Backa med husvagn / av MrM

 • 9 svar
Backa med husvagn
2020-07-05 kl 22:48

Jag har kört en del med släp och kan back hyfsat med kärra. Men med vagnen har jag ingen koll känner jag.

För det första tror jag att bilen och vagnen kommer att kollidera likt en fällkniv. Är det ens möjligt? Sen har jag ingen känsla när det kommer till vagnens placering, slutmålet. Jag har koll på rattrörelser etc. Men får inte till det ändå.

Inbillar mig att man ska köra fram ordentligt, dvs passera sin plats med råge för att sen smyga in vagnen. Låt säga att min plats är till vänster och det är ganska trångt. Ska jag ligga i mitten på vägen, längre till höger eller vänster? Vad är bäst

2020-07-06 kl 05:39

Det är inte direkt lätt att svara på dina frågor då allt när det gäller backning med husvagn är beroende på hur det ser ut på platsen. Jag tycker dock att det till och med kan vara lättare att backa med min husvagn än ett vanligt släp,vagnen backar jämnare. När det gäller placering på vägen så försöker jag för det mesta lägga mig i mitten så att jag har svängradie men ibland funkar inte det för att folk har parkerat bilar på gatan, som sagt utan att se aktuell situation så är det svårt att ge ett riktigt bra svar. Ett bra tips är ju naturligtvis att ha någon annan med som står utanför och backleder dig eftersom du ofta inte ser vad som är bakom vagnen.

Vissa gånger har det inte gått att backa in rent utan då har jag fått backa in snett och sen putta vagnen sista biten, ibland går det inte att backa och man får koppla loss och putta in vagnen.

2020-07-06 kl 06:17

Det kommer med tiden, öva på något tomt ställe.
Men det viktigaste, var inte rädd för att be om hjälp eller att erkänna att du är nybörjare. Alla har varit det någon gång.
Jag har släpat runt på husvagn i mer än 20 år och det händer att jag klantar mig och hamnar helt åt skogen när man skall in på något trångt ställe. Ibland är det bättre att koppla av vagnen och be om hjälp att putta den på plats.

2020-07-06 kl 08:39

Någorlunda mitt på vägen, så det finns plats för bilens främre hörn att komma ut när du ska häva svängen.
Husvagnens innerhjul i svängen ska passera hörnet på tomten du ska in på, eller ännu länge in om det finns plats för det.

2020-07-06 kl 14:16

Utöver vad som redan sagts, mycket handlar nog om att vänja sig vid hur ett nytt släp reagerar på rattrörelserna. Vi hade tidigare en kort Cabby, som genast vek sig när man vred på ratten. Jag lärde mig uppskatta det eftersom det blev lätt backa in på trånga ytor. Sen bytte vi till en längre Solifer och jag tyckte att inget hände när jag vred på ratten. Jag fick köra fram betydligt längre eftersom det tog tid innan husvagnen svängde. Nu har jag vant mig vid det och störs inte längre av dess lugnare och mindre hispiga beteende.

Ett tips är att stanna, gå ut och planera hur man enklast kommer in på avsedd plats.

Sen har jag börjat tillämpa en metod jag läste här i nån tråd, trots att jag tyckte jag kunde backa väldigt bra redan innan. Det tipset var att när man ska backa flytta händerna till underkamt på ratten. Vill man att vagnen åker mer åt vänster för man ratten åt vänster, åker den för långt åt vänster för man ratten åt höger. Då slipper man tänka att ratten ska åt fel håll när man backar och det blir lekande lätt. :)

2020-07-06 kl 15:59

Ja, så länge man faktiskt behöver tänka är det där med rattfattningen inte så dumt.

Hur långt överhäng man har bak, och hur långt det är mellan kopplingen och axelcentrum styr helt hur snabbt kombinationen reagerar.

En traktor kopplad till en kärra med långt till hjulen är hur seg som helst.
En lastbil med lyft stödaxel och kort dragstång till släpvagnen får man hantera mycket försiktigt med ratten.

Några plastspannar att övningsbacka bland är en bra idé. Det går ju att kona upp en campingtomt med dem, och så kan man nöta in det tills det sitter.

2020-07-07 kl 09:50

Min egen teori om varför många har krångel på campingplatsen är att man inte har någon klar uppfattning om exakt var man vill att husvagnen ska stå. Därtill finns oftast inga bra referenser utan det är bara en stor grön gräsmatta.

Börjar man backa utan ett detaljmål blir det lätt ett planlöst rattande och en massa omtag. Det leder i sin tur till frustration och ännu fler omtag...

Jag har skrivit det förut så med risk för upprepning tar jag mitt mantra en gång till. Ta det för vad det är värt, passar säkert inte alla :).

1. Gå först ut från bilen och inspektera platsen ordentligt.
2. Bestäm dig för hur vagnen ska stå och var hjulet då ska stå.
3. Ställ ut något precis invid där hjulet ska hamna, exempelvis en kon, vattendunk eller något annat som du lätt ser i spegeln.
4. Börja backa och följ då husvagnens hjul med blicken och anpassa så att hjulet kommer precis invid målet.
5. Nu har du vagnen på rätt plats men den står antagligen inte helt rakt. Gör nu inga stora omtag utan kör fram max två meter. Man flyttar draget överraskande långt när man sedan backar tillbaka de max två metrarna med max styrutslag. Behövs mer, gör en till liten justering på samma sätt. Stora omtag krånglar bara till det.

Medhjälpare är superbra för att hålla koll så att man inte backar på någon eller något. Men jag förordar starkt att man tar ansvar själv för själva backningen. Det brukar gynna husfriden :).

2020-07-07 kl 09:58

Tack Anden, jättebra instruktion tycker jag :)

2020-07-07 kl 17:41

Min far, som var yrkescahufför, brukade säga att när ratten börjar åka fram och tillbaka, då kan man lika gärna stanna, köra fram och räta upp ekipaget. Det blir inte bra annars ändå.

 • 9 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206