Våldsproblem ökar när rastplatser används för camping

Publicerad: 2017-05-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Rastplatser används allt oftare som camping- och boplatser vilket medför allvarliga problem. Bland annat har städpersonal blivit utsatta för våld och trafikanter har rånats.

Våldsproblem ökar när rastplatser används för camping
Allt fler stannar under lång tid på rastplatserna vilket resulterar i både nedskräpning och våld mot andra trafikanter. Foto: Magnum Photo/Creative Commons

Trafikverkets 350 rastplatser är till för tillfällig vila för både privatbilister och yrkestrafiken. En utvilad förare är säkrare bakom ratten och för yrkesförare är det lagkrav på vilotider.

Enligt väglagen är det förbjudet att använda en rastplats mer än 24 timmar utan tillstånd från Trafikverket. Campare och bosättare kan därefter avhysas från platsen av polis.

Trots detta ser Trafikverket och polisen ett ökande problem med både campare och bosättningar på svenska rastplatser.  

Detta ställer till problem, bland annat genom att sopstationerna blir överfulla. Städning och skötsel av rastplatserna blir svårare, dessutom har det hänt att personal blivit utsatta för våld eller hot om våld. Även trafikanter har blivit utsatta för brott, exempelvis rån, uppger Trafikverket.

”Vi har upplevt skadegörelse såsom sönderslagen inredning, inventarier blir stulna och människor lämnar skräp, till exempel soffor. Om inredning blir sönderslagen kan det ju finnas elektriska ledningar som kan vara rent farliga”, säger Christian Eriksson, på Trafikverket Nationellt Underhåll.

Det har till och med hänt att en rastplats blivit tillfälligt stängd för att entreprenören ska kunna reparera och städa på platsen.

Men det är inte bara boende på rastplatserna som är ett problem, även åkerier använder dem för att ställa upp bilarna och byta mellan lastbilskombinationer.

Trafikverket ser allvarligt på problemen eftersom det äventyrar trafiksäkerheten och för att det inte går att hålla rastplatserna rena och snygga. 

 

Rulla till toppen