset på dagtid och bara använda husvagnens toalett på nätterna och vid nödfall. Tömma toaletten är ju inte direkt skitkul... :P

Visst kan man installera AC. Tänk bara på hur mycket lastvikt vagnen har. AC aggregatet minskar ju lastvikten med det den väger och många vagnar har allt för snålt tilltagen lastvikt. Där kommer vi även in på packningen. Hur mycket packning du måste ha i bilen eller kan ha i husvagnen är ju beroende av vilken lastvikt husvagnen har och även dragbilen. Det där med lastvikter på vagn och bil, hur mycket bilen får dra och hur mycket ens körkort tillåter är ett helt kapitel för sig, så det lämnar jag så länge.

Hoppas detta inte avskräckte. Bara man läser på lite och lär sig så är husvagnslivet riktigt trevligt. Lycka till med letandet efter en lämplig vagn för Er! :)

2018-08-02 kl 13:56

Hej tack för att du tog dig tid och svara :)
Vi tänkte åka till caravan hallen och kolla där. Känns lite tryggare att köpa hos firma någon att komma tillbaka till.

Men det är ju en djungel mellan modeller och märken. Då vi inte vet om husvagn är nått för oss så önskar man ju sig en vagn helst för typ 6-70000 men behövs det lite mer för att få lite bättre så får man ju tänka om.

Vi bor i lägenhet så måste hitta nått ställe där man kan förvara när man inte använder den och över vinter och så. Men nånstans borde det finnas tycker man :)

2018-08-02 kl 14:29

Ja, visst är det en djungel. Men börjar man titta så klarnar det snart vad man gillar och ogillar. Då kan man stryka många modeller. Förhoppningsvis blir någon favorit kvar till slut. ;)

Försök tänka er in i hur det skulle vara att bo i resp. vagn. Funkar planlösningen? Hur sitter ni? Är sängarna bra? Kolla längden, speciellt om nån av er är lång. Husvagnssängar är sällan 2m, utan oftast kortare, men längden varierar mellan olika märken och modeller. Kolla så dom räcker och är bekväma. Vissa har bekväma resormadrasser, andra stenhårda dynor... Men nya madrasser går ju i och för sig att köpa, även om man ibland måste skära till dom pga avsmalnande form på dubbelsängen i fotändan. Hur funkar köket? Nog med skåp och avläggningsytor? Räcker garderoberna?

70.000kr bör ni kunna hitta en hyfsad vagn för om ni letar lite. Om dom sen motsvarar era krav och önskemål återstår ju att se. Vår första husvagn kostade bara 32.000, men det var en liten Cabby 432 -86, men den var i väldigt bra skick. Större vagnar får man väl räkna med är lite dyrare, men vad man får för pengarna upptäcker ni. Blocket och bytbil är ju internetsidor som kan vara bra börja titta på, så ni får ett hum om utbudet i resp. prisklass.

Uppställningsplats kan ju vara bra att ha löst innan köpet. Sen beror det ju på hur man vill använda vagnen. Ha den stående nånstans redo för utflykter, eller ställa upp den på säsong på nån camping så det bara är att åka dit, som till en sommarstuga? Den senare lösningen gör ju att sommarförvaringen är löst.

Kan även nämna att det finns två typer av värmesystem. Luftburen värme och vattenburen. Den första vanligast i sydeuropeiska märken, den senare vanligast i nordiska märken och dyrare varianter av sydeuropeiska. Nu ska ni bara sommarcampa så då funkar båda sorterna. Vattenburet (oftast Alde) ger annars jämnare värme och är tystare. Luftburen (oftast Truma) värmer snabbare upp en kall vagn men låtet mer. Smaksak vilken man föredrar.

2018-08-02 kl 20:13

Tack för bra saker att tänka på. Ja uppställningsplats måste fixas först innan något köp men vill ändå va redo och börja kolla runt lite :)

Ska maila hyresvärden med och fråga hur man får parkera husvagnen här för någon dags skull om man betalar för den och se om man kan få boendeparkerings bilj så det blir billigare då är lilla mellanlandningen hemma fixad. Typ åka ut på helgerna och kunna ställa här å så...

Finns det något annat bra att veta? Verkar som man besiktigar husvagnar varannat år. Hur är det med skatt och andra avgifter? Bra att kolla gasen varje år? Kolla fukt varje år?

2018-08-02 kl 20:19

De åren som vi haft vagn nu så har vi vinterförvarar den hos återförsäljaren, oh då har de gjort kontroller och servat vagnen innan vi hämtat den på våren, mycket smidigt.

2018-08-02 kl 20:51

Det vore smidigt men alla säljare har kanske inte så.. måste fråga :)

 • 7 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206