Behöver man assistansförsäkring?

Publicerad: 2022-09-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Du hinner bara skriva på köpeavtalet så börjar telefonen ringa. Samtidigt som du registreras som ny husbilsägare går larmet hos flera av de bolag som säljer assistansförsäkringar. Ju nyare husbil, desto ivrigare är försäljarna.

 –Man kan fråga sig om det är värt pengarna, tycker Håkan Berglund, som inte fick hjälp att köra vidare när han drabbats av ett enkelt fel på sin husbil på väg genom Tyskland. 

Det var i början av juli och Håkan var på väg söderut. Vädret var fruktansvärt! Det blåste hårt och regnet vräkte ner. Torkarna vispade på högsta hastighet för att hålla framrutan något så när ren. Plötsligt släppte torkarbladet framför föraren. Fartvinden och blåsten kastade det blixtsnabbt utom synhåll. Trafiken var tät och det skulle vara livsfarligt att försöka leta rätt på bladet på motorvägen.

–Jag körde in till vägrenen, slog på blinkersreglaget och ringde till min assistansförsäkring, berättar Håkan. Det här borde ju vara lätt att fixa. Det skulle inte ens behövas en bärgningsbil för att leverera ett nytt torkarblad.

Behöver man assistansförsäkring?
Strömlöst när radion varit igång för länge. I det läget är assistansförsäkringen guld värd.

Så blev det inte. Efter lång väntan och flera telefonsamtal fick Håkan veta att den utskickade bärgningsbilen inte hittade honom. 

–Så småningom tog vi oss till en närliggande bensinstation och där visade det sig att närmaste varuhus för bildelar låg fem kilometer bort. De kunde enkelt ha skickat en taxi därifrån så hade hela problemet varit löst. Nu ordnade jag det själv, berättar Håkan.

Trots den här händelsen är Håkan övertygad om att assistansförsäkringarna oftast fungerar som det är tänkt.

–Jag har träffat på ganska många som berättat om olika incidenter, både i Sverige och utomlands, där de snabbt fått hjälp, deklarerar han.

Behöver man assistansförsäkring?
Var noga med att läsa igenom fordonets försäkringspapper innan du kritar på.

Har du en nyare husbil med helförsäkring har du redan ett bra skydd mot det mesta som kan inträffa under semestern. De flesta stölder, olyckor, maskinhaverier och bärgning ingår normalt. 

Men assistansförsäkringen har en viktig fördel: den täcker självrisken i den ordinarie försäkringen – det kan bli en väsentlig fördel redan vid bränslestopp eller punktering eftersom du annars kan få betala flera tusen kronor.

–Skyddet i en husbilsförsäkring är ganska omfattande och har med räddning/bärgning och reseavbrott, förklarar Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Assistans kan man ofta teckna som ett tillägg till sin ordinarie försäkring eller separat. Det assistansen ger, utöver skyddet i den vanliga försäkringen, är framför allt att den gäller utan självrisk och ersätter hyrbil i vanligtvis högst tre dagar i samband med driftsstopp. Assistansförsäkringen brukar också, till skillnad från räddningsmomentet i bilförsäkringen, gälla även om stoppet beror på brist på drivmedel.

Behöver man assistansförsäkring?
Kolla det finstilta i dina försäkringsvillkor. Vad är det som ingår om du tvingas avbryta semestern för att husvagnen eller husbilen havererar på semestern ute i Europa?

Assistansförsäkringarna är i första hand konstruerade för att ge snabb lösning på akuta problem. Det är ofta enkelt att få hjälp av en bärgare för till exempel starthjälp eller att fixa en punktering – så länge det handlar om en husbil som väger under 3,5 ton. Är fordonet tyngre krävs det kraftigare bärgningsbilar – och en dyrare assistansförsäkring. 

Det är viktigt att läsa igenom villkoren ordentligt när du tecknar försäkringen. Det finns en hel del skillnader mellan olika försäkringsbolag angående både självrisker och vilka skadebelopp som försäkringen har som maxgräns.

Du måste själv hålla koll på vilka försäkringar du egentligen har. Idag är det många service- och gummiverkstäder som skickar med en assistansförsäkring i samband med att du anlitar dem. När det gäller sådana försäkringar är det extra noga att kontrollera om det exempelvis finns viktgränser i villkoren.

Om det händer något med fordonet som tvingar er att avbryta semestern finns det ofta möjligheter till viss ersättning via den vanliga fordonsförsäkringen. Semesteravbrott ingår många gånger i halvförsäkringen, men ibland kan det krävas en helförsäkring. Om en husbil skadas under en semesterresa blir ersättningen normalt 300–500 kronor per dag i 21 till 45 dagar. Hos några bolag kan man istället välja ersättning för en del av kostnaden för att hyra husbil eller personbil. Du kan jämföra skillnaderna i husbilsförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås sida på Internet.

Behöver man assistansförsäkring?
Ju längre bort resmålet ligger desto viktigare att ditt/dina fordon är i bra skick. Det är krävande vägar till den här campingen i Bolzano och både motor och bromsar behöver vara i toppform för klättringen över Alperna.

TIPS VID UTLANDSRESAN

Pandemirestriktionerna är borta. Äntligen kan vi resa ut i Europa på semestern! Men det finns ett ”aber” som bör vara med i planeringen enligt SOS International, som många försäkringsbolag anlitar för att assistera kunder som får problem under resor utomlands:
– Bilförsäkringar är anpassade efter din bil och de behov som kan uppstå vid ett driftstopp, säger Cecilia Billhammar, chef för utlands-teamet på SOS International. Det betyder att bilförsäkringen inte täcker merkostnader som kan tillkomma vid exempelvis lockdown eller krav på karantän.
Vid hemresor har SOS International i allt högre grad anpassat insatserna till de lokala förutsättningarna i landet där kunden fått driftstopp. Idag är det allt längre väntetid på bilverkstäderna överallt i Europa, vilket bland annat har lett till att fler som fått problem med sitt fordon varit tvungna att flyga hem. I dagsläget är det inte bara Covid-19 som kan komplicera semesterresan. Kriget i Ukraina, höga bränslepriser och oro för ransoneringar av olika slag kan snabbt leda till ett förändrat läge i många länder. SOS International tipsar om några punkter att ha med i planeringen: 

• Ha koll på vad som gäller lokalt dit du ska: https://reopen.europa.eu/sv/
• Kontrollera också dagsläget i de transitländer som du måste passera för att komma fram till ditt resmål.
• Säkerställ att bilen är i gott skick genom att serva den eller låt någon gå igenom den innan avresan.
• Var beredd på att behöva ta extra kostnader som bilförsäkringen inte täcker, exempelvis karantän och/eller PCR-tester.
• Ta med dig ditt giltiga pass.
• Köp några PCR-tester innan ni reser.
• Packa så att du smidigt kan ta dig hem med annat färdmedel om oturen är framme.

Rulla till toppen