Nytt från Caravan & Camping

Publicerad: 2012-02-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Caravan & Camping är över för denna gång. Husvagn & Camping var där och träffade många läsare, pratade med utställare och hittade roliga nyheter, till exempel att ”Folkabussen” gör comeback och att Knaus-gruppen satsar på barnfamiljer. I en av montrarna hittade vi en nygammal bekant, en VW Transporter, med spis och kyl och med sovplats...

Caravan & Camping är över för denna gång. Husvagn & Camping var där och träffade många läsare, pratade med utställare och hittade roliga nyheter, till exempel att ”Folkabussen” gör comeback och att Knaus-gruppen satsar på barnfamiljer.

I en av montrarna hittade vi en nygammal bekant, en VW Transporter, med spis och kyl och med sovplats för fyra. Precis som i fornstora dagar då campingbussarna från VW hittade ut över världen, kan man nu ge sig ut på långresa med en Folkabuss.  Dagens buss, Transporter, byggs helt och hållet av VW själva, tidigare var det Westfalia som stod för inredningsbyggandet. Taket är uppfällbart och ger full ståhöjd inne i bilen. Däri finns både spis och diskho och genom att bädda ner baksätet kan man skapa sovplats för två. Ytterligare två ryms i takbädden.

Nytt från Caravan & Camping
VW California. Folkabussen är tillbaks igen.

VW California är inte tänkt att fungera för seriös vintercamping, men den går naturligtvis att använda som traditionell familjebil året runt. Den har en värmare från Webasto som ändå gör det möjligt att övernatta långt in på hösten och tidiga vårnätter. Bilen finns med två motoralternativ, och med två- eller fyrhjulsdrift. Den kostar från cirka 500 000 kronor.  VW hoppas kunna sälja cirka hundra bilar första året.

En annan kul nyhet är Knaus satsning på barnfamiljer. I Knaus-gruppen ingående Weinsberg har länge byggt bara husbilar. Nu har man också tagit steget att bygga husvagnar, och deras modeller kännetecknas av låga vikter och attraktiva priser. Weinsberg CaraOne 550 QDK är det fullständiga namnet på husvagnen som i priset, 199 900 kronor, säljs med ett stort förtält (Inaca Fjord, tre meter djupt) inkluderat i priset.

Vagnen har en ovanlig planlösning med föräldrasängen framtill nära ingången och i mitten av vagnen hittar vi sittgrupp, kök och garderob. Längst bak finns en längsmonterad våningssäng och ett stort toalettrum med dusch. Vagnen har en tjänstevikt på 1 200 kilo och går att få med totalvikt upp till 1 500 kilo. Den har sex bäddplatser mittdinetten inkluderad. Vagnen finns redan nu ute hos återförsäljare för märket.

Vi fick också veta att det blir en husbils- och husvagnsmässa i Malmö nästa år, mellan den 21 och 24 mars 2013. Det är Artexis Group, som nyligen tagit över Kistamässan, som satsar på den nya husbils- och husvagnsmässan i Malmö. Mässan, som ännu inte namngetts, kommer att gå parallellt med en ny båtmässa.

Nytt från Caravan & Camping
Jenny och Ulla på redaktionen redo att svara på läsarfrågor.
Rulla till toppen