Vad är lämpligast som underlag till stödbenen? / av mange76

 • 9 svar
Vad är lämpligast som underlag till stödbenen?
2018-08-07 kl 22:42

Precis köpt min allra första vagn, hobby 540, ska bli riktigt kul att testa på detta. Dock ska firman serva och besiktiga så jag måste vänta en vecka tyvärr.

Har redan beställt ett par speglar till bilen, annars blir det olagligt att ens köra från affären. Kommer nog bli en del handlande nu, dyrt men kul.

En sak som jag funderar på. Vad bör man ha under stödbenen? Jag tänker en bit 145x45 regel under varje ben. Eller krävs det ännu kraftigare doningar? Tänker att jag ska försöka hålla ner vikten så fyra stenplattor går ju bort :) Nån tipsade om typ köttskärbräda, men de kostar ju en slant. Kanske finns kraftiga skärbrädor i plast som klarar vagnen vikt?

2018-08-07 kl 22:50

Grattis till köpet - var det den med kylskåpet, eller blev det en annan?

Jag har några bitar avsågad trall 120x28 som jag slänger under stödbenen, samt ett par 120x45 för att eventuellt slänga under hjulet om det skulle behövas för att få vagnen i nivå om det lutar åt det hållet.

Men om det lutar mycket då så är det lite grand så att det är precis att stödbenen nåt ned med tillräcklig marginal.

En del har ju lite högre klossar att slänga under för att slippa det problemet, men det tar ju lite mer plats.

Farsan har kört mycket med fyra kvadratiska bitar formplyfa med en bit tjockare markisolering pålimmat under, för att få höjd med hålla vikten nere.

2018-08-07 kl 23:12

Nej det blev inte den med det defekta kylskåpet. Köpte en på firma istället. Blev bara pyttelite dyrare än den privata marknaden, alltid skönt med en helt genomgången vagn, tryggt när man är rookie i husvagnsträsket.

Hmm, 120x28, spontant känns det klent. Men du har säkert kört med det länge. Funkar det så funkar det. Då kan jag garanterat använda mina 145x45 bitar utan att behöva oroa mig.

Visst kan man "bygga" upp ena hjulet, men så här i början tänker jag verkligen se till att få en plan mark att stå på. Sen när man är bekväm kanske man vågar stå på lite mer lutande mark.

2018-08-08 kl 00:25

Klossen/arna under hjulet är bara att när du fått vagnen på plats så rullar du den 2 dm längre bak, lägger klossen under hjulet och sedan kör fram 2dm - bara att ta frugan till hjälp att säga stopp när du kommit upp.

120x28 funkar fint, det är ju mest för att undvika att stödbenen försvinner ner i lös lera eller så. Mina bitar är i runda slängar 300mm långa skulle jag tippa på, har ännu inte råkat ut för något underlag såpas mjukt att en 12x30cm stor yta har tryckts ner - stödbenen är ju just stöd - de stabiliserar vagnen, så ska inte böra upp hela vagnen - vagnen stor ju på hjulen - som ofta har mycket mindre kontaktyta mot underlaget och sjunker mer som mest ett par cm.

2018-08-08 kl 10:05

Jag kör ju ofta till orienteringstävlingar, med tillfälliga campingar som ibland påminner mer om något slags off-roadbanor.
Jag har med sex klossar till stödbenen. De är ungefär som dina 145x45. Då kan jag lägga dubbelt i ena änden, när det lutar kraftigt.
Sen jag har med några andra bitar och en plyfaplatta att köra upp ett hjul på, om vagnen står i en håla med det hjulet. Slutligen har jag med föregångaren till KLAS att gräva ner vänsterhjulet med, om det står på en kulle. Pallar jag under högerhjulet för mycket blir det så högt vid insteget vid dörren.

På den här gamla bilden från 1994 syns hur det kan luta ibland, där jag står. Vi var tillbaka på nästan samma ställe i år igen. Det lutade ungefär lika mycket. Fick trava tre klossar högt fram, för att benen skulle räcka ner.

2018-08-08 kl 13:47

Vi hade tidigare brädbitar, men fick för nåt år sedan klossar i blå kompakt cellplast, som en släkting fått på ett företag som säljer virke. Ligger långa såna här som skydd vid leveranserna, som tydligen bara slängs sen och vår släkting kapade upp dom i lagom stora bitar. Dom funkar bra och väger mycket mindre än brädbitarna att ha med. Har sett många som även använder durkplåt närmast marken.

2018-08-08 kl 14:21

För viktens skull har jag fyra st 200 mm x 200 mm markskiva, 100 mm tjock (den gula hårda varianten).
Till det har jag sen åtta lika stora plyfa bitar. En över och en under.
Har valt att inte limma ihop dem eftersom det i bland inte behövs mer än plyfan när det lutar.

Drar med en VW Tiguan 2,0 TDI 2021och efter hänger numera en Adria Alpina 753 HT 2021.
När vi inte drar omkring så står vi, sommar- som vintersäsong på Sollerö Camping.
Bloggar lite då och då på: https://hjulhuset.bloggo.nu/
2018-08-08 kl 15:37

Jan-E skrev:
Vi hade tidigare brädbitar, men fick för nåt år sedan klossar i blå kompakt cellplast, som en släkting fått på ett företag som säljer virke. Ligger långa såna här som skydd vid leveranserna, som tydligen bara slängs sen och vår släkting kapade upp dom i lagom stora bitar. Dom funkar bra och väger mycket mindre än brädbitarna att ha med. Har sett många som även använder durkplåt närmast marken.

Intressant. Undrar om man kan hitta såna. Din släkting har inga fler att dela med sig av? ;)

2018-08-08 kl 16:14

mange76 - Fråga på närmaste Byggmax varuhus. Det var där min släkting fick bitarna gratis. :) Dom brukar ligga lite här o där på vårt varuhus. Fråga så får du säkert ta några.

 • 9 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206