Primus 2480 fungerar ej på elpatron / av Amelilax

 • 14 svar
Primus 2480 fungerar ej på elpatron
2021-05-02 kl 07:39

Hej! Köpte nyligen en husvagn polar från 86, gick igenom det mesta innan köp men missade att kolla värmen, säljaren sa att allt fungerade vilket bevisligen inte var fallet. Hursomhelst, igår när vi skulle testa värmen här hemma på 220v så blir det aldrig varmt. Lamporna lyser som de ska inne på kontrollpanelen, men det är iskallt i vagnen. Är det meningen att man ska höra hur cirkulationspumpen går? Hörs ett klick när jag trycker in knapparna för elpatron i husvagnen, men sen händer ingenting. Har följt bruksanvisningen som följde med husvagnen men det löste inget. Ska testa att starta värmen på gasol och se ifall det funkar, böhöver bara fylla gasoltuben. I vilken ände börjar vi felsöka?

2021-05-02 kl 10:44

Mät att det finns spänning till elpatronen. Om det gör det, mät om den förbrukar ström.

Sen kan du fortsätta därifrån, för svaren på de frågorna styr vad du ska göra sedan.

2021-05-02 kl 11:05

Ring och prata med förra ägaren, det kan ju vara handhavande fel även om man läser innantill. Finns förra ägaren inte alltför långt bort kanske han kan komma till er för att bistå med hjälp.

2021-05-02 kl 13:35

Ska prova och mäta ström, förra ägaren hade inte använt husvagnen på minst 17 år. Stått i en lada fram tills nyss så han hade ingen större koll. Vi testade att köra på gasolen idag, då kokade glykolvätskan över och sprutade rakt upp, otäckt. Hur gör jag för att mäta ström och spänning till elpatronen? Bör vi byta glykolblandning?

2021-05-02 kl 14:46

Egentligen är det lite sorgligt att du förmodligen köpt ett vrak och att i detta forum försöka leda dig till vad som bör göras kommer nog att ta mycket tid och engagemang. Främst för det du sagt dels inför köpet och efter det du pratat med säljaren som innan köpet säger att allt fungerar och efter köpet så har säljaren inte använt vagnen på 17 år. Ja det säger mycket vad du köpt och ett förslag är då att ta en Carfax rapport och se vad vagnen råkat ut för under sin livstid (ett enkelt sätt att förstå vad en säljare egentligen inte säger).
Men 17 år i en Lada?

Skulle mer rekommendera att du tar kontakt med någon bekant som är lite mer hemma på Husvagn och kanske just Polar för en bättre bedömning vad du bör göra för att få systemen att fungera.

2021-05-02 kl 16:00

Jag hoppas verkligen inte att det är något vrak och att detta går att fixa utan större kostnad... Säljaren ska ta kontakt med en kompis som kan dessa husvagnar och be honom ringa mig så hoppas jag att han kan guida mig igenom detta. Annars får vi väl lämna in den till någon husvagnsverksta. Men ja det känns såklart trist att man blivit lovad en fungerande vagn och sedan visar de sig vara osanning. Medvetet eller omedvetet kvittar ju, det är lika trist oavsett.

2021-05-02 kl 19:59

Amelilax skrev:
Hur gör jag för att mäta ström och spänning till elpatronen?
Jag såg i ett senare inlägg att du skulle få kontakt med någon som var mer insatt i husvagnar. För svaret på din fråga är tyvärr att behöver du fråga om det ska du be någon annan hjälpa dig. Lite hum behövs, annars riskerar du både att inte få den information du behöver och att ställa till något annat.

2021-05-02 kl 20:02

Ja du, nu är vi nog många som lider med dig.

Men 17 år på en Lada?

Har sett vagnar som bara stått 1 år på en Lada som varit helt uppätna av dom små gulliga mössen. Får hoppas då att inga sådana varit inne i denna vagn under dessa 17 år och knaprat på några ledningar, men det kanske ni har kontrolerat?

2021-05-03 kl 12:19

All el har fungerat och de vi kunnat undersöka har sett fint ut. De enda vi inte får igång i elväg är utelampan brevid dörren, och elpatronerna då. Efter att ha diskuterat med en husvagnsverkstad så misstänker dom att både cirkulationspump och elpatron har gått sönder, bara material skulle kosta nästan 10 000... känns inte alls kul... har man någon rättighet att få tillbaka pengar från köparen i dethär fallet? Ska ringa honom senare och se ifall vi kan komma överens om något gemensamt... i annons stod det att allt fungerade, skrev uttryckligen och frågade för säkerhetsskull, då fick jag till svar att "allt funkar kanon!"... men det gör det bevisligen inte...

2021-05-03 kl 13:13

Privatköp är tyvärr helt utan garantier. Undersökningsplikten för köparen är stor.

2021-05-03 kl 14:16

Det är som persson säger, undersökningsplikten är otroligt stor vid privatköp.
Har alltid rekomenderat att ta med någon sakkundig vid ett ev. köp privat, för det luras hejvilt.

Det är alltid sorgligt när en del råkar ut för detta och inte kan reklamera köpet då man kanske lagt ner en massa slantar och egentligen inte kan få full nytta av köpet utan att lägga ner ännu mer slantar som kanske hade varit bra att använda till en skön sommar i stället.

2021-05-03 kl 17:06

Ring konsumentrådgivningen i din kommun och hör vad som gäller. Just att säljaren skrivit i såväl annons som vid förfrågan att allt fungerar kan ge en liten möjlighet. Man får inte ljuga ens vid privat försäljning och detta har du alltså skriftligt bevis på.

2021-05-04 kl 09:31

Men som antytts ovan, någon som är bevandrad i det elektriska mäter kvickt upp om patronen är hel eller ej, och om pumpen går som den ska.

Om säljaren egentligen menade att allt fungerade som det skulle när vagnen ställdes i en lada för 17 år sedan, då kan det ha hunnit hända en del...

2021-05-05 kl 19:11

Amelilax skrev:
Ska prova och mäta ström, förra ägaren hade inte använt husvagnen på minst 17 år. Stått i en lada fram tills nyss så han hade ingen större koll. Vi testade att köra på gasolen idag, då kokade glykolvätskan över och sprutade rakt upp, otäckt. Hur gör jag för att mäta ström och spänning till elpatronen? Bör vi byta glykolblandning?

Att vattnet trycktes ut i expansionskärlet vid gasoldrift tyder på att cirkulationspumpen inte funkar. Du bör absolut byta ut glykolblandningen. Har vagnen stått oanvänd i så många år har de korrosionsskyddande ingridienserna lagt ner för länge sedan. Glykolblandningar är "färskvara" och bör bytas ut med jämna intervall. Beroende på vilken sort man har fyllt med, Mono Etylen Glykol Long Life eller Propylen Glykol, landar man på ett utbytesintervall på 5-8 år.

Skalhamnsbo. (Nära Lysekil)
Bor i en Cabby 650+L. Helårscampar plats 5 på Åsleröds Camping och Vandrarhem i Fjällbacka FC44.
 • 14 svar

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Forum

Detta innehåll är skapat av Husvagn & Campings medlemmar.

Bildalbum

Senaste kommenterade användarbilderna

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206