Historia: Så blev Caravan Club störst

Publicerad: 2021-03-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

Historia: Så blev Caravan Club störst
Vice ordförande Lasse Lindström. /// FOTO: Therese Wiklund

År 1957 hade Ingmar Bergmans mästerverk ”Det sjunde inseglet” svensk premiär och ishockeylandslaget vann VM-guld i Moskva med Sven ”Tumba” Johansson i spetsen. Under påskledigheten samma år uppstod även en diskussion i en husvagn på parkeringen vid Högfjällshotellet i Sälen.

– Ur den diskussionen föddes det som skulle bli Caravan Club, säger föreningens vice ordförande Lasse Lindström. På skärtorsdagen året efter träffades 38 familjer på samma plats för att välja den första styrelsen till Caravan Club. Syftet var att skapa gemenskap mellan husvagnsentusiaster.

Under det inledande året anslöt sig 89 familjer. Första årsmötet i Sälen kom att bli unikt för medlemmarna – i dubbel bemärkelse. Inte nog med att de hade skrivit föreningshistoria, många av dem fick nu pröva på vintercamping för första gången.

– Det berättas att träffen inleddes med en snabbkurs i vintercamping och att två saker stod i fokus. Det ena var att lägga hushållspapper i fönstren för att suga upp kondens. Fordonen var ju långt ifrån så välventilerade och isolerade som idag. Det andra var att skotta snö runt stödbenen för att undvika att de sjönk ner när solen värmde på, berättar Lasse.

Historia: Så blev Caravan Club störst
Historia: Så blev Caravan Club störst
Satsningen på maskotarna Snäckan & Skalis påbörjades för några år sedan och ska locka fler barnfamiljer till Caravan Club.

Hans-Lennart Lindgren från Falun hade sin första kontakt med Caravan Club påsken 1961. Så här minns han den upplevelsen:

– Min farbror och faster hade köpt en ny SMV 10 och en ny Opel Kapitän – och jag och mina föräldrar fick följa med dem upp till Tandådalen. Ingen av oss hade vintercampat tidigare. Husvagnen var så liten att en person i taget fick gå upp och klä på sig på morgonen, för att sedan gå ut. Den som var kvar sist fick fixa frukost och de andra fick sedan komma in igen, en efter en, säger Hans-Lennart och fortsätter:

– På den tiden fanns inga fina servicehus, utan det var utedass som gällde. Caravan Club fick tillåtelse av Sälens kommun att tömma tunnorna i Tandån, vilka kördes dit med bil och släp. Det var ett 40-tal husvagnar på campingen med två till sex personer i varje – så tömning behövde ske varje dag. Det var ett tungt och illaluktande arbete som utfördes ideellt av medlemmarna.

Fram till idag har Caravan Club haft en stadig tillströmning av nya medlemmar. Lasse Lindström blev medlem i mitten av 1980-talet. 

– Vi hade precis köpt en ny Cabby 512 efter att familjen hade hyrt en vagn året före. På en camping träffade vi andra familjer som redan var medlemmar och de tipsade om att gå med.

Historia: Så blev Caravan Club störst
År 1986 åkte Caravan Club till FICC-rallyt i Debrecen i östra Ungern. Det var första träffen utomlands.

Snart började Lasse engagera sig i föreningen och från och med år 2000 ingår han i riksstyrelsen. Idag är nästan 29 500 familjer medlemmar i Caravan Club of Sweden. Föreningen har numera expanderat rejält och finns bland annat i Norge och Finland. En så stor organisation öppnar en hel del möjligheter.

– Vi har inlett samarbeten med branschens största tillverkare, andra föreningar och organisationer samt med mässor, kommuner, turistbyråer och andra. I och med att vi har blivit så stora finns det också en enorm kunskap inom föreningen vilket ger möjligheter att påverka, fortsätter Lasse och tillägger:

– Vi har bland annat varit en av de drivande aktörerna i att ändra hastighetsbegränsningen för bil med bromsad husvagn från 70 till 80 km/h. Vi fungerar även som en slags remissinstans och påverkar i viss utsträckning hur nya fritidsfordon utformas. Och så arbetar vi med säkerhetsfrågor på campingplatser och jobbar för att det ska skapas fler ställplatser.

Att driva campingar har också blivit en betydande del av föreningens verksamhet. Idag är Caravan Club Sveriges största privata campingägare med 35 campingar från Vindeln i Västerbotten till Ivön i Skåne.

Historia: Så blev Caravan Club störst

– Hela verksamheten bygger i huvudsak på medlemmarnas ideella insatser. Många lägger ned tusentals timmar för klubben, inte minst de cirka 800 förtroendevalda, berättar Lasse.

Även om Caravan Club har växt till en enorm organisation finns ursprungstanken fortfarande ständigt närvarande.

– Gemenskapen och umgänget är det som står i centrum, många är med i Caravan Club för att träffa nya vänner både i Sverige och i Europa. Därför försöker vi ordna olika typer av träffar och aktiviteter. Programmen innehåller ofta visningar av lokala attraktioner, men ger också alltid utrymme för att möta nya vänner från andra platser, slår Lasse fast.

– En stor skillnad mot förr är att hälften av medlemsfamiljerna kör husbil idag. Vi tycker det är jätteroligt! Vi bryr oss inte om vad du har för fordon, det viktiga är att vi träffas och har kul tillsammans!

Historia: Så blev Caravan Club störst

FAKTA


Caravan Club of Sweden består av 18 sektioner från Skåne till Norrbotten

• Driver 35 campingar i Sverige

• Har tagit fram en egen försäkring för fritids-fordon – Caravan Försäkring

• 29 500 familjer är medlemmar

• Driver både parkeringar och camping i samband med Elmia Husvagn Husbil

• Ger ut medlemstidningen Fritidsmagasinet Caravan sex gånger per år

• Erbjuder många medlemsförmåner och medlemsrabatter

• Mer info på caravanclub.se

Rulla till toppen