Oroväckande få kollar gasolen vid kontrollbesiktning

Publicerad: 2010-07-15   Uppdaterad: 2010-07-15

Sedan den frivilliga gasolkontrollen infördes förra året har knappt hälften av husvagns- och husbilsägarna gjort gasolkontroll i samband med besiktningen hos Bilprovningen. När den obligatoriska kontrollen av gasolanläggningar i husvagnar och husbilar infördes den 1 oktober 2002 var det 7,8 procent som fick nedslag i besiktningsprotokollet. En siffra som sedan sjönk till 4,7 procent innan...

Sedan den frivilliga gasolkontrollen infördes förra året har knappt hälften av
husvagns- och husbilsägarna gjort gasolkontroll i samband med
besiktningen hos Bilprovningen.

När den obligatoriska kontrollen av gasolanläggningar i husvagnar och husbilar infördes den 1 oktober 2002 var det 7,8 procent som fick nedslag i besiktningsprotokollet. En siffra som sedan sjönk till 4,7 procent innan den obligatoriska gasolkontrollen skulle upphörde i slutet av  april förra året.
– Sedan dess är det helt frivilligt av göra en gasolkontroll. Vi erbjuder våra kunder denna tjänst, men som sagt – det är frivilligt, upplyser Morgan Isaksson på Svensk Bilprovning.

Sedan den frivilliga gasolkontrollen infördes har knappt 50 procent av husvagns- och husbilsägarna gjort gasolkontroll i samband med besiktningen. Något som är lite oroväckande.
– Börjar en husvagn eller en husbil brinna på en campingplats kan det få katastrofala följder och med dagens kontrollbesiktningsregler kan det dröja länge innan vissa överhuvudtaget kontrollerar att exempelvis slangarna till gasoltuberna inte är bristfälliga. Som bekant åldras gummi, poängterar Morgan Isaksson och tillägger att det vanligaste felet vid gasolkontroll är små läckage som leder till att trycket sjunker.

Det finns idag ingen samlad statistik över hur många campingfordon som inte blir godkända vid den frivilliga gaskontrollen. Men Morgan Isaksson tror att det rör sig om cirka fem procent.

Ett alternativ till Svensk Bilprovnings gasolkontroll är att kontakta en husvagns- eller husbilsåterförsäljare som har verkstad.
– De flesta av återförsäljarna utför gasolkontroll och vi har tagit fram en dekal för våra medlemmar som visar när kontrollen är utförd, berättar Lars-Erik Paulsson, sekreterare och kanslist på HRF, Husvagnsbranschens Riksförbund.  
Det finns i skrivande stund ingen statistik över hur många som har kontrollerat sina gasolanläggningar hos landets husbils- och husvagnsverkstäder, men endast ett fåtal har beställt HRF:s nya dekal.
Foto: Bilprovningen

Rekommendationer från Bilprovningen:

* Packningar i anslutnings- och reduceringsventiler bör kontrolleras vid varje flaskbyte eller bytas ut varje år.
* Gasolslangar som utsätts för solljus bör bytas ut vartannat år och övriga slangar bör bytas ut efter 3-5 år beroende på kondition.
* Byte av reduceringsventil rekommenderas vart tionde år. Alla reduceringsventiler är datummärkta vilket gör det enkelt att se när det är dags för byte.

Rulla till toppen