Hjulen kan lossna

Publicerad: 2013-08-06   Uppdaterad: 2013-08-07

Nya husvagnar med en totalvikt över 1600 kg av märkena Adria, Cabby och Kabe och andra tyska tillverkare, som rullar på chassier från Alko, kan tappa hjulen. På grund av ojämnheter i lackeringen av en del bromstrummor finns det en risk att hjulbultarna kan släppa och i värsta fall kan hela hjulet lossna. Sedan två...

Nya husvagnar med en totalvikt över 1600 kg av märkena Adria, Cabby och Kabe och andra tyska tillverkare, som rullar på chassier från Alko, kan tappa hjulen.

På grund av ojämnheter i lackeringen av en del bromstrummor finns det en risk att hjulbultarna kan släppa och i värsta fall kan hela hjulet lossna. Sedan två veckor pågår därför ett utbyte av bromstrummor tillverkade från oktober 2012 till och med maj 2013. De sitter på ovan nämnda husvagnar av årsmodell 2013 och kan förekomma på samma märken även som ”nedvägda” till totalvikten 1 500 kilo.

Har du en enkelaxlad husvagn av någon av de nämnda märkena med en totalvikt på 1 600 kilo och känner dig osäker på om din vagn berörs, kontakta din återförsäljare.

Fler än 2000 axlar har kontrollerats och byten gjorts där så har varit nödvändigt. Förväntningen är att upp mot 80 procent av de berörda husvagnarna skall vara åtgärdade inom den kommande månaden.

Alko genomför åtgärdena tillsammans med husvagnstillverkarna och man är i kontakt med ca 600 husvagnsverkstäder runt om i Europa.

KBA, tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen, kräver att dokumentation och rapportering sker för varje berörd vagn.

För att ytterligare snabba på processen reser också tio serviceteam från Alko runt i Europa och kontrollerar och byter bromstrummor direkt på campingplatser i populära ferieregioner och ute hos husvagnshandlare och husvagnstillverkare.

Alko tackar alla berörda husvagnsägare och verkstäder för ett hittills gott samarbete och förståelse i denna kampanj, som givetvis förorsakar extra besvär för alla inblandade, men som Alko anser helt nödvändig för att säkerställa körsäkerheten.

Rulla till toppen