Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

Publicerad: 2019-03-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Det finns inga enkla svar på frågan hur barn åker säkert i husbil. "Det är så stora skillnader mellan fordonen", konstaterar Anders Ydenius, trafikforskare hos försäkringsbolaget Folksam. Generellt gäller att alla barn, upp till cirka 4-5 års ålder, ska sitta i bakvända barnstolar. Men det är inte alla stolar som fungerar i husbilar.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

EN FAMILJ MED flera barn i åldrarna 1-5 år kan faktiskt ha svårt att hitta fungerande lösningar om de vill åka på semester i husbil. Det beror på att moderna bilbarnstolar är konstruerade för att vara enkla att montera i  personbilar.

De större stolarna kräver dels underförankringsband, som monteras i bilens stolsunderrede, dels stabilt golv för det stödben som finns i barnstolens ryggstöd eller i kanten mellan ryggstöd och sittdyna.

TESTA FÖRST

– Många husbilar har betydligt större avstånd från stolsdynan ner till golvet än vad som är vanligt på personbilar, säger Anders. Därför är det viktigt att testa om bilbarnstolen passar.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet
Famnen full med den dyrbaraste lasten.

Det finns ytterligare ett orosmoln när det gäller stödbenet. Avsikten är att det ska vila på en yta som inte ger efter om det inträffar en olycka. En modern personbil är i princip konstruerad som en stark bur som förblir intakt vid en krock samtidigt som krafterna tas upp av mjukare deformationszoner utanför buren.

Husbilar, med mer bostadslik inredning, har ofta golv av träliknande material, som inte alls har stålgolvets egenskaper.

OFTAST EN PLATS

Med få undantag finns det egentligen bara en plats i en husbil som har förutsättningar för att fungera för en bilbarnstol. Passagerarsätet längst fram har alltid ett underrede som fungerar för förankring av bakåtvända barnstolar.

Passagerarplatser i soffor och på britsar uppfyller aldrig de formella kraven på fästpunkternas styrka.

FÄSTPUNKTER SAKNAS

Den vanligaste passagerarplatsen i husbilens bodel består av en soffa med två trepunktsbälten. De platserna fungerar för de barnstolar som finns till de minsta barnen. De behöver bara förankras i ordinarie bilbälte och har varken stödben eller underförankringsband.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet
Anders Edenius, Folksam

Men en soffa i en husbil har normalt inga fästen som uppfyller kraven för underförankringsband. Sandwichlaminat i golv och tunna träskivor i sof- for håller inte om det inträffar en olycka.

Anders Ydenius håller med om att det kan vara en komplicerad ekvation att få ihop behovet av en säker plats för barnen i husbilen med drömmen om semesterresan med hela familjen.

FRÅGA OM RÅD

– Om du känner dig osäker är det klokt att prata med något som har mer kunskaper, säger han. Hittills har det inte varit så många frågor om husbilar, men det är vanligt att föräldrar hör av sig och vill veta hur de ska göra när de åker till andra världsdelar med sina barn. Det går att göra mycket, även om man inte alltid når upp till den säkerhetsstandard vi har i Sverige.

Den svenska husbilsflottan har vuxit enormt de senaste åren. Det betyder att det rullar många ganska nya husbilar på vägarna. De klarar generellt betydligt högre krav på krocksäkerhet än de många fordon från 1980- och 90-talen som fortfarande är i trafik.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

OLÄMPLIGA SITTPLATSER

Anders tycker att det är några platser som är direkt olämpliga för alla som är passagerare i husbilar – både barn och vuxna.

– Jag tror att det förekom tidigare att det fanns bältade platser på soffor i bilens längsriktning, alltså bänkar längs bilens vägg, säger han. Det förekommer knappast i dag, men om du har en sådan husbil är det de sista platserna du ska använda när bilen rullar.

Andra platser som är tveksamma, för både större framåtvända barn och vuxna, är de som inte har högt ryggstöd och nackstöd som kan skydda nacke och huvud om olyckan är framme.

– Ibland finns inte alternativet att välja en annan bil och då är det viktigt att göra det så bra man kan för att barnen ska kunna åka säkert utifrån omständigheterna, säger Anders.

I det läget är det klokt att läsa barnbilstolens monteringsanvisningar ordentligt och att i god tid före första resan testa att allt fungerar. Det kan räcka med små justeringar för att höja säkerheten rejält.

CHECKLISTA

• Fråga återförsäljaren om vilka platser i husbilen som är godkända för barnbilstolar.

• Läs igenom tillverkarens manual för modellen.

• Provmontera stolen i den aktuella husbilen och låt barnet provsitta.

• Om du köper ny bil kan det finnas Isofix som tillval. Det är en typ av snabbkoppling som gör det enklare att montera stolen på rätt sätt, speciellt viktigt om du använder samma bilbarnstol i flera fordon.

• Kontrollera att eventuella stödben är tillräckligt långa.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet
Inte förrän barnen är fyra, fem år gamla ska de sitta framåtvända. Baklängesåkning gäller.

• Montera barnstolen så stumt som möjligt och med minsta möjliga avstånd till exempelvis instrumentbräda eller liknande, om det är en stor bakåtvänd barnstol.

• Spädbarnstolen ska oftast ha ett minsta avstånd till exempelvis instrumentbräda, se i barnstolens anvisning.

• Se till att ingen krockkudde är aktiverad där barnstolen monteras.

• Vänd aldrig bilbarnstolar avsedda att monteras med ryggen i färdriktningen.

• Använd inte framåtvända barnstolar förrän från cirka 4-5 års ålder.

• Barn kan använda bälteskudde från cirka nio års ålder och upp till tolv år.

• Kontrollera att bilbarnstolen är E-godkänd (enligt ECE R44) eller i-Size (enligt UN R129).

• Om husbilen har begränsad lastkapacitet bör du kontrollera vikten på stolen. Generellt är stolar med fästen för Isofix betydligt tyngre.

• Var försiktig med begagnade bilbarnstolar. Det är svårt att avgöra om de har sprickor, skador på remmar och lås eller andra defekter. Livslängden uppskattas till tio år, men för babyskydden bara 5-7 år.

Bilbarnstolstester på nätet:

www.radron.se
www.bäst-i-test.se
www.testfakta.se
www.folksam.se
www.test.se

Rulla till toppen